expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, June 23, 2016

HOME: Harga Lampu dan Kipas di Houses Lightings, Puchong

Lampu dan pencahayaan memang memainkan peranan penting dalam membangkitkan seri rumah. Kalau tengok contoh interior rumah yang cantik kat internet ni, aku rasa kebanyakan rumah memang nampak classy kalau pandai manipulate penggunaan lampu ni. Aku ni lately memang takde benda lain, siang malam dok Google tengok rumah contoh je sambil berangan itu ini, takpe berangan tak kena bayar haha.

Selasa lepas balik kerja nak ambil anak, budak budak baru bangun tidur belum mandi dan belum makan so Kak Ha tak bagi ambil dulu. Jadi kami berdua terpinga pinga tak tahu nak buat apa sementara tunggu waktu berbuka, aku ajak H pergi Houses Lightings ni untuk survey lampu kipas for our new home. Baca banyak blog pasal ini, memang ramai yang recommend this shop (but they mentioned the name as House of Lightings huh mana depa dapat nama tu?? Signboard kedai clearly shows Houses Lightings hmmph).


Please excuse my pale face, sesungguhnya aku sedang berpuasa :p

Anyways, awal awal lagi kami dah senaraikan apa jenis lampu/kipas, berapa banyak lampu/kipas yang diperlukan dan di mana lampu/kipas itu akan diletakkan. Proses ini memerlukan kita bekerjasama dengan kontraktor sebab mereka nanti yang akan tarik wayar dan pasangkan lampu kipas itu nanti. Kami juga minta kontraktor kami itu untuk tolong pasangkan lampu kipas sekali, kos pemasangan sahaja adalah RM10 untuk setiap lampu (pasang sahaja), dan RM20 untuk setiap kipas. Kalau pemasangan itu melibatkan penambahan wiring, caj yang dikenakan adalah RM20 untuk setiap lampu dan RM120 untuk setiap kipas. Tak tahulah murah atau mahal, asalkan kami tak payah pening kepala jelah nak pasang semua itu nanti.


List lampu dan kipas beserta upah pemasangan.

Houses Lightings ni 5 minit je dari rumah aku, dekat sangat so bolehlah datang selalu buat survey. Masuk masuk kedai ini, tak ramai orang sangat seperti yang diperkatakan di kebanyakan blog, mungkin sebab weekdays dan kami terus dilayan oleh pekerja di sini. Dia memang akan ikut je kau ke sana sini dan explain semua yang kau tanya. Perkara pertama yang kami cari adalah downlight. Rumah kami memerlukan 26 biji downlights 4", dan 8 biji downlights 6" so kenalah cari yang murah. Datang sini, baru tahu downlights ada banyak jenis rupanya, dari yang paling murah ke paling mahal.


Ini yang paling murah boleh didapati di sini.

Brand: Ledeon
Downlight LED 4" = RM11
Downlight LED 6" = RM16


Ini medium range.

Brand: Philips
Downlight LED 4" = RM29
Downlight LED 6" = RM39


Ni paling mahai. High end katanya.

Brand: Philips
Downlight LED 4" = RM85
Downlight LED 6" = RM95

Gilaaa T___T

Orang kedai ni cakap beza murah dengan mahal ni, kalau murah pakai lepas 9 bulan lampu dia mula malap sikit, warranty pun setahun je. Kalau yang mahal tu tahan lama, warranty 2 tahun. Kalau ada masalah tak perlu tukar lampu, just tukar benda ni je (refer below).


Entah apa nama 2 benda alah ini. Tapi kiranya kalau rosak kena tukar ini lah. Kontraktor kami cakap nak bawa kami ke satu kedai lampu di Kajang untuk beli downlight, dia boleh dapat murah katanya, harga kontraktor. So kami KIV dulu downlight ni, sebab nak guna banyak kan so kena cari yang murah tapi taknak compromise the quality. Haish. Tapi satu yang kami tak tahu nak decide, seelok eloknya pakai lampu cahaya kuning atau putih ye? Aku suka lampu kuning, nampak macam romantik sikit. Tapi lampu putih macam lebih praktikal. What do you think?

Next, kami tengok kipas pula.


Senarai harga kipas terkini untuk brand Panasonic dan KDK. Kami planned untuk living hall, dining area dan family area je pakai remote fans. Kalau ikutkan aku nak pakai semua kipas regulator je takyah nak remote bagai sebab rumah kami sekarang ni dulu pernah pakai remote fan cepat rosak. Tapi H nak remote fans at certain area, cantik sikit katanya.


Aku sukalah kipas hitam. Classy (padahal malas nak bersih kipas selalu haha). Tapi kipas hitam memang tak nampak pun kalau kotor, kalau kipas putih tu, sakit mata aku huh!


Macam macam jenis kipas, lagi banyak blades lagi laju katanya. We opted for 4-blades fan, brand KDK tapi jenis paling murah. Nak jimat kan.

Next, my favourite part. Chandelier! Kami tak letak chandelier kat ruang tamu, sebab malas nak serabutkan dengan kipas kat tengah tengah plaster ceilings tu. Kalau letak 1 je sebelah kipas macam tak kena la kat mata aku. Kalau nak letak 2 kiri kanan kipas tak muat pula sebab ceiling rumah kami tu ada beam kat tengah tengah herghhhh kenapa kau ada kat situ hah?? 

Tapi sebab aku ni merengek rengek nak juga ada chandelier, kami plan nak letak kat ceiling atas tangga. Tapi ceiling tu tinggi! Kontraktor kami kata nanti dia tengok dulu boleh tidak nak panjat dari bilik dan pasang dari dalam entah macam mana entah. Wuuuu sedihnya kalau takde chandelier :((


Chandelier idaman. Fits my staircase ceiling perfectly. Tapi.... harga.... RM2980.... *pengsan*.

Lek luuu. So tengok jenis lain pula.


Ni murah sikit, RM640 hehehe. Aku suka jenis kristal gantung gantung macam in, nampak romantik dan rasanya agak moden kot. Jenis cangkuk cangkuk tu aku memang tak minat langsung, macam pattern lama. Tapi lain orang lain citarasa kan.


H pakai macam apek pasar malam je dengan T-shirt pagoda dengan seluar pendeknya, nasib baik orang masih nak layan kami wuwuwu. Kat sini setiap lampu kipas boleh dicuba immediately, memang power la wiring kat kedai ini. The thing about chandelier is, cahaya dia bukan terang mana pun, just lampu hiasan yang nampak cantik je tapi tak membantu pencahayaan pun. Kalau chandelier ni manusia, dia macam perempuan bimbo la, cantik tapi takde akal tiba tiba nak samakan chandelier dengan manusia -___-"


Yang spiral ni RM800++, tapi tak minat lampu dia bentuk square, dari dekat nampak cheap je.

Then kami tengok lampu gantung juga, untuk counter bar kami. Lampu gantung ni aku lebih berminat dengan lampu IKEA. Lebih moden dan cantik, tapi tak survey lagi harga berapa nantilah pergi survey.




Seterusnya, lampu ceiling untuk yard, store, guest room, balcony and car porch.


Aku berkenan yang simple camni je. Tapi tak decide lagi yang mana.


Kalau nak yang cantik sikit pun maybe macam ini je. RM49. Okay kot. 

Beralih ke lampu pagar pula.


Cantik yang dalam box kaca tu. Tapi tahan ke eh letak kat luar rumah tu?


Berkenan dengan yang ini.


Ke warna putih? Tapi warna putih ni mudah mendatangkan penyesalan dalam hidupku.


Yang warna bronze paling kiri tu cantik! Tapi macam besar untuk pagar rumah aku tu.

And last but not least, lampu dinding untuk bahagian tangga. Masa ini kami dah penat dah mendongak plus mata berpinar pinar mengadap banyak sangat cahaya maklumlah dah tua. So sempat tengok yang ini je.


Berminat dengan yang atas tu, yang RM59 tu. Tengok dah murah dah, sekali masuk dengan mentol LED terus jadi RM130++. Kalau boleh memang nak guna LED untuk semua lampu, jimat tenaga elektrik. Kos untuk tukar ke mentol LED adalah RM14 sebiji. Mahai! Tapi bagus untuk long term la. 

Kami sebenarnya berkenan yang macam simple ada warna hitam dengan mentol terkeluar tu alah lupa nak ambil gambar, tapi sekali tengok macam hipster sangat pula. Rumah kami konon konon nak buat konsep moden minimalis ececeyyy. Yelah nak yang moden, dalam masa yang sama nak yang simple dan menenangkan je, perabot pun taknak banyak sangat nanti serabut aku nak mengelap -___-"


Dan ini adalah anggaran kos untuk lampu dan kipas selepas berkunjung ke sini. Burst budget terus! Budget asal kami maksimum RM3000 je sebenarnya wuwuwu. Tengoklah, nanti nak tengok lampu kat kedai recommended by our contractor kat Kajang tu juga, situ boleh dapat lampu macam downlight dan kipas tu dengan harga murah. Nanti dah beli nanti aku share actual cost, kalau ada yang nak tahulah ye. 



3 comments:

  1. Assalam and Hi Husna...For led downlights tu ade yg jenis ade 3 shades of lights in one downlight...kuning, cream and putih...means petik sekali, nyala putih, petik lg sekali, cream, petik lg skali, nyala kuning...er fhm ke...hihihi...sume lampu kt rumah i(downlights, lampu bilik and yg ala2 chandelier) i chose this type...coz i like warm lights, while MIL pulak rimas dgn warm lights..hihihi..btw, have fun decorating!

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam. Wow thank you!! Definitely will look for that type of downlights, I punyalah dok fikir mana satu yang better to be used. Thank you for the information! ;)

      Delete
  2. nak tanya.. kedai kat kajang yg jual lampu downlight murah tu kat mana ye?

    ReplyDelete