expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, July 12, 2012

A Mother's Hope

This morning, I have this conversation with Husband about our childhood memories. About how we grew up, how silly we have been (we always have this kinda conversation actually). Then, I came to realize one thing.

I was actually born smart. HEHE self-declared. No, like seriously, I mula bercakap sangat awal, I kenal huruf when I was 2, and at 4 years old, I dah boleh baca kitab masa ta'alim (a kind of usrah we have at our home, 10 minutes everyday and 2 hours at the weekends where people around will come over and join us) di tengah-tengah kelompok orang dewasa lain. Bottom line is, I grow up very fast. I am a fast learner. No, I was a fast learner, to be exact. It continues until I was in primary school. Darjah 1 sampai Darjah 3, aku dapat nombor 1 straight. Darjah 4, masuk kelas pandai, kenal dengan budak pandai (who has been one of my bestfriend until now), Siti Rahmah, aku dah tak dapat nombor 1. I got a second place instead. Always in top 3, or at least top 5.

But unfortunately, it just stopped there. Sampai darjah 6 saja. Bila masuk sekolah menengah, I was no longer a smart girl. At least, not the smartest in class, what more in school. I got only 4As for my SPM, and just so-so for the other subjects. Same goes to my time in the university. I was just an average student, graduated second class upper with CGPA of 3 something, and that's it. What happened to the brightest student at school? What happened to the girl who used to be a fast learner when she was a baby and a toddler? Kenapa kepintaran itu tidak berkekalan? Even worse (or I might have to say, even better), pelajar terbaik di universiti adalah pelajar yang sangat corot ketika di zaman persekolahan :/

Itulah, yang inshaAllah aku akan cuba terapkan dalam diri aku dan aplikasikan pada anak aku. Anak yang sangat bijak dan pintar ketika kecil, belum bermakna akan terus bijak dan pintar sampai dewasa. Anak yang lemah belajar, lambat, belum tentu akan kekal lemah dan lambat belajar sehingga dewasa. Berjaya hari ini, belum tentu terus berjaya selamanya, dan gagal hari ini belum tentu akan gagal selamanya. Jangan cepat berpuas hati, jangan cepat berputus asa.

Usaha.
Pemakanan.
Hubungan dengan ibu bapa.
Hubungan dengan Allah.

Mungkin semakin meningkat umur, semakin aku kurang empat perkara ini. Kurang usaha. Kurang menjaga pemakanan. Kurang menjaga hubungan dengan ibu bapa. Kurang menjaga hubungan dengan Allah.


Sebagai ibu, semestinya kita sentiasa akan berharap sesuatu untuk anak kita. Mana-mana ibu pun, seteruk mana pun anak dia, walaupun mulut kata dah tak harap apa pun pada si anak, hakikatnya jauh di sudut hati mesti ada secebis harapan yang disandarkan untuk anak itu. Untuk anak itu menjadi lebih baik. Untuk anak itu berubah. Untuk anak itu berjaya. That's what mothers are. 

Aku.. tipulah kalau aku kata harapan aku pada anak tidak setinggi gunung. Lebih tinggi dari gunung rasanya. But reality check, aku rasa, mungkin sudah lebih dari cukup, kalau Ammar Yusuf membesar sebagai anak yang sangat menjaga hubungan dengan kami ibu bapanya, dan sangat menjaga hubungan dengan Allah. 

Jadilah apa pun yang dia inginkan, selagi dua perkara itu terjaga, inshaAllah dia akan berjaya, dunia dan akhirat.


"Alamak, peningnya kepala fikir besar nanti nak jadi apa.."








15 comments:

  1. Yup...harapan ibu lebih tinggu dr gunung!
    Berharap lebih sempurna, tmbh2 lagi byk dugaan zaman diorg nnt.

    tak smpi setahun dh pening ek Ammar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Wani, zaman sekarang pun dah banyak sangat dugaan. Zaman anak kita meningkat remaja-dewasa nanti tak tahulah macam mana. Orang kata macam mana kita treat our parents, macam itulah anak akan treat kita. Takutnya, kita dulu dahlah rebel :(

      Delete
  2. Ahakss gamba bwh sekali mmg comey! AY mest tgh tingting nk tido hehe..
    Ameen, hopefully anak2 kita membesar as we wish ya Una. InsyaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah jadi mak baru tau perasaan mak kita dulu kan?

      Delete
    2. East: HEHE memang pun tengah ralit nak tidur. InshaAllah Is.

      YanaHime: So true, baru faham banyak perkara. Baru rasa teruknya kita dulu and kesian sangat kat mak kita :(

      Delete
  3. Suka entry ni. Well said! Semoga anak2 kte berjaya dunia dan akhirat. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Elly. Ni mesti Aisyah tengah tidur ni tu yang boleh seronok online ;)

      Delete
  4. masa accident baru2 ni..rupa2nya my mom mengigau calling my name kat rumah..tp dia sndiri tak tau apa yg xkena. mother's instinct.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh my.. really? Kau okay ke ni? Betullah. Mak-mak ni naluri dia kuat tau. Ingat lagi masa akak hilang laptop and at the same day adik akak punya motor kena curi, Mama masa tu tiba-tiba sakit ke apa entah and dia dapat rasa something happened to her children. Amazing..

      Delete
  5. kak una, saya pun macam tu... know to read newspaper at 3 years old. masuk darjah 1 masa umur 5tahun, memang top student masa skolah rendah... and the momentun decelerate bile masuk high school and university :(

    tapi ok lah, at least kak una berjaya jugak jadi engineer.. yeah, maybe not the genuis engineer, but still, you are considered as berjaya jugak lah tu :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same goes to you Erine, you're an engineer as well kan? Akak ni actually takdelah engineer mana sangat, overrated je title engineer ni and sometimes it annoys me. But nevermind, this is the path that I've chosen, just bear with it ..

      Delete
  6. This is deep.thanks for sharing:)

    ReplyDelete
  7. This is deep.thanks for sharing:)

    ReplyDelete
  8. salam

    baru je jumpa blog awk.tgh dok asyik baca older post..older post.inspired sangat baca blog ni.tergerak nak komen utk post ni,sy pown mcm lebih kurg mcm awk..masa skolah rendah boleh dikatakan fast learner.naik je skolah menengah rasa mcm xpandai gila..=)sampai skrg bila dh keje.confident level pown makin menurun.rasa jeles sangat tengok kwn2 sambung master ke..keje hebat2 ke.tapi bila baca ni,betul la mcm awk tulis..usaha,hubungan dgn allah dan sesama manusia..lg2 parents,dan pemakann juga.maybe Allah nak gerak kan hati saya baca next post..next post.Alhamdulillah dpt jumpa post ni(post lain2 pown),rasa bersemangat sangat nak berubah.thanx kat awk dah tls post yg sangat berguna dan ikhlas.

    =)
    izzah

    ReplyDelete
  9. salam

    baru je jumpa blog awk.tgh dok asyik baca older post..older post.inspired sangat baca blog ni.tergerak nak komen utk post ni,sy pown mcm lebih kurg mcm awk..masa skolah rendah boleh dikatakan fast learner.naik je skolah menengah rasa mcm xpandai gila..=)sampai skrg bila dh keje.confident level pown makin menurun.rasa jeles sangat tengok kwn2 sambung master ke..keje hebat2 ke.tapi bila baca ni,betul la mcm awk tulis..usaha,hubungan dgn allah dan sesama manusia..lg2 parents,dan pemakann juga.maybe Allah nak gerak kan hati saya baca next post..next post.Alhamdulillah dpt jumpa post ni(post lain2 pown),rasa bersemangat sangat nak berubah.thanx kat awk dah tls post yg sangat berguna dan ikhlas.

    =)
    izzah

    ReplyDelete