expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, July 11, 2012

Baby-led Weaning (BLW)

Assalamualaikum,

Actually dah lama juga Ammar Yusuf mula BLW ni. Masa awal-awal dia start solid foods, I dah train dia self-feeding with steamed carrots/potatoes. Bagi dia pegang dan biar dia hisap (masa tu tak ada gigi lagi hihi) tapi at that time, I tak tahu pula ada term khas untuk ini, which is Baby-led Weaning, until I baca blog Hani. So kalau nak tahu lebih mendalam tentang BLW, boleh Google atau baca je blog Hani, dia dah elaborate perfectly dah. Hee.. Thanks Hani! Now I learn a new term in mommyhood ;)



Ni masa dia 7 ke 8 bulan entah. BLW with steamed pear. Cut the pear into several slices (saiz agak-agak dia boleh pegang), steam, agak-agak dah suam bagi dia pegang. He loves it to bits! He loves all foods anyways -__-



Dulu hisap-hisap je sampai kering buah, sekarang dah ada gigi memang makan sampai habislah. This is his recent photos, BLW with slices of  steamed Washington Apple. Eceh Washington, cakap Red Apple je sudah. Adalah sangat penting untuk bersama anak anda ketika dia sedang BLW, for the fear of choking. Budak bertuah ni kadang-kadang bukan main besar dia gigit, and kulum dalam mulut sampai lembik. Risau tengok. 




And this time with papaya. Makan buah yang lembik-lembik ni, memang kena beralas beria lah sebab meleleh-leleh kan. Hee. Tapi I prefer buah-buahan yang memang dah sedia lembut macam betik, mangga, honeydew, pisang, etc. Sebab boleh bagi terus je tak perlu stim or rebus heh heh dasar pemalas mak awak ni. 


Bekalan buah-buahan untuk si juara sebagai snek/dessert selain makanan utama (bubur) dan biskut. Two slices of papaya, and honeydew. Ke honeymelon korang panggil?



Itu dia cerita BLW Ammar Yusuf. Nanti nak beli babychair lah, asyik bertangguh je nak pergi IKEA. Dah ada babychair senang, taklah bersepah kat lantai masa makan dan takdelah Daddy berleter kena mop lantai setiap kali Ammar Yusuf lepas makan kehkeh. Nanti nak ajar guna sudu garpu makan bubur sendiri pula. Wah dah besar anak Mummy! 

Alhamdulillah sejak start solid foods Ammar Yusuf tak pernah lagi ada masalah buang air besar, sebab biasa baca kat group ibu-ibu kat Facebook tu, bila dah mula makan je mesti baby susah berak ataupun berak keras. Aku memang bagi dia makan banyak makan sayur-sayuran dan buah-buahan, sebab risau sangat kalau dia sembelit. Juga kena bagi minum banyak air masak selepas makan. Baru usus dia bersih. That's my humble opinion about feeding your baby, I pun masih belajar lagi tentang pemakanan anak ni. Comments and recommendations are welcome! =)













12 comments:

  1. Oooo..macam tu.Berapa bulan baru boleh start bagi ek?Aritu ada try bagi Ayesha sebab semua barang dia nak gigit. tapi saya yang pegang la.sungguh2 dia isap epal tu.hehhe..


    My daughter sembelit la Una.Maybe sebab makan nasi kot.Imagine lah dari tengahri sampai petang menangis teran2 tak keluar.Memang berak keras.So semalam try campur nasi+epal+brokoli baru lah berak okay.Orang kata brokoli bagus untuk lembutkan najis tapi angin.btol ke?So far,dia takde kembung pon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Once dia dah start solid foods, dah boleh try bagi Pah. Tapi mungkin awal-awal ni dia just hisap-hisap je sampai lembik. Actually BLW ni untuk train anak makan sendiri saje. Just make sure Pah ada sekali masa dia tengah BLW tu, sebab selain daripada untuk elakkan tercekik, sometimes buah tu boleh terlucut dari tangan dia or dia memang purposely baling ke lain HEHE. Takut dah jatuh ke lantai tu dia ambil masuk mulut balik pulak. Ada juga sekali dua dia tergigit besar and buat sign nak muntah tu, kita terus korek dalam mulut dia and keluarkan. Alhamdulillah selagi we monitor closely, takkan jadi apa-apa.

      Pasal sembelit tu, rasanya betul kot sebab nasi. Kesiannya teran-teran, mesti tak selesa dia kan. Make sure kena minum banyak air masak la Pah, sometimes budak ni refused air masak. Kita awal dulu Ammar Yusuf susah juga nak minum air masak, kita bagi air suam baru okay. Letak dalam feeding bottle. Tapi dia tu kadang-kadang perasan dah dewasa, nak minum guna cawan/gelas orang besar punya. Kita layankan je, tapi menjejeh basah baju HAHA. Kena buka baju dulu kalau nak minum air. Well, everytime masak make sure ada sayur hijau la. Yes brokoli is one of them. Ada juga dengar pasal angin tu, tapi tak pernah pula Ammar Yusuf kembung everytime makan brokoli. Depends pada baby la rasanya :)

      Delete
  2. ~ eh ikea tengah sale tau..tp..tak sure ader lagi ke tak sale ikea nih..suke tengok ammar yusuf sbb dia sangat chomey..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana tahu ni? Nak kena pergi weekend ni. Alamak weekend ni jugak ada Sogo Sale, Pureen Warehouse Sale, Toys R Us Sale. . . Semuanya barang anak yang punya sale T_T

      Delete
  3. gud job ammar yussof
    tgu seket lg mesti dah pandai kecah2kan nasi kt dalam pinggan...like my son
    nak bg makan kena byk berdrama LOL

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEHE can't wait to teach him self-feeds his porridge, must be a real challenge! ;)

      Delete
  4. Wah! Ammar Yusuf dah makan sendiri! Comel aje tengok dia makan :)

    ReplyDelete
  5. Husna,

    patut lah ramai orang klik entri BLW i hari ini. hehe.. by the way, i pon just sharing apa yg di shared org yg berbudaya lain, seronok kan try something new.

    berselera betol tengok ammar yusuf makan betik tu.^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisey! ada term rupanya...thanx for info!

      Delete
  6. salam husna.. comey la ammar yusuf..
    saya org baru kt sini, kalu sudi follow blog sy k,
    tq.

    http://rayyanrizqie.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. Husna,thnx for the info!i've never tried BLW,mcm da terlmbt plak,patut afif sgt manja,bagi biskut pn die xnk pegang,i shud try now..

    ReplyDelete