Tuesday, December 31, 2013

2013 Most Memorable Moments

1) Went to Terengganu for my bestfriend’s wedding on January.
 
 

 
2) Saying good bye to my first job after four years.
 
 
3) Hello new job!

  
4) Aquaria on March.
 

 
5) Gold Coast Morib Resort for my birthday on April
 


 
 
6) GIVING BIRTH TO MY SECOND SON ON MAY!
 

 
7) Muhammad Adam Muaz Aqiqah Ceremony on June.

 

 
8) Our Aidilfitri.
 

 
9) Cameron Highlands on August.
 

 
10) Grand Lexis Port Dickson with the whole family on AidilAdha.
 



  
11) Switch to another job HAHA. (No interesting picture to be put in -__-)
 
 
Too much tears, too many heartbreaks, but the blessings beat everything. I’m just going to embrace everything I have went through, keep my head up to the sky because you know, if it doesn’t break you, it will make you.
 
New Year’s resolutions? I have soooo many of them HAHA. I love making resolutions; in fact I have resolution for almost everyday.
 
“Today I’m gonna focus at work, not even a glimpse at Twitter”
 
“Today I’m gonna pray on time, not to perform Zuhur prayer 10 minutes before Asar so that I can just solat Asar with the same wudhu’” ( so bad of me *sigh)
 
I think it’s good to always set new resolutions (even if you might not always stick to it), so that you can keep yourselves on track and focus, just make sure that your resolutions are all realistic and achievable lah kan? 

 
 Happy New Year everyone!
 (The latest awesome foursome, apparently taking family photo is never easy *sigh)
 
 


Saturday, December 28, 2013

Hati Kecil Si Kecil

Ammar Yusuf ni, hati dia memang sensitif. Tak tahulah kesan aku selalu merajuk masa mengandungkan dia dulu ke apa, tapi dengan dia ni memang banyak kena guna psikologi. Kadang kadang aku rasa hati dan perasaan dia tak padan dengan umur. He is matured for his age, membuatkan dia rasa bosan bila berkawan dengan kawan sebaya dia. Dia suka berkawan dengan orang besar, pertuturan pun dia tak padan dengan umur.

Dengan Ammar Yusuf ni, bila dia buat salah tak perlu nak marah marah tinggikan suara ataupun berleter panjang. Cukup dengan teguran tegas diiringi silent treatment. Meruntun runtunlah suara dia datang cakap “I’m sorry Mummy, I’m sorry Mummy.”

He is a very sensitive little boy, that recently I just made to understand how even a simple-silly thing can really affects him.

.

.

Petang Khamis baru baru ini, masa nak ambil anak anak dari rumah Kak Ha, sampai je rumah tu nampak keluarga adik Kak Ha juga ada di situ. Kami memang kenal rapat dengan semua ahli keluarga Kak Ha, so berbual bual la sebentar. Dah lama tak jumpa.

Sambil berbual tu, beria-ialah adik Kak Ha puji Adam Muaz.

“Handsomenyaaa Adik ni. Handsome! Lain betul muka dengan Abang”

Tak tahulah orang lain macam mana, tapi sejak ada anak dua ni, aku rasa macam tersentuh sikit hati bila orang puji anak aku seorang je. Kalau nak puji, kena puji dua dua, ataupun jangan puji langsung huhu. I’m sensitive like that. Tapi aku diam je. Senyum je.

“Handsome la. Kan Abang Yusuf kan? Adik handsome kan..”

Itulah yang diulang ulang. Aku tak marah kan dia pun. I'm sure she didn't mean any harm, mungkin lebih pada nak mengusik Ammar Yusuf.

Tapi Ammar Yusuf diam je.

Bila dah balik, dalam kereta pun dia diam je. Masa tu aku dengan H berpandangan, dan H pun bersuara, ajak Abang berbual.

“Abang tengok tu, banyaknya lori!”

Ammar Yusuf masih diam.

Selepas beberapa waktu yang dia hanya mendiamkan diri, aku pun cakap,

“Abang pun handsome laa. Anak Mummy mestilah handsome..”

“Abang tak handsome..” perlahan dia cakap.

My heart broke into pieces I’ve never felt that much pain in my chest before. He’s just 2 years old! The last thing I want is letting him growing up feeling like he needs to compete with his little brother for something so unnecessary like this!

H then trying so hard to salvage the situation, trying to mend the damage in his son’s tiny heart by saying how cute he is, how intelligent he has been, how much we both love him, how precious he is in our lives. Lucky it didn’t take so long for him to recover. He’s just a toddler afterall, a toddler should never takes something too serious to heart, no? 

Later we asked, “Abang sayang Adik tak?” just to see if there's any chance that he might hold any resentment towards his good looking little brother. And cheerfully, he answered, “Abang sayang Adik” and gave Adik a boyish kiss on the cheek.

He’s such a good boy, with good manners and a good heart.

I solemnly swear, I would never let anybody putting him down again after this.

 


Monday, December 23, 2013

Increasing Ammar Yusuf’s Self-Esteem

Ammar Yusuf ni kan, masa baby baby dulu memang sangat ceria, happy dan friendly sangat dengan outsiders. However, as he grows up dia jadi taknak dengan orang yang dia tak familiar. Bukan taknak, he’s like, ambil masa untuk get used dengan orang yang jarang or baru jumpa. Dulu memang kami pernah agak yang ianya ada kaitan dengan kekerapan dia sakit dan warded sebelum dia setahun dulu, sebab memang sejak balik dari hospital dulu yang dia jadi macam tu. Turns out apa yang kami sangkakan itu memang ada kebenarannya, selepas baca satu blog tentang psikologi anak kecil ni. Kanak-kanak yang ada pengalaman masuk hospital, disuntik, dirawat orang asing, dipaksa makan ubat, memang ada kecenderungan tinggi untuk berasa trauma dan takut dengan orang.
 
So kami plan, every weekend bawa anak anak main kat luar, biar mereka bergaul, terutamanya Ammar Yusuf tu,  perlahan lahan biar develop his confidence-level, ajar dia berkawan. Nak pergi outdoor, hujan pulak. So bawa pergi indoor playground dalam shopping mall saje lah.
 
Sepanjang dalam kereta nak ke sana tu, kami ulang ulanglah cakap dengan dia,
 
“Abang nanti nak jumpa friends, nak main dengan friends. Nanti, kalau jumpa friends, Abang cakaplah, hi! My name is Ammar Yusuf.. Kalau clever boy macam tu baru boleh pergi school” Just to give him an idea of what to anticipate.
 
“Pergi school macam dalam TV ke Mummy?” Sebab dia pernah tengok iklan tadika apa entah kat TV.
 
“Aah, pergi school macam dalam TV”
 

 
Mula mula nampak macam takut takut, but after a while, things went quite well lah, legalah juga tengok. Ammar Yusuf ni memang bukan jenis melasak tak tentu hala kat tempat umum ni, memang biasanya dia akan main dekat dekat dengan kami je. For certain situation, rasa macam blessed juga taklah susah nak jaga. Cuma mungkin keyakinan diri dia perlu dipertingkatkan lagi.
 


 
Sepanjang dia main, biasanya aku duduk dengan Adik, Daddy dia je yang monitor him closely. Daddy cakap, dia taklah takut takut sangat macam dulu, kalau kena tolak tolak tu dia ada lah juga bersuara, “Tak payahlah.. Awak ni..” Alamak sopannya anak aku T__T Memang takat itu jelah, belum ke tahap balas balik.
 
 
Kesian juga tengok kadang kadang, dia ni main sopan je, ada juga masa nak naik tangga gelongsor tu dua tiga budak lari rempuh dan over-take dia. Selalu jugalah aku nak kena tahan Daddy dia daripada marah anak orang HAHA. Kalau takat budak budak baya dia, kami takdelah nak masuk campur sangat, biar dia belajar bangun sendiri dan berdikari. Kalau budak yang melasak tak tentu hala tu lagi besar, apa lagi bila tengok mak bapak dia buat bodoh je anak dia badan macam gergasi berhimpit himpit tolak budak kecil, jangankan Daddy dia, memang aku sendiri akan pergi jadi Mami Monster!
 
Ada juga rasa macam nak je ajar kalau orang tolak dia, tolak balik orang tu.. tapi fikir fikir balik macam tak senonoh la pula ajar anak bergaduh ni. What do you think? How do you deal with this kind of situation? I want him to be brave and be able to stand for himself, because sometimes he can be too reserved and just let people to overpower him. But of course I don’t want him to lose his manners too. Because there’s a possibility that if the lesson goes wrong he might turn out being a bully (be it physically or verbally) later. Even worse isn’t it? It's not easy to teach your children about dealing with challenges in life, when you're also struggling to deal with yours.. *sigh*


Monday, December 16, 2013

Suatu Petang

Khamis petang minggu lepas; sebaik sahaja ambil anak dari rumah pengasuh, kami singgah di gerai char kuew tiaw tepi jalan, H turun order. Dia kemudian masuk semula ke kereta sementara menunggu. 

Ammar Yusuf: Daddy beli nasi ke? 

H: Taklah, Daddy beli char kuew tiaw. 

Ammar Yusuf: Abang nak tengok boleh tak? (His favourite words nowadays, ‘Boleh tak?’. Hehe comel). 

H: Haaa jom Daddy dukung.

Kedua dua mereka keluar kereta, tinggalkan aku dan Adam Muaz di dalam. Malaslah nak ikut. Dalam kereta ada aircond, boleh dengar radio. Aku kan diva, mana boleh panas panas heheh. 

Dari dalam kereta, aku perhatikan mereka berdua duduk di salah satu kerusi makan di situ. Ammar Yusuf nampak teruja betul, mungkin kerana inilah kali pertama dibawa ke gerai yang terbuka macam tu. Tangannya beria-ia tunjuk kereta yang lalu lalang. Tunjuk lori. Tunjuk bas. Mulutnya becok bercerita. H layankan saja. Nampak dia tunjuk langit pula. Mulut masih meriah berkata kata. Tunjuk moon mungkin. Ataupun tunjuk aeroplane. Entah apa diperbualkan. Sekali sekala H usap kepala dia, cium pipi dia. Dan mereka ketawa berdua. Lama aku perhati, sampai timbul rasa sebak. Jiwa terusik, namun kemudiannya terasa lapang sangat. Tenang setenang tenangnya. Aku senyum, dan tarik nafas sedalam mungkin. 

Seikhlas hati… aku bersyukur atas segala dugaan yang telah aku lalui, jika itulah yang diperlukan untuk aku mengecapi bahagia sebegini. 



“I chose to stay with him for all the things that he had done right, and not to leave him for the one thing that he had done wrong. I chose to forgive him” (The Vow, 2012)




Wednesday, December 4, 2013

7-Month-Old Adam Muaz

Adam Muaz my sweet little angel turns 7 months old today! 


Gigi baru nak naik sebatang 3 hari lepas HAHA. Pertumbuhan gigi dia ni awal sebulan je compare to Abang.

Semakin membesar dengan ‘sihat’nya, sangat ceria, lasak dan paling best, manja dengan Mummy hehehe. Enjoy it while it last, sebab Abang pun masa baby baby dulu manja dengan Mummy bila dah besar terus jadi anak Daddy semua benda nak dengan Daddy -____- 


Sekarang tengah lasak mengesot. Nampak tak cushions kami susun sekeliling tu? Haaa itulah kubu untuk halang soldier boy ni, punyalah banyak tempat lain, bawah meja juga dia nak pergi. Pantang lepa, lajuuuu je dia terus ke situ. Cara mengesot berbeza betul dengan Ammar Yusuf, abang dia dulu mengesot macam ulat bulu, yang guna perut tu. Adik ni mengesot macam komando askar tu, guna siku kiri kanan kiri kanan tarik badan dia ke depan. 


Berbeza dengan Ammar Yusuf yang start makan at 7 and a half months, Adam Muaz ni dia masuk 6 bulan je aku dah terus bagi makan hohoh. Tak larat nak supply susu saja oi! Tahu tak berat badan dia masa 6 bulan sama macam berat badan Ammar Yusuf masa 1 tahun? 9.1kg??? Sekarang ni dah makan bubur nasi dah. Aku plan untuk sumber protein dia aku nak bagi ikan je sampai setahun, lepas setahun baru kenalkan dengan ayam. Ikan tu aku akan pelbagaikanlah, ikan sangat bagus untuk perkembangan otak kan, macam Ammar Yusuf dulu sejak awal lagi aku bagi makan bubur salmon lah, pasta salmon lah, grilled salmon lah. Hasilnya… takdelah aku nak puji melambung anak aku ni pandai sangat ke apa, cuma rasa best bila baru baru ini Grandma borak borak dengan Ammar Yusuf lepas tu cakap kat aku, 

“Bagusnya otak anak kau ni. Mesti sebab kau selalu bagi salmon kan dulu? Nanti adik dia ni kau jangan dah malas pulak nak masak, jangan nak bagi nestum nestum pulak. Bagi salmon juga tau!” 

Rasa seronoknya bila Mama yang cakap macam tu. Rasa macam, now at least I’m good at something in her eyes wuwuwu biasalah aku ni kan anak yang dari kecil sampai besar asyik bagi masalah kat ibu bapa, memang bab bab macam ni sangatlah beremosi :p




Adik Muaz sangatlah menjadikan Abangnya sebagai idola. Sangat suka tau kat Abang, kadang kadang kesian aku tengok dia sibuk sibuk nak main dengan Abang, Abang pulak marah dia. Tapi Adik ni pun satu hal, punyalah banyak toys, toys yang Abang tengah pegang tu juga dia nak tarik tarik nak rebut rebut. Dia nak join the crowd agaknya kan?  Abang tu kalau mood dia baik memang dia akan main sama sama, kalau tidak memang hiruk pikuk suara masing masing heesh karang dua dua Mummy rotan baru tahu! 




Tak ada sehari pun yang berlalu tanpa merindui si kecil ni. Kat office tu teringat telatah dua dua orang ni memang boleh tersenyum sorang sorang. Geram je hari hari rasa tak sabar je nak balik rumah :')


Setiap kali lepas solat tak putus putus Mummy doa supaya anak anak Mummy membesar dengan sihat, dijauhkan dan dilindungi dari segala penyakit, dari segala bencana, dari segala hasad dengki manusia. Itulah emak emak ni, bila berdoa memang nama anak jelah yang diulang ulang sebut. Mummy sayang Adik seratus peratus, sama macam Mummy sayang Abang seratus peratus, dan ehem.. Daddy juga, seratus peratus. 

Muhammad Adam Muaz, anak yang sangat menyenangkan hati, sangat menceriakan suasana, penambah bahagia yang ada. Semoga Adam Muaz membesar sebagai anak yang soleh dan taat pada Mummy Daddy, taat pada Allah. Amin..



Saturday, November 30, 2013

Bringing Back The Spark In Your Marriage

Balik kerja, penat. Uruskan anak, uruskan rumahtangga, semakin penat. Dah siap semuanya, main dengan anak, suami sibuk dengan handphone. Sekali sekala suami agah anak. Berborak dengan anak. Dengan anak, bukan dengan saya. Susukan anak, tertidur dalam bilik berdua. Suami bersendiri di luar. Entah layan apa. Esoknya, rutin yang sama lagi. Pergi kerja. Whatsapp suami, hanya cerita pasal anak. Apa barang anak nak beli, anak nampak macam tak sihat tadi, anak buat itu, buat ini. Anak. Bukan pasal saya. Pasal kita. Hubungan kita tak ada masalah pun, tak bergaduh pun, tapi tak mesra.
Cuba juga untuk berbual, bercerita, tapi rasa tak seronok, rasa macam... tak payah cerita pun tak apa. Tak happy, tak macam dulu. Days by days, weeks by weeks, months by months, hati pun mula bertanya,
“Is he really, THE ONE?”
“Does he needs me as his wife or he only sees me as a mother of his child?”
“Am I marrying the right person?”
**********
Pernah tak alami situasi di atas? Adakah menjadi seorang ibu dan seorang bapa, membolehkan kita tidak lagi perlu menjadi seorang isteri dan seorang suami? Kehadiran anak bukankah sepatutnya mengukuhkan hubungan sekeluarga, bukan sebaliknya?
Berdasarkan pemerhatian dan pengalaman, situasi di atas aku rasa pernah terjadi kepada ramaaaaai orang. Termasuklah aku suatu ketika dulu. Keadaan di mana kita rasa ‘spark’ dalam rumahtangga tu makin pudar, hampir hilang. Dan benda ni biasanya terjadi selepas memiliki anak. Ianya sepatutnya bukanlah masalah besar, melainkan jika kedua duanya terus berhenti berkomunikasi dan tak ada seorang pun yang cuba address the issue to the other person.
Kadang kadang kita ni sebagai ibu kita rasa macam perlu berkorban segala galanya untuk anak, korbankan diri, korbankan suami. Haaa. Sedangkan semua itu ada cara yang lebih baik, yang lebih win-win situation. Tahukah anda, suami isteri yang mesra, bekerjasama dan saling mencintai akan mencipta keadaan yang lebih baik untuk pembesaran anak anak?
So after quite some times, here I cuba list down, cara yang aku rasa reasonable, tidak terlalu ambitious dan boleh dikatakan berkesan untuk dikongsi bersama sama kawan kawan. Please don't take it as I'm giving marriage tips or anything (which I tak qualified langsung nak bagi sebenarnya), this is what I'm trying to share based on my observation and my humble experience. Feedbacks and recommendations are most welcomed. I suka sebenarnya dengar pengalaman dan nasihat pasal rumahtangga ni, mana yang baik boleh kita tiru dan praktikkan dalam kehidupan kita kan? ;)
So ini dia, antara cara yang boleh digunakan untuk mengembalikan 'spark' dalam rumahtangga.
1. Take One Day Off
Benda ni boleh cuba praktikkan 2 bulan sekali, tapi kalau cuti tahunan tu banyaakkk, buat sebulan sekali lagi bagus. Ambil annual leave, hantar anak ke rumah babysitter/nursery macam biasa, dan terus manfaatkan masa berdua tu sepenuhnya. Mungkin boleh start pergi jogging berdua, habis jogging pergi breakfast tambah balik lemak yang terbakar tadi haha, pergi shopping mall tengok wayang ke. Kalau nak tengok movie, sehari sebelum tu belilah online siap siap maka tak perlu buang masa beratur untuk beli tiket dah. Time is precious tahu tak? Ingat senang ke nak berdua macam ni.
You can also go to spa, have a relaxing massage. Tapi benda spa spa ni aku macam lagi suka pergi seorang or with my sister or with my girlfriends, yelah sebab kalau nak massage sama sama kenalah pakai dua masseur perempuan, so nak kena biar orang perempuan urut laki aku amboi! Kalau nak guna tukang urut lelaki tak bolehlah duduk sebilik, dah macam mana aku nak berkemban dalam tu kan?
Kalau tak rasa nak keluar rumah pun boleh, even better. Hantar anak, then pergi breakfast, balik rumah, tutup semua langsir (supaya rumah lebih gelap), buka laptop atas katil dan tengok marathon movies sama-sama sambil berbaring dan cuddling hehe. Tengoklah romantic comedy ke, cerita seram pun boleh, or even better kalau cerita yang family-oriented. So that both of you will realize how important for a family to stick together. Then you can take a shower together ke, something intimate laa. I’ve tried this before and it’s seriously fun and relaxing, compare to keluar jalan-jalan. Sebab bila berdua, segalanya hanya tentang kita without any interference kan? ;)
2. Weekly Healthy Activity
Seminggu sekali, setkan satu malam (after office hours) untuk buat aktiviti sihat bersama. Benda ni best sebab faedah dia 2 dalam 1, pertama kita dapat keep fit/badan pun cantik dan keduanya dapat spend masa sama sama dan merapatkan hubungan. Initially we were considering going to the gym tau. So H pun survey la mana gym yang elok dan berdekatan dengan rumah, but he said most of the gym macam tak ada orang perempuan pergi je. Tak bestlah. Then we opt for swimming, something that we both love. Swimming ni best, sebab ianya adalah aktiviti yang banyak sentuhan, tidak berpeluh dan seksi. HAHA. Pandai pandai tambah seksi. Apa yang aku perasan, biasanya ‘spark’ tu pudar disebabkan kurangnya sentuhan. Kali pertama belajar berenang, masa Ammar Yusuf 6 bulan dulu dan untuk anak kedua pun kami tunggu sampai dia 6 bulan baru start semula aktiviti ini. This time kami pilih hari Jumaat malam Sabtu, anak anak kami tinggalkan dengan babysitter for 2 hours longer than usual. Dah bincang dah dengan Kak Ha and Alhamdulillah we are blessed sebab Kak Ha pun okay je. Ramai yang akan kata "Kejamlah tinggal anak hanya sebab nak berdua duaan. Tak kesian ke kat anak". Memanglah kejam kalau kau buat macam tu hari hari. Niat kena betul, untuk menambah-mesra hubungan dengan pasangan, untuk jaga kesihatan, yang mana ianya membawa kesan jangka panjang yang terbaik untuk anak-anak juga. Itu je yang aku tanamkan dalam mindset sekarang.
3. Surprise Make Over
HAHA benda ni best kalau buat masa suami pergi outstation. Get a new hair cut or hair style, a new hair color, tak semestinya dye pun. Banyak dah saloon muslimah yang ada servis hair color yang guna henna, dan hasilnya cantik macam guna dye. Jangan buat warna bukan bukan, copper or brunette is nice. Kalau selama ini rambut jenis mengerbang pergilah buat hair relaxing ke, biar nampak berbeza sikit. So dia balik nampak kita fresh je, inshaAllah niat baik akan memberikan hasil yang baik.
Selain make over diri sendiri, cuba make over rumah juga. Ubah susun atur perabot ke, mungkin suasana yang berbeza boleh mencipta mood baru untuk hubungan kita juga. Benda ini masih dalam perancangan kami, nak cat rumah, nak buat bilik anak anak tu supaya dah besar sikit nanti bolehlah tidur kat bilik sendiri kan, nak ganti perabot yang beli murah masa awal kahwin dulu..
4. Make Love
Yes, having sex more often. Benda ni, aku rasa basic sangat, nampak mudah tapi sangat dipandang enteng oleh kebanyakan wanita. Kan kita selalu dengar, lelaki ni ada 9 akal 1 nafsu. Nafsu dia kat satu tu je so kalau tak dipenuhi memang kesannya besar sebenarnya. Berbeza dengan perempuan yang ada 9 nafsu, kita kalau tak dapat yang itu, kita boleh beralih kepada banyak nafsu lain, nafsu membeli belah, nafsu makan, nafsu bergosip dan sebagainya heheh. Jagalah perkara ini.
Susah? Too occupied with your children? Cuba ingat semula masa bercinta sebelum kahwin dulu, macam mana occupied pun kita dengan kerja, dengan assignments, kita masih boleh curi curi masa untuk keluar spend masa bersama pergi lunch la tengok wayang la. Ni dah duduk serumah kan, takkan dah tak pandai nak 'curi curi masa' untuk bersama? Nak seribu daya sebenarnya..
Pernah suatu hari aku terdengar dialog ini,
Wanita A: Aku sejak bersalin hari tu, tak pernah lagi. Trauma la. Nasib baik dia faham.
(FYI, anak dia dah setahun lebih sekarang. Setahun!)
Wanita B: Takpe, biarlah dia tahan. Kita ni sakit bersalin pun boleh tahan.
Dalam hati memang aku berdoa agar suami dia memang ‘memahami’. Jangan ambil mudah perihal ini, benda macam ni boleh mengubah seorang lelaki tak kira sebaik mana pun dia. In most cases, they will turn to pornography which is possible to be extended to infidelity and zina. Sanggup ke?
5. Pray Together
At least satu waktu setiap hari. Sebenarnya untuk orang lelaki, sebaik-baiknya kena solat berjemaah di surau/masjid terdekat. But sometimes, due to our daily routine (it is not supposed to be an excuse actually), we can only settle for the second best, solat berjemaah di rumah. Selalunya bila hubungan hambar, cuba kita evaluate diri kita dan pasangan. Terjaga ke solat kami? Cukup ke solat aku? Cukup ke solat dia? Knowing your own spouse, tak salah kita saling menegur, saling mengajak. Bila kita jaga hubungan dengan Allah, Allah akan permudahkan segalanya untuk kita kan?
Kadang kadang kita rasa susah nak solat sama-sama, siapa nak tengok anak? Nak biar je ke anak-anak main sendiri? Tapi, adil ke kita jadikan anak itu sebagai alasan?
'Wealth and children are trial by means which Allah tests us. Some give thanks for them, others will become distracted from Allah by them'
Kita dalam kategori yang mana?
Oh. Dah panjang sangat. Taip laju-laju sementara anak tidur sebenarnya ni. Benda ini aku dah fikir lama, lagi lagi bila drive sorang sorang, macam banyak sangat nak tulis. Bila taip, dapat 5 points je rupanya hehe. Tu pun dah panjang berjela.
Tapi apa apa pun, jodoh itu di tangan Allah. Kita hanya mampu berusaha untuk mempertahankan dan memperjuangkan apa yang ada sebaik mungkin, sebab 'perjuangan' ini bukan hanya untuk diri kita. Kita ada anak anak yang sedang membesar dan memerlukan fungsi kedua dua ibu bapa dalam kehidupan seharian mereka. Andaipun (nauzubillah) kita kalah dalam 'perjuangan' ini, mungkin tak banyak yang perlu disesalkan sebab kita dah buat sehabis baik. Sebab percayalah, biasanya bila terjadinya perpisahan (hidup ataupun mati), orang yang paling susah untuk kita maafkan, adalah diri sendiri.


Friday, November 15, 2013

"I'm Sorry, Mummy!"

Ammar Yusuf sejak kebelakangan ni sangat mempratikkan this magic words, "I'm sorry, Mummy". Pada awalnya rasa macam olololo comelnya kecil kecil dah cakap "I'm sorry", lama-lama rasa macam, okay maybe I should educate him that these magic words means a lot to most people, it should be used wisely with a promise to never repeat the same mistake and you have to be sincerely regret with what you have done.

Sebab budak ni kan, bila buat salah, "I'm sorry, Mummy" lepas tu dia buat lagi KESALAHAN YANG SAMA! Sepahkan Lego contohnya. Biasanya kalau dia main sepah sepah sekejap aku akan biar and after a while aku akan suruh dia kemas. Kalau dengan Daddy, dia boleh selamba je "Daddy kemas lah.", dengan Mummy memang takde maknanya. But almost always, aku juga yang kemas tapi memang diiringi leteran panjanglah. Then sedap sedap je dia tuang balik semua ke lantai. And bila dimarahi, dia cakap "I'm sorry, Mummy" sambil tersenyum senyum like these magic words mean nothing to him. Sometimes he simply says "I'm sorry, Mummy" without even look at me! It's like "Okay I have done something wrong but what the heck, just say I'm sorry and Mummy will be fine" -____-

So one night, when we were having a dinner, dia tiba tiba keluarkan balik makanan dia dari dalam mulut terus luakkan ke lantai which really pissing me off!

"Abang! Dah berapa kali Mummy cakap kalau taknak makan keluarkan letak kat tangan and bagi Mummy! Mummy tak suka la ludah ludah macam ni!"

Dia terkejut, and as always, he said, "I'm sorry, Mummy". With a smile.

I was so angry I just ignored him. He repeated "I'm sorry, Mummy" several times and his smile has fading away, but I still ignored him 'cause I really want to teach him a lesson. 

Dia kutip nasi nasi dia dari lantai, and bagi pada I, "I'm sorry Mummy", mata dah bergenang. I ambil nasi tu tapi masih tak bercakap dengan dia. After a few minutes, dah bersihkan semua, dah cuci tangan dia segala, I cool myself down and call him to seat next to me. Dengan muka takut takut dia datang duduk sebelah.

"Mummy tak suka tau Abang buat macam tu, penat tau Mummy masak Abang buang buang je. Kat tempat lain ada orang tak ada makanan pun nak makan, Abang ada makanan Abang buang buang, berdosa tau."

"I'm sorry, Mummy". And this time he says like he really-truly-sincerely mean it.

"Okay. Mummy pun tak sengaja jerit kat Abang tadi. I'm sorry Abang."

"Bukan I'm sorry Abang laaa, I'm sorry Mummmmmyyy..." dengan muka serius penuh penekanan. Aku rasa mesti dia ingat perkataan "I'm sorry" comes in one package with perkataan "Mummy" T___T 

"Oh. Okaylah." Next time jelah explain.


I guess it works for a while. Ingatkan dengan bapak budak je boleh guna silent treatment method ni, dengan anak pun nampaknya agak berkesan juga hehehe. It's a very long way to go but I'm hoping to see some improvement in the future. Haihh dengan budak budak pun nak kena main dengan emosi juga rupanya *sigh*.


Friday, November 1, 2013

Cara Mengajar Anak Membaca

Straight to the point jelah.

Boleh tak kongsikan cara terbaik untuk ajar anak membaca?

Suatu hari tu ternampak kat instagram seorang blogger agak terkenal, anak dia around 3 years old dah lancar membaca. She said that she started to teach her daughter to read as early as 1 year old. It kinda hit me that I was like, alamak aku dah terlambat ke ni alamak alamak apa je aku dah ajar anak aku ni alamakk~~

Pernah je masa kecil dulu ajar anak kenal huruf ni, tapi tak berapa serious la ajar. Sambil sambilan je. Masa umur berapa dah kena ajar secara serious? How serious is serious?

So recently I've been googling and researching on the best way to teach your kids to read and I came across this word: PHONIC.

Teknik phonic.

Teknik ni ajar anak kenal huruf  berdasarkan bunyi, berbeza dengan our traditional ways yang kita dah amalkan sejak zaman nenek moyang lagi.

For example, huruf 'b' tak disebut 'bi'. Dia jadi 'bbeh'; like you kemamkan bibir and lepaskan.
Huruf 'm' tak disebut 'em', tapi dibunyikan mmmmm. Like "mmmm sedapnyaaa".

Ada banyak buku tentang phonic ni, yang agak recommended is entitled 'Bacalah Anakku'. So aku pun pergilah beli.


Siap beli sekali Iqra dan Peter & Jane bukan main tamak haloba ambitious lagi semua pun nak ajar. Anak orang lain dah sampai Peter & Jane 4-5, dah sampai Iqra' 2-3, aku baru nak mula haih takpelah better late than never eceh.

Bacalah Anakku tu comes together with a CD, yang perlu ditonton oleh cikgu cikgu ataupun ibu bapa yang nak ajar sendiri anak anak. So with full of enthusiasm to be a good mom who teaches her own kids herself, I begin to watch the CD on my laptop.
Tak payah nak tipu la rasanya, baru 3 minit tengok aku dah rasa macam give up, rasa macam bosan gila! I feel like a bad mom already, hangat hangat tahi ayam je but in my defence, teknik phonic ni tak semudah yang dijangka. It needs a full commitment from me as the teacher, from my husband, and from all people who close to my son. Meaning that, kalau aku nak guna teknik phonic ni, semua orang sekeliling dia kena guna teknik yang sama. Tak bolehlah kat rumah aku ajar dia ABC as 'a, bbeh, cchh" tapi di siang hari kat rumah pengasuh dia diajar ABC as 'ae, bee, see (traditionally)'. He will get confused!
Sometimes bila fikir semula, masa kecil dulu takde pun Mama guna phonic phonic bagai untuk ajar aku, boleh je aku lancar membaca at 3. Seingat aku dulu aku memang dah ada minat membaca sejak bayi lagi HAHAHA hebat kau eh masa bayi punya cerita pun boleh ingat nampak nau nipunya. Apa yang aku nampak, anak perempuan memang ada kecenderungan untuk cepat membaca compare to anak lelaki, it happened to my siblings tau. Sebab anak perempuan lebih suka benda benda macam tu, anak lelaki lebih kepada benda benda teknikal. Benda fizikal. Boleh pakai tak ye teori ni?
Buku Peter and Jane tu pun, hmmmphh menguji kesabaran juga ajar dia. Aku dok ulang ulang sebut Peeeeeeterrrrr suruh dia tengok mulut aku macam mana, dia lagi berminat tengok gambar gambar yang tak berkenaan je.
"Ball la, bukan Peter. Balllll" (sebab Peter tengah pegang ball -__-")
Dah ni siapa nak ajar siapa ni hah??
So kawan-kawan, boleh kongsi tak cara terbaik untuk ajar anak membaca? Umur berapa anak anak anda dah lancar membaca? Dan umur berapa patut kita seriousss ajar anak membaca (serious means pegang rotan suruh duduk sebelah elok elok ikut apa yang kita baca :p) Share dengan I pleaseee, thanks!



Thursday, October 24, 2013

Ammar Yusuf dan Percakapan

Being a mother for the first time, there are too many things I have planned for my kid(s). Semenjak zaman remaja, kemudian berkahwin dan melahirkan anak, aku memang dah merancang untuk menjadikan Bahasa Inggeris sebagai bahasa utama dalam keluarga kami. Sebab bagi aku, that is the best way to learn, kita amalkan dalam perbualan harian semenjak kecil, inshaAllah bolehlah jadi mother tongue bila dah besar. Practice makes perfect orang kata.
Tapi nampaknya sekarang ini itu semua hanya tinggal angan-angan semata. Benda itu mungkin lebih mudah kalau anak kita di bawah jagaan kita sepenuhnya (kita tidak berkerja/surirumah), ataupun di bawah jagaan ibu bapa kita, ataupun nursery/playschool kot. Kalau hantar ke rumah orang ni, takkan aku nak suruh, “Kak Ha cakaplah English ye dengan budak budak ni, saya nak dia belajar Bahasa Inggeris dari kecil, toksey ghoyak Kelate deh? Deh?”, HAHA tak bolehlahkan? Kalau dengan parents bolehlah consider juga. Walaupun di rumah kami tetap juga cuba menggunakan Bahasa Inggeris, pengaruh Bahasa Melayu (or Bahasa Kelantan T__T) lebih kuat ke atas dirinya. Bukanlah nak agung-agungkan sangat bahasa penjajah ni, tapi realiti zaman sekarang, Bahasa Inggeris memang tak boleh dinafikan dah kepentingannya. Senang nak hidup kalau boleh berbahasa Inggeris ni. I didn’t say that it’s impossible for working moms to raise their kids in English, it is possible, but it’s not easy. Sebab lebih 10 jam setiap hari dia di rumah pengasuh, balik untuk main main 2-3 jam dengan kita, dan kemudian masuk tidur.
So I have to accept, face the reality and settle for the second best. Bahasa Melayu, bahasa jiwa bangsa eheh.
Ammar Yusuf sekarang ni, boleh dikatakan hampir sempurna ayatnya, sedikit demi sedikit makin hilang pelatnya. Dah cakap macam big boy dah.
Dulu semua benda yang ada huruf L semua jadi Y.
Balik = Bayik.
Contoh: Abang nak bayik.
Huruf R, pun jadi Y.
Rumah = Yumah.
Contoh: Abang nak bayik yumah Mummy.
Sekarang, yang L tu dah betul dah, tapi yang R pun dah jadi L juga.
Contoh: Abang nak balik lumah Mummy.
HEHEHE macam cina apek cakap je.
Tapi yang L tu memang pekat la. Seolah olah ditekan tekan kan. “Abang nak balllik lllumah Abang” HAHAHA. Geli hati betul dengar.
“Abang nak makan nasi allabbbb (nasi Arab)”
“Abang nak balling (baring) dengan Daddy”
Kosa kata dia dah sangat sangat banyak dah, kadang kadang dia cakap something yang kita tak sangka. Macam ada satu malam tu dia nak tengok Banana Song yang Minions menyanyi tu kat Youtube, bila tengok Youtube tu lagging sikit dia cakap, "Kejap kejap, tengah loading". Mana belajar entah. And he's very observant too. Hari tu dia tengok berita bahagian sukan, keluarlah jadual Champions League Manchester United lawan Real apa entah. Keluar logo je tau, tiba tiba dia cakap “Eh sama macam baju Daddy la, sama la!” It’s just a logo, bukan gambar baju or gambar pemain dia ke. Boleh pula dia ingat logo tu sama macam logo dekat baju Daddy dia :’)
Jujur aku cakap, sebenarnya tak banyak pun masa aku habiskan dengan perkara yang berkualiti dengan dia, seperti mengajar ABC, mengaji or mengira. Serius kadang kadang rasa macam ralat sangat masa otak dia tengah fresh dan mudah meresap ni aku tak manfaatkan sepenuhnya pun. Banyak benda dia belajar dari Kak Ha je, setakat ini kalau mengira 1-10 tu dah boleh dah, ABC masih tunggang langgang lagi. Ammar Yusuf ni kalau kita panggil dia suruh duduk sebelah dan belajar, bukan main mengelat lagi dia macam macam alasan, dia jenis yang suka belajar secara tak langsung, belajar daripada persekitaran, belajar dengan cara melihat secara fizikal. Contohnya kalau kita keluarkan flash card tunjuk gambar burung, langsung dia tak berminat sabar jelah aku. Kalau kat luar tunjuk kat langit, “Abang tengok, banyak birds!” macam tu baru dia suka dan betul betul belajar.
InshaAllah aku akan berusaha lebih lagi untuk anak anak, since dah tukar kerja baru ni dah takde penat sangat balik rumah, sampai rumah pun awal 2 jam berbanding dulu. Untuk bulan pertama ni, aku tengah dalam proses nak atur semula jadual harian aku, macam macam aku dah rancangkan untuk anak anak, untuk suami, untuk diri sendiri. Diri sendiri pun kena ada tau. Ingat nak start swimming balik, kuruskan badan ni, baru anak dua dah lari habis alignment balancing segala. Mummy kenalah jaga diri, jaga kesihatan. Baru boleh jaga Daddy, jaga anak-anak.  Perbaiki apa yang kurang, percantikkan apa yang dah sedia ada physically and spiritually.
Tengoklah, harap harap ianya bukan sekadar perancangan kosong saje. Haih.


Friday, October 18, 2013

Muhammad Adam Muaz

Sebenarnya, rasa macam dah taknak dah blog ni. Nak buat blog baru, blog khas ditujukan untuk anak-anak sahaja. Tapi sayang juga, sebab semua perkembangan Ammar Yusuf ada dalam ni... Or mungkin buat blog baru, tapi remain juga yang ini? Pointless pula rasanya kalau buat macam tu.. Takpelah, we leave that thoughts for a while, nak cerita pasal anak kedua aku, Muhammad Adam Muaz anak syurga ni.

Note: This is going to be a very long entry with lots of pictures!

1 month old

Adam Muaz, lahir dalam keadaan hidup aku sangat berbeza dengan Ammar Yusuf. Lahirnya Adam Muaz, masa aku dah tukar kerja (yang super duper stress!), emosi sangat diduga, letih fizikal dan mental. Kadang-kadang rasa kesian dengan dia, masa Ammar Yusuf baby-baby dulu aku banyak masa terluang, pergi balik kerja tak drive pun, badan takdelah penat sangat.
It might be a blessing in disguise, Adam Muaz is such an easy baby. Lahirkan dia senang, jaga dia senang, sangat ceria, sangat mudah dijangka. They say, it's a Second Child Syndrome, meaning that kita rasa senang sebab ini adalah anak kedua so dah ada pengalaman. Maybe, or maybe he's just simply an easy baby ;)

2 month plus, Akikah Day.


 Masa Adam Muaz lahir hari tu, kulit dia cerah sangat sangat, but by time entah kenapa kulit dia jadi sedikit gelap kalau nak dibandingkan dengan Ammar Yusuf. Masa mengandungkan Ammar Yusuf, aku addicted minum air kelapa, jadi Ammar Yusuf kulitnya jadi putih semacam, namun sangat sensitive! So aku belajar dari situ, masa mengandungkan adik dia aku langsung tak minum air kelapa. Tak tahulah ada kaitan ke tidak, wallahualam. So awal-awal dulu, sentaplah juga bila pergi rumah orang dia dibandingkan dengan abang dia.

"Hitam eh adik dia ni? Kau jemur dia ke?"
"Kenapa adik ni gelap, kau banyak minum kopi ke masa mengandung dulu?"

Layankan kata orang, memang boleh menusuk ke hati. So I choose to ignore them. Biar jelah. Bukan Adik hitam, Abang tu yang terlampau putih, tak pasal pasal Adik yang nampak hitam kesian body builder Mummy ni.


This was taken few days before I get back to work, nak training dia minum pakai bottle. Unlike Abang, it goes so well without any problem.

Adik menyusu banyakkkkk, masa dua bulan dah consume 3oz x 6 bottles. 4 bulan dah 4oz x 6 bottles, sekarang dah 5oz x 5 bottles since Mummy dah tukar kerja dah balik lebih awal so dah jimat sebotol. Aku tak mampu bagi 5oz x 5, aku just bagi 5oz x 2 bottles plus 4oz x 3 bottles, total of 22 oz. Itu je yang termampu, diet lah sikit eh Adik!


Muhammad Adam Muaz in his first Baju Melayu at 3 months old. Guna ukuran Abang cuma pendekkan tangan dan kaki je hewhewhew.

Masa ni adalah kali pertama dia meniarap telentang meniarap, memang pandai pilih timing nak tunjuk skill, mentang mentang ramai orang masa tu! Kalau nak diikutkan, perkembangan Adik ni lebih cepat berbanding Abang, aku rasa mungkin sebab masa mengandungkan dia aku minum susu Anmum Materna tu dua kali sehari, maka tulangnya lebih kuat berbanding Abang. Ni teori aku jelah, tak tahu betul ke idok pun.


His 3 month-old medical check up. Berat badan 7.5kg padanlah aku naik cramp tiap kali dukung dia!!

Adik adalah bayi yang sangat menyukai kamera -____- So bila dia menangis kau keluarkan je handphone halakan ke dia, confirm berhenti menangis. Nak nak kalau kau buka video dia and tunjuk kat dia, bukan main menggeletis lagi sabar jelah aku. Memang full of himself budak ni, macam bapak dia. Eh :p 


4 month-old Adam Muaz.

Dah bergolek laju dah masa 4 bulan ni, memang dah kena hadang katil dah. Hari tu pernah jatuh katil, tapi terus ke tilam Abang (Abang masih tidur sebilik dengan kami, cuma atas tilam berlainan, kadang-kadang ada je dia tidur sekali berempat atas katil, punyalah sempit nasib baiklah Mummy ni kurus kahkahkah so bolehlah muat 4 orang atas katil queen size tu). Oh nak cerita dia jatuh katil kan, terus jatuh atas tilam tu, kelakar gila muka dia terpinga-pinga like eh Adik kat mana ni kat mana ni HAHA. Emm bergegarlah juga rumah masa tu emmm budak dekat 8 kilo kan emm.


Kalau weekend yang aku kena jadi domestic goddess (please bear with me), inilah rupa kami;


 At least one of us is really enjoying this -____- 

Memang tak termampu lah nak dukung dia ni selalu. Letak dalam ni senang, boleh multitasking sikit, and selalunya bila buat kerja sambil kendong dia macam ni 10-15 minit tengok tengok dah tertidur dah dia, seronok kot terbuai ke sana sini.

I think at 3-4 months old, dia dah start recognize muka, ours especially. Sebab umur umur macam tu dia dah ketawa terkekeh kekeh setiap petang bila nampak kami masuk rumah Kak Ha nak ambil dia. Beriaaaa sangat ketawanya! And lepas seminit dua ketawa namun tidak mendapat sambutan, terus menangis HAHA. Ketawa bodek suruh dukung dia rupanya ceitt. Such a cheerful baby. 

At 5 months plus, dia dah start angkat angkat bontot dan tolak tolak badan dia dah. Tanda tanda nak mengesot agaknya. We missed his 5 months check up last week, Mummy kan tukar kerja so under probation leceh nak ambil ambil cuti, nanti pergi private la kot, malas nak fikir. So tak tahulah berat terkini berapa, tak kisahlah berapa pun, asalkan anak Mummy membesar dengan sihat bagaikan juara kan?




His recent photo, at Grand Lexis Port Dickson last Eidul Adha. Tengah berusaha angkat bontot nak ke depan, nampak kamera terus static posing macam ni arghh geram aku.

 Sekarang ni dah seronok main dengan Abang dah. Abang itulah idola dia, kadang kadang bila Abang berlari ke sana sini dia yang seronok lebih ketawa ketawa, Abang buat lawak apa pun (yang takdelah kelakar mana pun HAHAHA dahlah lawak yang sama ulang ulang) mesti awak akan ketawa bersungguh-sungguh. Seronok Mummy tengok, tak pernah sehari pun berlalu tanpa Mummy merindui anak anak Mummy ni :')


Adam Muaz,

Mummy tak banyak bercerita tentang awak, tak bermakna Mummy kurang peduli perkembangan awak. Adam Muaz tahu kan keadaan kita sekarang macam mana. Nevertheless, Mummy wants you to know that you're really such an amazing baby, sangat menyenangkan hati, sangat menyenangkan Mummy. You came into this world at a very perfect time, the time that Mummy needs you the most as my strength. Mummy sayang awak sepenuh hati, more than 100%, as much as I love your brother. Jadi anak yang baik ye Sayang. Jadi anak yang baik just like your brother.

Til the next entry, wassalam.




(Note: All pictures taken from Instagram.)