expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, December 28, 2013

Hati Kecil Si Kecil

Ammar Yusuf ni, hati dia memang sensitif. Tak tahulah kesan aku selalu merajuk masa mengandungkan dia dulu ke apa, tapi dengan dia ni memang banyak kena guna psikologi. Kadang kadang aku rasa hati dan perasaan dia tak padan dengan umur. He is matured for his age, membuatkan dia rasa bosan bila berkawan dengan kawan sebaya dia. Dia suka berkawan dengan orang besar, pertuturan pun dia tak padan dengan umur.

Dengan Ammar Yusuf ni, bila dia buat salah tak perlu nak marah marah tinggikan suara ataupun berleter panjang. Cukup dengan teguran tegas diiringi silent treatment. Meruntun runtunlah suara dia datang cakap “I’m sorry Mummy, I’m sorry Mummy.”

He is a very sensitive little boy, that recently I just made to understand how even a simple-silly thing can really affects him.

.

.

Petang Khamis baru baru ini, masa nak ambil anak anak dari rumah Kak Ha, sampai je rumah tu nampak keluarga adik Kak Ha juga ada di situ. Kami memang kenal rapat dengan semua ahli keluarga Kak Ha, so berbual bual la sebentar. Dah lama tak jumpa.

Sambil berbual tu, beria-ialah adik Kak Ha puji Adam Muaz.

“Handsomenyaaa Adik ni. Handsome! Lain betul muka dengan Abang”

Tak tahulah orang lain macam mana, tapi sejak ada anak dua ni, aku rasa macam tersentuh sikit hati bila orang puji anak aku seorang je. Kalau nak puji, kena puji dua dua, ataupun jangan puji langsung huhu. I’m sensitive like that. Tapi aku diam je. Senyum je.

“Handsome la. Kan Abang Yusuf kan? Adik handsome kan..”

Itulah yang diulang ulang. Aku tak marah kan dia pun. I'm sure she didn't mean any harm, mungkin lebih pada nak mengusik Ammar Yusuf.

Tapi Ammar Yusuf diam je.

Bila dah balik, dalam kereta pun dia diam je. Masa tu aku dengan H berpandangan, dan H pun bersuara, ajak Abang berbual.

“Abang tengok tu, banyaknya lori!”

Ammar Yusuf masih diam.

Selepas beberapa waktu yang dia hanya mendiamkan diri, aku pun cakap,

“Abang pun handsome laa. Anak Mummy mestilah handsome..”

“Abang tak handsome..” perlahan dia cakap.

My heart broke into pieces I’ve never felt that much pain in my chest before. He’s just 2 years old! The last thing I want is letting him growing up feeling like he needs to compete with his little brother for something so unnecessary like this!

H then trying so hard to salvage the situation, trying to mend the damage in his son’s tiny heart by saying how cute he is, how intelligent he has been, how much we both love him, how precious he is in our lives. Lucky it didn’t take so long for him to recover. He’s just a toddler afterall, a toddler should never takes something too serious to heart, no? 

Later we asked, “Abang sayang Adik tak?” just to see if there's any chance that he might hold any resentment towards his good looking little brother. And cheerfully, he answered, “Abang sayang Adik” and gave Adik a boyish kiss on the cheek.

He’s such a good boy, with good manners and a good heart.

I solemnly swear, I would never let anybody putting him down again after this.

 


5 comments:

  1. adakah ada kaitan dgn karakter anak sulung dan anak kedua?
    anak sulung lebih manja dan sensitif tapi bersikap melindungi adik-adiknya..
    anak kedua lebih berdikari dan suka buat hal sendiri..
    ntah-ntah adam muaz tak ambik peduli pun if ada orang nak compare2 dengan dia..
    tapi ammar yusuf sensitif tapi hati dia pasti peduli akan perasaan orang lain :)

    ReplyDelete
  2. Kak ina tengah bayangkan muka Ammar Yusuf tengah sedih... sian dia... kak ina pun kesian juga kat anak bongsu kalau orang hanya puji kakaknya yang cantik... senang puji belakang2 je ke kan... atau puji dalam hati aje..he he...

    ReplyDelete
  3. Such a delicate heart. In sha allah, dia akn membesar jd lelaki yg baik

    ReplyDelete
  4. Allahuakbar. I menangis kot baca post nih. Such an intelligent young boy! Ammar Yusof pon handsome la sayang. ;) Nanti Ammar Yusof datang birthday Nuh okay? Bawak adik sekali. :)

    ReplyDelete
  5. Sayunya...seriously,jgnla compare even sekadar berbasa basi pun..ammar yusuf hensem la..adam muaz pun,tp dgn karektor diri masing2..bijaknya ammar yusuf ni...

    ReplyDelete