expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, June 20, 2016

HOME: First Stage Checklist

Sebenarnya kalau nak diikutkan hati ini macam malas nak cerita sangat progress rumah baru kami tu. Sebab.... segan. Rumah kami biasa biasa saja, well of course I love the house deeply but the fact is banyak je lagi rumah yang lagi besar dan lagi cantik yang boleh dijadikan reference huhu. But thinking back, knowing how forgetful I am, I think it's better for me to jot down every progress yang berlaku dalam rumah kami in this precious blog (cewah!), senang untuk rujukan sendiri di kemudian hari. 

Untuk rumah ini, aku memang sangatlah excited dan nervous juga sebab inilah kali pertama for both of us to start everything by our own from scratch. Nervous tau nak pilih which contractor yang reliable and with reasonable price, nak study every particular things sekarang barulah tahu plaster ceiling ada banyak jenis, lampu kipas ada banyak jenis, tinted grill etc semua tu ada bermacam macam jenis dan datang dengan harga yang berbeza. We have to be very careful since we are on a tight budget (memang kena korek habis savings!) dalam masa yang sama kami mahukan hasil yang cantik dan menggembirakan juga. Nampak tak konflik di situ?

Tapi kami tidaklah tergesa gesa sangat, sebab bukan nak pindah dalam masa terdekat ni pun so we just take our time request for quotation from a few contractors, baca blog blog yang berkenaan, share pendapat dengan our community WhatsApp group (belum pindah lagi dah ada Whatsapp group penduduk situ haha!) it helps a lot actually. Since kami lambat lagi nak pindah, kami lebih pada tunggu dan lihat hasil kerja subcontractors untuk rumah jiran jiran kami, dan kalau hasilnya bagus we'll just use the same contractor. Senang sikit macam itu, dah ada reference depan mata kan?

Kalau nak fikir kos nak lengkapkan rumah baru ini, memang boleh stress rasa so we decided to take one step at a time based on priority. And we come up with this list.


Banyaknyaaaaa nak pakai duit T___T

Mula mula ingatkan nak terus pasang grill dulu, penting for safety kan. Tapi semua contractors yang kami temui memang advise untuk mula dengan ceilings dulu, tinted dan baru pasang grill. Kalau tidak dikhuatiri akan merosakkan grill nanti. Kami pun ikutkan sahaja, but perhaps lepas pasang kipas lampu tu kena immediately pasang grill la, takut orang masuk rumah rembat kipas lampu huhu. Walaupun setakat apa yang kami nampak, security guard memang very strict scanning orang yang keluar masuk, but we can never be too careful kan? Risaulah.

So that are all the things yang kami nampak sangat penting for the first stage. Harga yang aku letak itu adalah based on harga kontraktor yang kami pilih buat masa ini, tapi harga kipas lampu tu hanyalah anggaran sahaja based on several blogs yang kami baca, perhaps esok lusa kami akan pergi ke kedai lampu yang popular itu sendiri untuk dapatkan the exact price for each items. Ni belum masuk harga langsir dan cat lagi ni. Nanti dah betul betul buat each and everything in the list I will update again the actual cost. Then, dah settle first stage nanti barulah kita boleh move to the second stage. Second stage nanti merangkumi segala furnitures, TV cabinet, wardrobe, etc which kami takkan fikir lagi buat masa ini untuk mengelakkan keserabutan. Lepas raya nanti inshaaAllah kerja kerja pemasangan akan bermula, hopefully everything goes smoothly.. Nanti aku update dengan lebih detail for each item inshaaAllah. Harap kau orang tak bosan aku cerita pasal rumah je lepas ni..


3 comments:

  1. Kak, thx for posting this kind of entry. And pls keep on updating. My husband n I are planning to buy a house n we were looking for info,which includes costs n crucial thing that we need to have in d house. Ur posting helps a lot. Sampaikan sy selalu guna blog kak for my future references.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi! Thanks for reading. Okay I'll try my best to provide as much information as possible tentang persiapan nak masuk rumah baru ni, for my future reference too ;)

      Delete
  2. hi husna..dont feel segan. it actually helps others who are looking for info on new house/renovation/etc..all the best ya for ur new house. enjoy every moment.ive been thru it & skrang rasa rindu pulak

    ReplyDelete