expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, March 31, 2012

Mimpi #1

Pergi kerja pun tak pernah naik motor, tiba-tiba boleh pergi Pulau Pinang naik motor. Siap bawa anak lagi . Ammar Yusuf berdiri dalam bakul kat depan. Kadang-kadang siap mendepakan tangan, seronok naik motor. Sampai Penang, tanya kawan baik, Nor apa makanan sedap kat situ. Nor (yang sebenarnya orang Terengganu) bagitahu, jangan makan kat satu tempat tu, sebab mahal gila. Lumrah si degil, orang kata jangan makan kat situ, situ juga aku ajak Suami makan. Makan makanan biasa yang sinonim dikaitkan dengan Pulau Pinang; laksa Penang and pesemboq (beria guna loghat utara).

Selesai makan, dapat bil. Gila!! RM1549! Gila ke apa?? Suami bengang, dipanggilnya tauke kedai.

"Gila ke apa makan macam ni je sampai RM1549??!"

Tauke teliti bil. Kira semula guna kalkulator.

"Ohh.. silap ni. Bukan RM1549. Sebenarnya RM2500.."

RM2500.. Laksa Penang dan pesemboq.. T_T

Tak ingat kami bayar ke tidak, tahu-tahu sudah ada atas motor. Kali ini Ammar Yusuf dah tak berdiri mendepakan tangan lagi. Tapi nak dikendong macam bayi bahu lahir di tengah-tengah antara aku dan Suami. Lenguhnya kendong dia macam tu naik motor.

Tengok signboard, alamak lagi 1000km nak sampai Kuala Lumpur. Cramplah tangan macam ni!!
.
.
.
Tiba-tiba Ammar Yusuf menangis. Okay memang menangis. Di alam nyata. Whoaaa mimpi rupanya mimpi rupanya lega LEGAAA TAK PAYAH LAGI KENDONG AMMAR YUSUF ATAS MOTOR SEJAUH 1000KM... T____T

***********


"B ni selalu mimpi pelik-pelik je tau. Lain kali sebelum tidur basuh kaki dulu.. Eh, Abang bawa motor apa masa tu? Motor biasa-biasa ke superbike ke apa?"

-__-

Ya, aku memang sangat kerap mimpi pelik-pelik. Sebab tu kadang-kadang boleh terlajak tidur sampai tak bangun pam susu pun.

Sebenarnya nak juga buat alasan terkena buatan orang. Tapi, tak apalah.



2 comments:

  1. hahaha
    kelakar benar mimpi kak Una.
    hikhik
    lahaiiii

    ReplyDelete
  2. hahaha kelakar la mimpi kak una nie..

    sengih2 dah saya depan laptop nie baca..

    paling tak bleh handle nak kendong AY lagi 1000km tuuuu... hehehe

    ReplyDelete