expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, August 19, 2010

Photobooth instead of Pelamin?

Everyone knows that I'm not going to bersanding on my wedding day as well as at the majlis bertandang on the next day. However I will still be having a pelamin only for photograph session with the guests, family and friends. But this morning when I was reading several wedding blogs, I suddenly came across this idea.

Instead of having a pelamin which I takkan bersanding pun (so macam membazir), we can replace it with A PHOTOBOOTH for photography session!

Yang ni macam required one small partition at the living room tu. Sebab ada dinding bagai. Tapi cantik doh. Kiri kanan tu letak la gambar masa Pre-Wedding Photoshoot hari tu. Lagipun Photobooth stail macam ni might be a bit privacy. Takde segan sangat in case ada kawan kawan yang terlebih fotogedik fotogenik nak posing beria-ia. Oh don't worry. Fotogedik is soo me :D

This one is suitable to locate at the corner, erm, ada ke corner yang sesuai kat ruang tamu rumah tu untuk dijadikan Photobooth? Simple but nice, cuma perlu cari kain yang sesuai untuk dijadikan background.
source: Chic Maps
Yang ini lagi simple, betul betul guna kain je kat belakang. Kain bunga bunga pula itu. Idea props menggunakan blackboard itu sangat intelligent. Boleh tulis ucapan untuk pengantin ke apa. Mana nak cari blackboard berbingkai cantik macam tu eh? And cukup sporting ke tetamu tetamu nak tulis benda benda funny kat situ? Funny la baru fun.

Yang ini macam rumit, I think guna plywood yang ditampal dengan kain, then tebuk lubang. Fun, adorable, but complicated. Kalau buat ini aku jamin most of the time anak anak buah aku je yang conquer Photobooth ini T__T


This one I think guna dinding sedia ada je, cuma tambah props mask, misai palsu, outfit kelakar dan sebagainya. Again, ada ke orang nak kelakar kelakar masa majlis aku nanti?

Main source for the info:
Beautiful & Bright

Boleh ke tidak ye? The way I see it, idea Photobooth ini macam belum berapa praktikal untuk perkahwinan di Malaysia. Orang tak berapa buat sangat, compare to the Western. Kalau nak buat juga kena lantik seseorang untuk mempromosikan Photobooth ini pada tetamu, takut tak ramai yang tahu. Ada ke orang nak jadi promoter tu:
"Cik, ambil gambar di sini cik."
"Abang, nak bergambar boleh ke Photobooth tu ye.."
"Kak, sana ada Photobooth. Boleh bergambar di sana ye. Cantik sikit"
Actually last week I pergi ambil ukuran baju di butik pengantin where I've booked the pelamin as well, bila diberitahu yang kami sebenarnya tak bersanding orang butik tu cakap, "Laa, rugi jelah buat pelamin beria.." Well, it's not that pelamin aku beria ke apa, but still nampak macam beria considering that it is only for platform untuk bergambar. Tu yang buat aku berfikir semula tu. Biasalah aku ni, cheapskate. Selagi boleh nak jimat. Heh.
Kalau buat Photobooth ini, mana pula nak cari kain or anything suitable to set as background? And yang aku dok fikir dari tadi, ada ke orang nak sporting gila ambil gambar beria ia to lighten up the photo session? Sebab kalau dah Photobooth macam ni macam tak berapa kena pula kalau bergambar tegak keras kejung control cun je betul tak?
Ke I better stick to the typical pelamin idea instead? *sigh*



16 comments:

  1. nice idea,ape kata tanya opinion member2 dl..mn tau diorang suke..

    ReplyDelete
  2. aku slalu bace blog ko una.
    so so much interesting!!!
    anywy congrats for ur wedding day...
    juz around da corner..less than a month :)

    ReplyDelete
  3. Tun Teja:
    aah kan. discuss dulu. tapi kena decide cepat la jugak kan, sebab kalau jadi nak kena cancel pelamin yang dah book tu. *sigh*


    dzulkhairy azizan:
    hey zul!
    true, less than a month yet there's a lot yang aku tiba2 mcm berubah fikiran pulak dah T__T.
    anyway thanks..
    truly appreciate it :D

    ReplyDelete
  4. hurmmmm
    best,,best,,best
    nmpak suweet leyh posingposing
    belom ada g yg buat
    kak una lahh buat dulu
    sure jd trend pastu saya ikot
    lalalalaa~

    ReplyDelete
  5. okey jek kak...tapi kene bagi betul2 lawa lah photobooth ni...kalau x cun, org wat x kesah n memang nampak pelik taw...erm...kalau yg dtg tu ramai org muda2 memang tak yah suruh dorang akan pi...deco bagi nampak tema kawen..kalau yg macam kat atas ni macam agak x seswai la tuk kawen..hhuhu...

    ReplyDelete
  6. fresh idea... bergedikgraphy di sudut kamar hati hahaha

    ReplyDelete
  7. nadirah nor:
    huhu. balik balik aku jugak yang kena try dulu.
    kalau tak elok aku jugak yang kena kutuk dulu T__T
    tapi cambest gak kan benda ni.
    kalau tak jadi buat kat tempat akak, maybe boleh buat masa majlis bertandang kat dewan nanti kot :D
    (saje tulis kat sini biar abg hanis kau baca heh heh)


    cikmemy:
    good point there.
    kena decorate bagi nampak macam kahwin.
    but kalau tak nampak macam kahwin sangat pun OK what, jadi lebih casual and loose. takde lah orang control2 ayu sangat nanti :)


    radin fadli:
    yeah. fresh.
    cuma berani buat atau tidak je.
    berani memang berani, tapi mungkin kena minta pandangan orang tua juga kot. kan?

    ReplyDelete
  8. babe.... siyesli best.
    aku vote untuk BUAT ok.
    siyesli aku lum penah nampak lagi.
    buat2!!
    :)

    ReplyDelete
  9. gud idea la kak husna!
    kalau akak xnk buat..wani yg nak buat!!hahaha

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. arisa-fujiwara[farah], Wanie-san & Tina Farhana:
    oh. memang best. tengah highly under consideration. but yesterday I've discussed with Mama, Mama macam OK. its just that, macam leceh pula nak cancel pelamin yang dah booked tu T__T
    hmm.. kalau tak boleh buat on my side mungkin buat kat Hanis' side kot. or kalau both of us tak buat pun korang buat la eh, boleh aku merasa bergambar kat situ time wedding korang heh heh :P
    to Tina, thanks for drop by! salam Ramadhan :)

    ReplyDelete
  12. kak una, i think it's a brialliant idea. well, it's not u yg d 1st time i tgk buat photobooth. before dis, ade jugak sedara mara i buat. best la jugak. bleh amek gambar dengan besties or even ur family member. bleh letak flowers sume macam gambar 1st tuh. :)

    ReplyDelete
  13. Pelamin mahal melambung dari yang ini kan?
    dan pelamin tuh boleh undang pada sanding dan siram yang pasti tak berapa nak Baba suka hujungnya kan?

    ah, pilih yang baik.
    dan tanya Baba untuk sekali ini.
    aku pasti, jawapan dia sama dengan aku.
    kan, ayah-ayah ini pandangan-nya sama :)

    p/s:
    pernikahkawinan ini adalah permulaan baru hidup mukmin mukminat. jadi, mulakan dengan berkat dan selamat.
    kalau ada unsur yang boleh mencacat rahmat Allah pada majlis, elakkan. dan hilangkan.
    mungkin hang faham pandangan aku kan?

    ReplyDelete
  14. Una..you can count me in untuk memeriahkan lagi photbooth ko ni (kalau ko jadi buat)..Jangan lupa geng2 azam kite pon dah cukup untuk meng'havoc'kan lagi wedding day ko..hehehe..

    Aku rasa kalau ko pakai background pelamin ko pon takpe...just cari props yang sesuai macam chalk board tu..I bet you can get a nice yet creative picture too..sebab nak buat photobooth especially pakai plywood tu sangat time consuming..

    ReplyDelete
  15. f.a.r.a.h:
    yeah. ada nampak juga 2-3 wedding ceremony in Malaysia guna Photobooth ni :)


    AJ Nismihan:
    haha there you're wrong.
    Baba okay je aku buat pelamin.
    dah minta izin dah.
    but certainly no bersanding or merenjis ke apa.
    sebab tak provide pun peralatan merenjis tu.
    actually pelamin aku bukan yang mahalan pun, biasa biasa je. aku dah sit down dengan Mama bincang pasal ni last night, kira itu ini, make comparison, campur penat lelah segala, finally we came out with a conclusion that cost utk buat photobooth sendiri sebenarnya sama je dengan cost upah orang pasang pelamin. huhu.
    anyway the last paragraph of your comment is very true.
    even both our parents keep repeating that to us.
    thanks :)


    miralatiff:
    yeah, thats the best one.
    just carry on with the pelamin i have booked, cuma pelamin tu jadikan background for the photobooth.
    macam sama je concept dia kan.
    maybe i can consider add up other props macam chalk board semua tu.
    3 minggu lebih je lagi mira, macam renyah pula nak cari plywood or kain bagai utk buat photobooth. huhu.
    thanks! :)

    ReplyDelete
  16. bagus la..bersanding pun sebenarnya adat hindu..dosa pun dosa..

    ReplyDelete