expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, June 6, 2016

First Ramadhan

It was the first Ramadhan and I couldn't sleep because I cannot afford missing our sahur, what more my husband. Nervous takut tak dengar bunyi alarm so I was like setiap jam bangun check whether it's already sahur time or not haha (that explains the panda eyes this morning). Kami berdua memang wajib sahur dan mesti ambil makanan berat demi kelangsungan hidup kekeke, tak laratlah kalau tak sahur. Plus dapat pahala okayyy bangun sahur. Rugi hangpa tak bangun :p It was good that we've already tapau-ed beef rendang from my MIL's last night, so I just have to re-heat the rendang and add some telur dadar, yes telur dadar adalah pembangkit selera setiap masa. Bangun bangun, anak anak pun bangun tapi depa tengok TV je langsung taknak makan. Abang bangun mandi (he wet his bed -____-" dah lama tak basah tilam perhaps penat sangat kot Terawih malam tadi tak larat nak bangun shi-shi hehehe padahal penat main je kat surau tu).

Abang dah belajar banyak perkara pasal puasa di sekolah, dia memang sangat bersemangat nak puasa dan solat Terawih dan makan kurma haha, tapi sebab dia tak ambil sahur plus malam tadi pun dia tak dinner sangat, macam tak sampai hati nak suruh dia puasa. Oh his teacher already informed us that there will be only light breakfast during Ramadhan at school and knowing my kids, they always need heavy breakfast. So lebihan nasi pagi tadi I terus tangtungtangtung masakkan nasi goreng untuk Ammar Yusuf dan Adam Muaz. Selama ini Ammar Yusuf ni jenis suka bawa bekal, even letak sebiji banana dalam bekal pun dia dah seronok hahaha sebab nak sama dengan kawan kawan kan. So I expected he to be very happy that I prepared him Nasi Goreng this morning.

But instead, dia malu rupanya! He was embarrassed and refusing to take out his bekal at school this morning T____T Sebab dia kata kan bulan puasa, kena puasa. I actually wouldn't mind at all to train him to fast at 4 years plus, only if he takes his sahur with us hmmphhhh good intention backfired -____-". But it's okay, we'll try again tomorrow :)

Ramadhan Kareem, everyone! Semoga Ramadhan kali ini membawa seribu makna dan mencetus perubahan yang baik pada kita semua, bagi aku tak apalah walaupun mungkin kita berubah pada bulan ini for the sake of menghormati bulan Ramadhan sahaja, sambil sambil itu kita berdoa banyak banyak mana tahu diberi hidayah oleh Allah untuk dibukakan hati meneruskan segala perubahan positif yang dimulakan itu untuk bulan bulan seterusnya pula. One of my resolution (among all other resolutions) I've meaning to work out for this Ramadhan is, 30-Day Baju Kurung Challenge to my workplace hehehe petty I know tapi ianya adalah satu cabaran juga untuk aku. Sehari seinci tutup aurat, biar hari ini lebih baik dari semalam mudah mudahan inshaaAllah. So, what's yours? ;)


3 comments:

  1. My mum dulu2 train puasa, kitorang sahur kul 7 lebih 😂😂.
    Janji puasa mak.
    Kecik2 bukan tau sahur kul bp.

    Kiranya bangun nak g sekolah tu, "sahur" la dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha good idea! I just used the same method to Ammar Yusuf this morning. Pukul 7 'sahur', kalau larat puasa lah separuh hari :))

      Delete
    2. Good luck to abang!
      Rasanya kalau kawan2 semua puasa,maybe dia excited nak puasa 😁😁

      Delete