expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, September 23, 2015

HTC RE Camera


For the past few months I've been receiving this kind of questions many times actually; thru Facebook Messenger, emails, comments on the photos I uploaded, and this one is via Instagram Direct Message (DM). First time okay dapat DM from IG, jakun aku HAHA baru tahu Instagram pun ada DM.

So to answer the questions, no. It's not GoPro. Belum mampu lagi, or maybe belum perlu pun lagi unless bila kami dah mula travel/doing outdoor activities more often then maybe we can consider having a GoPro.

Kamera yang kami gunakan itu adalah..............


This! HTC RE Camera!

Ours is the white color one, ni gambar  dari Google je, aku Google tadi baru tahu ada warna lain. The navy blue looks nice though hmmph. Well initially aku pun tak pernah dengar camera ini, tak pernah tahu pun, tiba tiba H balik kerja dia tunjuk dah beli siap comel je. Sebab dia ni bukan jenis bergambar sangat, bini dia yang gila bergambar HAHA tiba tiba dia pula yang beli kamera. It was end of last year kot, and the price at that time was around RM699 kalau tak silap. Ke RM600 je. Tak ingat dah.


 Camera ni dia link dengan handphone pemilik sahaja (or anyone yang ada install apps RE ni dalam handphone). It is connected by Bluetooth and/or wireless. Masa ambil gambar tu imej kita boleh dilihat dari handphone dan kamera itu dihalakan pada objek yang ingin di-capture.


Macam ini (image from Google)

That's why dalam most pictures yang kami ambil, korang nampak aku tengah pegang handphone kan? Kalau orang tak tahu mesti ingat minah ni manjang pegang henponnnnn je takde life langsung cubalah bawa bersosial sikit inilah anak muda zaman sekarang potpetpotpet *tetiba*.


You see the above photo. I put the camera in front of us, adjust kedudukannya by viewing thru my phone, and klik the blue button in the middle (dalam phone tu).


At Sunway Lagoon with my colleagues. I put the camera on top of the dustbin near the bench.


With my bestfriends. You have to put the camera at the nearest possible, sebab dia wide angle kalau letak jauh sangat nanti kita akan jadi kecil je kat tengah tengah.



With my family and family in-law during Aidilfitri. Patut letak kamera ni tinggi sikit and tundukkan kamera ke bawah, baru nampak cantik, otherwise tengok yang paling depan je nampak besar, yang belakang nampak halus je.


Like this! Kamera letak tinggi and tundukkan ke bawah, nice photo with my family in-law on my MIL's side. For this photo, I asked my cousin-in-law yang taknak masuk dalam gambar untuk berdiri diam diam pegang kamera HAHA sape suruh taknak masuk. Hmmph I really looked like si antisosial yang asyik pegang handphone je -___-"


With sisters and mom. This time Oyah yang jadi si antisosial :p


With my colleagues.


With H's colleagues. 

Orang yang paling tinggi bak galah seringkali menjadi mangsa untuk pegang kamera :D


Memang takdenya aku nak jadi watak pegang camera ni, untuk mengelakkan kelihatan seperti gergasi di hadapan =))))


With mertua dan adik adik ipar. Girl jadi gergasi HAHA.


With my bestriends again, this time at Teluk Cempedak. Walaupun aku hodoh, aku tetap suka gambar ni. Sebab nampak luas laut kat belakang tu and laki aku duck face kahkahkah mesti dia tak sedar buat mulut cenggitu.


My carefree children at playground.


Lunch date. This time kami suruh orang meja sebelah pegangkan kamera HAHAHA tak tak tipu je buruk benau perangai gitu. Kami letak je kamera ni kat meja sebelah yang kosong tu and snap.


Car selfie. Letak atas dashboard kereta.


Another car selfie. Or is it wefie? Hoh I looked chubby and pale mesti tak sempat mekap masa ni.




BANYAKNYA CAR SELFIE KAU NI DAH KENAPA?! Should've create one album just for car selfie -___-"


Kekasih yang sentiasa bersabar jadi watak pemegang kamera, kalau aku yang pegang memang korang hanya akan nampak gajah purple di hadapan je T__T

Anyway kalau taknak guna handphone pun boleh, sebab RE Camera ini dia ada shutter kat belakang kepala dia and gambar itu still akan keluar kat handphone, means kau tinggal handphone kat rumah and bawa kamera ini pun boleh je. Tapi gamble jelah gambar tu jadi macam mana. H pandailah bab ini, kalau aku yang pegang memang akan menghala ke muka aku je tak nampak dah orang lain HAHAHA tak guna. Tak pandai lah nak budget kalau tak nampak imej kan?


Like this. Ini tak berapa centre sangat. Yelah dalam pool takkan nak bawa handphone untuk adjust kan. Oh, this camera boleh bawa masuk dalam air juga tau! We never tried that before so tak bolehlah nak tunjuk (actually we did, but I look like a whale swimming around jangan harap aku nak tunjuk).


This one is perfect. Aku rasa H lah raja selfie yang sebenar, tak nampak imej pun pandai aim :p

I super love this camera, I think most our friends also do. Sometimes when there is an event and H couldn't make it, mesti ada yang, "Alaaa kau tak join keee orang nak pakai kamera kau laaa kau takyah datang pun takpeeee but we need your cameraaaaa". Annoying tak aku exaggerate ayat HAHA. Lebih kurang macam itulah. But this camera has its own limitation too; kamera ini tak berapa cantik untuk bergambar indoor atau tempat yang mana sumber cahaya tak berapa mencukupi. Nampak kelam je gambar. Tapi untuk outdoor memang perfect la. 

We are interested in GoPro too, but for the time being, maybe this one is not so bad afterall. Dah banyak sangat berjasa ini, sampai SLR aku pun dah tak terguna dah pun. Tak tahulah sekarang ada jual lagi ke tidak, or maybe dah upgrade to latest edition we don't know. But this camera is definitely worth buying :)





10 comments:

  1. wah..nampak menarik sangat..berapa kos nak memiliki kamera jenis ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahun lepas harga RM600-699 kot. Now tak pastilah berapa :)

      Delete
  2. suka lah kemera ni tak paayh bawak kmera besau gabak kalau ada yang saiz comel macam ni. Cer tnya husband awak beli kat mana? nak jugak tahu tu. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, berbaloi betul. Tapi tak cantik untuk indoor punya gambar. Dia beli kat kedai HTC kat Low Yat tak salah.

      Delete
  3. wow. best2. tq kak sharing this! memang semua gambar husna cun cun.

    ReplyDelete
  4. Thank you husna for sharing. Gonna get one soon. Husna nampak mcm kakak je dgn anak2. Slim & gorgeous for mother of 2. Tips please selain atkins diet hehheheheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaa mana ada slim & gorgeous pun. You should really meet me in person. Tak slim pun so takde tips nak bagi :(

      Delete