expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, August 23, 2010

Impak Acara Makan Terhadap Dunia Pekerjaan.

I love my job. No I'm not gonna talk about how fantastic being an engineer whatsoever, but I love being in this company.

Here everyone is treated more like a family than a worker. My Boss adalah seorang yang sangat mengambil berat kebajikan pekerja. When I say sangat mengambil berat, I totally mean it.

Tak perlu nak elaborate panjang lebar, salah satu contoh paling best is when he didn't allow me to go outstation at site when it's already 2-3 months left for my wedding day, sebabnya dia taknak aku hitam dan tak cantik di hari perkahwinanku. Huhu. Sweet la Boss ni. Tapi aku sendiri terasa macam bimbo pula tak boleh kena panas sebab takut hitam -__-

My Boss always emphasizing how family should come first in everything. In fact most men in this company are family-person type. Harap sangat Hanis akan menjadikan mereka sebagai contoh tauladan dalam kehidupan berkeluarga nanti. Amiin.

Tapi yang paling best bekerja di sini ialah, ACARA MAKAN MAKAN! Geez. Here we eat like a lot, kalau kau tengok album Facebook Sha pasal aktiviti di syarikat ini, semuanya melibatkan acara makan makan. So harap kau faham sekarang kenapa aku susah gila nak kurus semenjak bekerja di sini T__T.

Okay enough with the kiss-ass honest description about my Boss. Anyway semalam ada Majlis Berbuka Puasa & Tahlil di rumah beliau. Masa berbuka aku makan di sebelah emak Adi. Adi is one of my colleague too whose happened to be the Boss' cousin. His mother who's so friendly and motherly-figure casually asked,

"Husna datang dengan tunang ke?"

"A'ah makcik. Dia datang ambil saya kat rumah," I answered politely.

"Mana satu tunang kamu?"

"Tu, yang pakai baju biru sana tu. Hanis nama dia." Aku tunjuk Hanis yang duduk tidak jauh dari tempat aku. Nasib baik masa aku tunjuk tu Hanis tengah berperangai sopan bukan tengah berebut rebut makanan seperti biasa OMG.

"Oh.. Hanis. Selalu dengar nama je, ni first time tengok. Lawa tunang kamu tu, seiras betul dengan kamu"

Ow-kayy. Rupanya. Hanis. Seorang. Yang. Lawa. Is that makes us gay now? T__T
Curi curi ambil gambar si lawa.
Sila pasang lagu nasyid sebagai soundtrack gambar ini. Waktu ini baru lepas solat Maghrib sementara menunggu Isyak where Hanis tak habis habis cakap, "Jangan tersentuh orang tau. Ada wudhu ni." Tssk. FYI, baju kurung aku tu memang besar. FYI jelah. Sebelum kau orang cakap, "Gemoknya dia!" (Please please please jangan nak nakal sangat samakan kami dengan Akhil Hayy dan Waheeda. Please.)
Gambar makan makan bersama colleagues. Sangat cliche okayy. Asal ada acara makan makan mesti nak bergambar.


17 comments:

  1. jgn sentuh hanis taw,sekarang belum sah.. huhu

    ReplyDelete
  2. patut arr. seryes. susah nak turun. (T_T)

    gay sinonim dengan teman sebantal. okay.

    ReplyDelete
  3. Bungakopi:
    huhu. last2 dia yang jatuh wudhu' dulu terkena tangan Sha masa pass handphone. duhh.


    Sha Syalizz:
    diet la macam mana pun.
    memang susah gila nak kurus.
    gay tu teman sebantal macam Hanis dengan Adi dengan Naim tu ke? (kenapa banyaknya teman sebantal Hanis?? tssk)

    ReplyDelete
  4. "Gemoknya dia!"
    ok. Fullstop.



    Ah. Zalim kan.
    so aku komen la pasal entri.
    Boss tu memang ambil berat kan. Tu la dia ambik pekerja yang berat-berat. Eh silap. Dia tak bagi korang balik buat kerja tender sampai pagi, sebab esok lusa nak submit.
    hek hek.

    udah. mengumpat ini tidak bagus.

    lawa? ala makcik2kadang2main sebut jer lawa, encem apa segala. maap kan jer lah. kang kalau dia kata macam justin bibir kan susah nak tahan dari muntah pulak kang.

    p/s: jangan 'TER-' banyak sangat komer. kan tunang nih darah manis, kang banyak bersarang semut pulak kang.

    ReplyDelete
  5. AJ Nismihan:
    kau ni tak baik la mulut jahat macam tu.
    boss aku tak pernah bagi pekerja perempuan stay sampai pagi buat tender, yang kita stay selalu tu pun bukan semua dia tahu. kitorang pun bukan bodoh nak biar dia tahu, kantoi la kitorang buat kerja last minute ke apa sengal betul kau ni. ada satu tu dia tahu, punya kitorang kena marah sebab dia cakap bahaya perempuan balik lewat malam. tu la kau, lain kali tak tahu cerita jangan main belasah je cakap sebarang.

    ReplyDelete
  6. "Kan dah marah si Husna hang buat! Adui la"

    erk.
    maap.

    Encik Boss. Saya mintak maap.
    Statement saya "Dia tak bagi korang balik buat kerja tender sampai pagi, sebab esok lusa nak submit" adalah tidak benar.
    Maap ya encik boss.

    Ok.
    Sorry.

    erk. statement "Ah. Zalim kan." sepatutnya aku elaborate lebih sikit, supaya tak misjudge ya.
    so aku kena tukar jadi

    "Ah. Zalim kan kalau aku biar dua baris nih jer jadi komen aku. Hehe"

    oklah.
    dah-dah.
    pose nih aku tak boleh tulih panjang-panjang.
    kang salah lagi.

    sorry...

    ReplyDelete
  7. AJ Nismihan:
    hah panggil sangat aku singa.
    kan aku dah menyinga. heh.
    okay apology accepted :)

    ReplyDelete
  8. seronok la u dpt boss yg sgt caring kt staff, my boss layan staff mcm kuli, klu bgtahu sakit siap tak percaya hoho..

    kat sini lelaki or perempuan lawa ke, cantik ke, gorgeous ke, sume diaorg panggil 'kacak' hehe

    ReplyDelete
  9. hahaha. u pehal nak gado ngn abang aj nih bagai. haha. ok ok. hey i tak rasa pon u gemok. if u nak compare masa zaman2 u konon2 putus cinta dulu. haha

    ReplyDelete
  10. scweet mafis:
    ehehh.
    macam cool je sebut kacak.
    i nak jadi kacak la kalau camtu :D


    f.a.r.a.h:
    biasa je aku gaduh dengan si AJ nih.
    tak gemok ke? betul ni?
    sayang lebih la macam ni meh cium sikit ^x^
    (basah tak pipi? haha! wekk)

    ReplyDelete
  11. kekeke..comel je kutuk tunang sendrik..

    slm kenal sis ftw

    ReplyDelete
  12. A'ah la sy baru realize.. patut la sy susah sgt nak kurus sejak kerja sini.. sib baik sy memang kurus :P (lebis kurus pada En Lan)

    ReplyDelete
  13. ザ-sylver-shooter:
    heh. mana kutuk la.
    tu namanya gurau manja :D
    salam kenal.


    Datuk Z:
    haha kesian Encik Lan jadi kayu pengukur.
    eleh abang tunggu la setahun dua lagi.
    kompem naik badan punya~

    ReplyDelete
  14. Pewwwit, lawa kot abang baju biru tuuuu. Boleh buat aweksssss tak?

    ReplyDelete
  15. korg sgt sweet okay. sepadan sgt. btw kak unaa, maniss je berbaju kurung biruu wahh ;)

    ReplyDelete
  16. mana ada gemuk....(muka serius)
    encik anis muka babyface ( buka penyanyi kulit itam tu yerp)

    ReplyDelete
  17. humaira hadzarami:
    you're soo gay -_-"


    Cik Akma:
    eheh. thanks :)


    Radin Fadli:
    tu la. mana ada gemuk kan? (muka serius)

    ReplyDelete