expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, August 24, 2010

Basic Rules In A Relationship

Okay list di bawah ditaip ditulis based on pengalaman sendiri, pengalaman rakan rakan dan juga based on my observation. List ini adalah pandangan peribadi aku sahaja, tak suruh semua orang setuju pun.

So here it is. What you should and should not do to maintain a good relationship with your boyfriend/fiance. Tak sure la sesuai ke tidak untuk yang dah berkahwin.
  1. Privacy - Jangan sesekali, or to be more emphasizing, DO NOT EVER asked him to share his email's password or check his iPhone. Kau jangan nak guna ayat, "Kalau yu percayakan ai, bagitaulah password email yu,". Hey, if trust is the issue, why do you have to check his email? Begitu juga dengan handphone. You want him to respect your privacy, so please respect his.

  2. Space - Sepertimana kau, dia juga perlukan ruang untuk diri sendiri dan rakan rakan. Kalau dah seharian dia teman kau shopping, kenapa waktu malam kau masih nak sentap bila dia tak reply sms kau sebab tengok bola?

  3. Do not involve your other half in your problem with the girls - Abu couple dengan Dona. Kedua-duanya berkawan baik dengan Siti. One day Dona gaduh dengan Siti, patutkah Dona paksa Abu delete Siti dari Facebook Abu?? Abu takde hal pun dengan Siti, tapi perlu ke Dona suruh Abu sound Siti tak pasal pasal? Dann, perlu ke Abu jadi pak turut ikut je setiap arahan Dona untuk memusuhi Siti? Derr, sia-sia je Tuhan anugerahkan 9 akal untuk kau.

  4. Drama Queen - Drama sometimes can spice up your relationship. Tapi kalau setiap benda kau nak jadikan drama, jangan salahkan sesiapa kalau dia mula muak dengan kau.

  5. Be yourself - Hubungan itu akan jadi susah kalau kita tak sincere dan asyik berusaha menjadi orang lain. You don't have to always look perfect for him, it's OK being silly sometimes. Kalau dengan orang yang kau sayang pun kau tak boleh nak nampak bodoh, kelam kabut dan sebagainya, dengan siapa lagi?

  6. Don't ask for something you know you don't want it to happen - Setiap kali bergaduh mesti nak minta putus, sedangkan kau tahu kau sangat memerlukan dia. Kalau dah terbiasa sangat sikit sikit nak putuskan hubungan, nanti bila dah kahwin jadi terbiasa pula bercerai berai. Nauzubillah.

  7. Stop being a cry baby - Air mata sememangnya senjata wanita untuk melembutkan hati lelaki. Namun, seperti senjata senjata lain, jika terlalu kerap digunakan ianya akan tumpul dan tidak berkesan lagi. So please save your tears for something really worth it.

  8. Stop assuming - Kalau ada apa apa tak kena di hati, all you need to do is just ASK. Jangan nak fikir bukan bukan, then kaitkan benda 2-3 tahun lepas, then tiba tiba nak rasa sebak, sedih, then nak nangis tak pasal pasal. Padahal kau belum tanya dia pun lagi. Tumbuk kang.

  9. Don't push too much - Bila kau nampak dia macam tak seceria selalu, tak salah untuk bertanya. But if he said everything's fine, don't push him otherwise. Kalau dia memang nak share dengan kau, eventually dia sendiri akan datang dan cerita tanpa perlu diminta pun.

  10. Possessive? Please don't - If your guy cakap nak keluar ramai ramai termasuk kawan perempuan, let him be. As long as bukan keluar berdua. You're just his girlfriend/fiance, not his mother. At least he still let you know, that's a lot better than dia keluar senyap senyap tak bagitahu pun semata mata nak jaga hati kau yang cemburu tak ingat tu.

  11. Accepting each other wholeheartedly - As much as you hate to be judged, don't judge your partner. Love is about seeing an imperfect person perfectly.

  12. Trust - This is the bottom line of every single thing above. There's no use having a relationship without trust.
Tak perlu tengok orang lainlah, aku sendiri pernah buat beberapa perkara di atas ketika zaman bercinta masa belajar yang biasanya tak ke mana pun tu. Bila dah tua tua ni baru terasa bodoh dengan tindakan sendiri. So anggaplah ini sebagai pengajaran kepada adik adik (kenapa ayat macam dialog cerita Haiwan Teladan ke apa?).
Aku tak tuju pada sesiapapun, semuanya lebih kepada peringatan untuk diri sendiri. So please jangan nak sentap tak pasal pasal lepas tu tak bagi boyfriend kau datang wedding aku.


12 comments:

  1. ske ar words yg akak gna..sempoi jer..
    n entry pn best jgk..=)

    ReplyDelete
  2. kepercayaan tue paling penting..kalu x baik x payah je hohoo

    ReplyDelete
  3. blog yg best..!
    follow me back oke.. =)

    ReplyDelete
  4. hehehe.:D kak una. day 1 and the result is nothing. :(

    thanks for always being there for me kak una. :)

    ReplyDelete
  5. ooh..this is a big stuff. mintak kebenaran print artikel ni untuk diedarkan kepada imam masjid buat bahan tazkirah tengah-tengah terawih.

    ReplyDelete
  6. ade jugak makwe2 y paham perasaan pakwe2 mcm kami.
    sobs.

    ReplyDelete
  7. hehehhe...

    xdinafikan la...ade la gak wat menda2 kat ats tu...mmg "ter"buat hehehhe

    ReplyDelete
  8. senang citer just pikir positive about him/her :)

    ReplyDelete
  9. oh ya ai tertinggal satu...

    please be honest to your partner - biar pun benda tu will turn good things to bad but atleast, he/she knows the truth from you not by others.

    thks dude.

    ReplyDelete
  10. Yang no. 5 tu, mula-mula kenal dulu, saya selalu buat. Semua benda perlu perfect dimatanya. Tapi makin rapat, makin nampak perangai sebenar. Dah kahwin ni, lagilah..redha je la abam ek..ngeh3..

    Alamak yang no.7 tu, saya selalu buat. Everytime tengok hindustan ke, nur kasih ke, kompem nangis. Camne tu?Eh. Ada kaitan ke?
    :D

    ReplyDelete
  11. hi husna,

    info sgt menarik+berguna. thanks. seronok baca ur blog.

    slmt bkenalan.

    another bride-to-be, hani.=)

    ReplyDelete
  12. saharinasaharudin:
    eheh. thanks saharina :)


    Azuan:
    trust is the key. that's it.


    nur saiyidah:
    thanks.


    f.a.r.a.h:
    the whole day ke?
    u ok tak ni?
    proud of you sayang, anything for you :)


    avid gunner:
    hoy ni sindir ke apa?? hee~


    Penulis.Sahaja.:
    haha. kenapa aku rasa macam kelakar je statement kau ni? :D


    zella y:
    biasalah. that make us women ;)


    Sha Syalizz:
    betul. sokong! honesty is always the best policy..


    Arifah:
    haha samalah!
    sampai Hanis cakap,
    "dulu masa kenal awak punyalah cool gila, kagum saya. bila dah kenal betul.. haihh"
    tapi nampaknya dah terlambat utk dia berubah fikiran.
    haha :))


    BURDHANI:
    hai Hani!
    thanks for drop by.
    u kawin bulan 12 kan?
    takpe banyak lagi masa ni :)
    take care..

    ReplyDelete