expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, November 1, 2013

Cara Mengajar Anak Membaca

Straight to the point jelah.

Boleh tak kongsikan cara terbaik untuk ajar anak membaca?

Suatu hari tu ternampak kat instagram seorang blogger agak terkenal, anak dia around 3 years old dah lancar membaca. She said that she started to teach her daughter to read as early as 1 year old. It kinda hit me that I was like, alamak aku dah terlambat ke ni alamak alamak apa je aku dah ajar anak aku ni alamakk~~

Pernah je masa kecil dulu ajar anak kenal huruf ni, tapi tak berapa serious la ajar. Sambil sambilan je. Masa umur berapa dah kena ajar secara serious? How serious is serious?

So recently I've been googling and researching on the best way to teach your kids to read and I came across this word: PHONIC.

Teknik phonic.

Teknik ni ajar anak kenal huruf  berdasarkan bunyi, berbeza dengan our traditional ways yang kita dah amalkan sejak zaman nenek moyang lagi.

For example, huruf 'b' tak disebut 'bi'. Dia jadi 'bbeh'; like you kemamkan bibir and lepaskan.
Huruf 'm' tak disebut 'em', tapi dibunyikan mmmmm. Like "mmmm sedapnyaaa".

Ada banyak buku tentang phonic ni, yang agak recommended is entitled 'Bacalah Anakku'. So aku pun pergilah beli.


Siap beli sekali Iqra dan Peter & Jane bukan main tamak haloba ambitious lagi semua pun nak ajar. Anak orang lain dah sampai Peter & Jane 4-5, dah sampai Iqra' 2-3, aku baru nak mula haih takpelah better late than never eceh.

Bacalah Anakku tu comes together with a CD, yang perlu ditonton oleh cikgu cikgu ataupun ibu bapa yang nak ajar sendiri anak anak. So with full of enthusiasm to be a good mom who teaches her own kids herself, I begin to watch the CD on my laptop.
Tak payah nak tipu la rasanya, baru 3 minit tengok aku dah rasa macam give up, rasa macam bosan gila! I feel like a bad mom already, hangat hangat tahi ayam je but in my defence, teknik phonic ni tak semudah yang dijangka. It needs a full commitment from me as the teacher, from my husband, and from all people who close to my son. Meaning that, kalau aku nak guna teknik phonic ni, semua orang sekeliling dia kena guna teknik yang sama. Tak bolehlah kat rumah aku ajar dia ABC as 'a, bbeh, cchh" tapi di siang hari kat rumah pengasuh dia diajar ABC as 'ae, bee, see (traditionally)'. He will get confused!
Sometimes bila fikir semula, masa kecil dulu takde pun Mama guna phonic phonic bagai untuk ajar aku, boleh je aku lancar membaca at 3. Seingat aku dulu aku memang dah ada minat membaca sejak bayi lagi HAHAHA hebat kau eh masa bayi punya cerita pun boleh ingat nampak nau nipunya. Apa yang aku nampak, anak perempuan memang ada kecenderungan untuk cepat membaca compare to anak lelaki, it happened to my siblings tau. Sebab anak perempuan lebih suka benda benda macam tu, anak lelaki lebih kepada benda benda teknikal. Benda fizikal. Boleh pakai tak ye teori ni?
Buku Peter and Jane tu pun, hmmmphh menguji kesabaran juga ajar dia. Aku dok ulang ulang sebut Peeeeeeterrrrr suruh dia tengok mulut aku macam mana, dia lagi berminat tengok gambar gambar yang tak berkenaan je.
"Ball la, bukan Peter. Balllll" (sebab Peter tengah pegang ball -__-")
Dah ni siapa nak ajar siapa ni hah??
So kawan-kawan, boleh kongsi tak cara terbaik untuk ajar anak membaca? Umur berapa anak anak anda dah lancar membaca? Dan umur berapa patut kita seriousss ajar anak membaca (serious means pegang rotan suruh duduk sebelah elok elok ikut apa yang kita baca :p) Share dengan I pleaseee, thanks!



10 comments:

  1. I takder tips to share. But I ada kerisauan mcm u. Am I too late? Huuu. Plg cepat kalau kami dh sebumbung nt pun Arissa dah 2 tahun. Boleh achieve mcm anak si anu 3 tahun dah boleh baca? Lagi stress bila, 'boleh ke mak buat Arissa dapat baca macam mak masa mak umur 3 tahun?' Sobs! Sy tak tahu how exactly mak ajar. Sebab dulu mana ada hp. Rumah saya mana ada video. Kiranya tak ada benda canggih dekat rumah yang boleh attract anak belajar. Hoho. But she managed too. Mak just pembantu guru tabika kemas je. So itu jugak buat I stress bila terkenang. Hahahaha. (Maaf tak membantu langsung. But I'm planning to buy this Bacalah Anakku jugak.) Semoga kita sama2 berjaya ye husna!

    ReplyDelete
  2. akak belum try ajar anak tapi apa yg akak perhatikan, kanak2 ni lebih cepat tangkap klu kita lagukan sesuatu. jadi kak pun download dr youtube lagu ABC, 123 & alif ba ta. Setakat ni, cepat jaa dia tangkap. dia boleh sebut walaupun belum kenal huruf. at least, ada juga improvement

    ReplyDelete
  3. una, k atul pun tak pena nak tekan kan adam supaya belajar. sebab niat k atul memang nak sekolahkan adam masa umo 4thn. tp sebelum 4thn lagi adam dah ke school, nak ajo die biasakan diri ke sekolah. die dah biasa duduk dengan wan die, jadi menjeng terlebih. alhamdulillah, k atul masukkan tadika yg ade program cahayaku... yang una beli buku nie laaa.. selalu smart reader blaja mcm nie. alhamdulillah, adam dah knal huruf2 asas.. yg aeiou tue ade bunyi2 die. adam yang ajo k atul balik.. alif ba ta pun dah knal.. xthu laa sampai huruf apa.. sebab kekadang buku die tue ticer xkasi bawak balik... slowly ajo ek na.. kekadang kite ajo die xmau, ticer ajo elok je... kihkih...

    ReplyDelete
  4. macam kite pulak, kite bagi addin sentiasa keliling dengan buku. at the same time tu, kenalkan sikit2 huruf. atau masa session lukis, contengla sekali huruf abc atau 123. insyaallah boleh tu. amar yusuf anak bijak, insyaallah boleh! :D

    ReplyDelete
  5. salam. anak saya baru 8 bulan tapi kalau ikut experiece my customer set bacalah anakku tu memang antara yang terbaik. ni blog penulis buku tu http://cepatmembaca.blogspot.com/.. banyak jugalah tips2 nak ajar anak membaca. selain tu ada juga idea2 supaya anak tak cepat bosan. memang ajar anak lelaki agak mencabar sikit.

    kalau ikutkan research umur 0-4 tahun memang anak-anak paling banyak menyerap input so ajar apa sahaja mereka akan terima (termasuk yang negative).. hehe.. sebenarnya tak perlu masa lama sangat. 5 minit sehari pun cukup waktu mereka bangun tidur dan nak masuk tidur.

    untuk anak bawah 3 tahun penggunaan flash card adalah yang terbaik. dalam set ni pun vcd Abu Ada Ayam. boleh pasangkan kalau tak sempat nak ajar. kesannya mungkin tak nampak waktu tu tapi bila dah 3 tahun. masa tu nak ajar guna buku pun senang mereka nak hadam.

    Harap membantu. :)

    ReplyDelete
  6. Just nk share. Sy masukkn ank sy ptghn thn 2013. Masa tu, umur dia 3thn stgh. Dia yg plng mude dctu. Smua kwn2 da pndai bc peter n jane. Sy xnk ank ketnggalan. Jd sy ajarla dia drumah. Memang menguji kesabarn. Xblh fokus n bila kne mrh sket, trs nangs sekuat hati. Kaedah lembut dan memujuk pun xbkesan. Sehinggalah sy dperkenalkn juzq30. Ia adalah adunan makann sunnah dan terapi Al Quran. Alhamdulillah, xsmp sektk dia mkn, da nmpk perubahn. Blh fokus dan cpt ingat ape yg dpelajari. Melalui pemakann juga,kte blh rangsang otak anak2. Blh lihat 2 video ank sy di youtube: Jom ajar anak membaca. By cik puteh. Ms tu, umur dia 3thn 3bln. Jika bmnt nak bli juzq30, blh contact sy di 019 7901014. Atau lihat website rahsiaanakpandai.com

    ReplyDelete
  7. Just nk share. Sy masukkn ank sy ptghn thn 2013. Masa tu, umur dia 3thn stgh. Dia yg plng mude dctu. Smua kwn2 da pndai bc peter n jane. Sy xnk ank ketnggalan. Jd sy ajarla dia drumah. Memang menguji kesabarn. Xblh fokus n bila kne mrh sket, trs nangs sekuat hati. Kaedah lembut dan memujuk pun xbkesan. Sehinggalah sy dperkenalkn juzq30. Ia adalah adunan makann sunnah dan terapi Al Quran. Alhamdulillah, xsmp sektk dia mkn, da nmpk perubahn. Blh fokus dan cpt ingat ape yg dpelajari. Melalui pemakann juga,kte blh rangsang otak anak2. Blh lihat 2 video ank sy di youtube: Jom ajar anak membaca. By cik puteh. Ms tu, umur dia 3thn 3bln. Jika bmnt nak bli juzq30, blh contact sy di 019 7901014. Atau lihat website rahsiaanakpandai.com

    ReplyDelete
  8. Just nak share. Sy masukkn ank llki ke sek tdka ptghn thn2013. Masa tu, umur dia 3thn stgh. Dia yg plng mude d ctu. Smua kwn2 yg lain, da pndai bc buku peter n jane. Sy xnk dia ktnggaln. Jd, sy ajar dia baca drumh. Memang menguji kesbrn. Dia xblh fokus, mudah lupe dan cpt nngs. Kaedah lembut dan memujuk pun xjln. Shinggalah sy dperknlkn dgn juzq30. Ia adlh adunn mknn sunnah dan terapi Al Quran. Alhamdulillah, xsmp sktk dia da nmpk perubhn. Blh fokus n cpt ingat. Blh lht 2video ank sy d youtube; jom ajar anak membaca by cik puteh. Masa tu.. umur dia 3thn 8bln. Melalui pmknn juga, blh tingkatkn keupayaan otak. Bminat nk cube, blh contact sy. 019 7901014. Blh juga liht website ; rahsiaanakpandai.com.

    ReplyDelete
  9. Betul kak bila sebut bout phonic...nini ingat masa blajar bi darjah 1 dulu..memang teacher ajar mcm tu...and skang dok usha2 video dia balik...sebab dah lupa...hihihi

    ReplyDelete
  10. Pada sy mmg bgus ajar ank baca awl..tp budak ni tahap tk sama sis..ank2 tak sama.nak mudah mcm sy ajar bermain smbil belajr.bli kad imbas..insyallah ank cept kenal huruf.pastu cr kad imbas suku kata,sebut je gabungan suka hati jnji ank tau bunyi..then ajar eja..gabugkan perktaan.bleh susun secra rawak kita suruh ank cr huruf..pastu tulis kat buku..dh selesai leh suruh dia baca ape yg dia cr td.ank lbh cepat dpt.pastu dh cekap lbh mudah nk ajr baca.

    ReplyDelete