expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, June 21, 2016

Blazer Untuk Bergaya

Aku rasa semua orang ada satu jenis baju sebagai baju penyelamat, you know, baju yang dicapai di saat kau bangun lambat tak sempat nak iron baju nak pergi kerja or nak pergi any function which require you to dress appropriately. For me, I always opt for a jacket or a blazer.


Bangun pagi tak sempat iron baju, belasah je pakai t-shirt apa apa kat dalam, sarung blazer and tadaaa! I'm all set and ready to go =) 


Bila sebut blazer ni, ramai yang nampak bayangkan macam formal sangat je pakai blazer ini kan. That is the conventional blazer you are talking about.  Tahu tak ada banyak jenis blazer ni sebenarnya?


Conventional blazer merupakan jenis rekaan blazer yang paling biasa ditemui di pasaran dan paling banyak digayakan oleh wanita untuk ke pejabat. Tengok pun nampak serious je kan, ini merupakan jenis blazer yang paling sesuai untuk dipakai bagi majlis formal. 

Sebenarnya blazer juga sesuai digayakan untuk secara kasual, you just have to opt for a different type of blazer, seperti di bawah ini.
Drape blazer. Ni cantik! Just put this on with a plain white shirt and jeans.
Another color for you to choose. Drape blazer ini adalah rekaan blazer tanpa butang dan biasanya dihasilkan menggunakan fabrik yang lembut dan membentuk potongan yang 'flowy'. Biasa kalau pakai blazer tanpa butang ini aku still akan pin kan sikit di kiri dan kanan di sebalik tudung sebab kadang terlebih dramatik style jalan tu terbang terbang baju ni nampak pula lengan kat dalam -___-"


Aku suka yang overflow macam ini, bila berjalan dihembus angin memang rasa princess sangat kekeke.

Speaking of princess-y look, haaa kat bawah ini lagilah sesuai untuk you guys yang suka perasaan baju terbang terbang bila berjalan hehehe macam akulah tu. 


This one is called long cape blazer perghhh cantikkkk feeling superwoman habislah kalau pakai ini =)))


Cardi-blazer. A combination of a cardigan and a blazer. Clever!
Boyfriend blazer. Kalau dah kahwin kira husband blazer ke camne?? #lawakhambar.

Another boyfriend blazer. Kalau you suka pakai dress tapi taknaklah nampak ketiak kan, maka koleksi boyfriend blazer merupakan jenis blazer yang paling sesuai untuk gayakan sebagai outerwear. Looking feminine and strict at the same time, it's like telling people that "I'm a woman I'm so soft but you don't ever mess with me" tetiba.
 
Belted blazer. Major love! Sebab ianya memberikan effect kurus dan aku rasa belted blazer ini sangat stylish untuk ke pejabat. Definitely gonna get one for myself.


Oversized blazer. Untuk awek yang keluar pakai ketat ketat tiba tiba pakwe ajak jumpa ibu bapa hahahaha. Memang baju penyelamat.

Aku rasa semua orang patut ada at least satu jenis blazer dalam wardrobe masing masing. Truly a saviour ;) So which one is your favourite?


No comments:

Post a Comment