expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, March 19, 2012

How To Boost Milk Supply

Entri dimulakan dengan gambar pengubat stress :D
Dah lama tak cakap pasal breastfeeding kan? So based on hasil pengumpulan maklumat dari pembacaan, cadangan dan pendapat ramai yang aku rasa boleh diterima untuk membantu memperbanyakkan pengeluaran susu, dan juga based on pengalaman sendiri, here you are :)

DO's
Pam setiap 2-3 jam. Lebih kerap breast dikosongkan lebih banyak susu terhasil.
Setiap malam buat Power Pumping selama sejam (hasil dapat dilihat dalam masa 1-2 minggu, ada yang lepas 2-3 hari buat dah nampak hasil). Aku? Tak larat eh nak buat tiap-tiap malam, aku cuma buat seminggu sekali masa lunch hour hari Jumaat. Sebab Jumaat kan lunch break panjang sikit, and there's no guy around ;)
Pam sambil tengok gambar/video anak kesayangan.
Masa cuti kerapkan direct feeding. Dan bila baby tertidur masa menyusu tu, sambung pula dengan mengepam, sebab kadang-kadang baby tertidur sebelum breast kosong sepenuhnya. AND PLEASE DON'T GET DEMOTIVATED KALAU HASILNYA CUMA 0.5OZ SAHAJA. Tak apa.
Please have a heavy breaskfast. Like people say, breakfast like a King, lunch like a Prince, and dinner like a Pauper. Setiap yang kita makan akan jadi susu.
Banyakkan makan kurma.
Lobak putih.
Lauk-lauk mengandungi blackpepper.
Sayur-sayuran hijau.
Minum jus kurma.
Minum air yang mengandungi 'malt' i.e susu, horlicks.
Minum air kosong sekurang-kurangnya 3 liter sehari.
Berurut.
Hati kena sentiasa happy dan positif.
Kerap jenguk group/blog ibu-ibu yang menyusukan, untuk dapatkan tips, peniup semangat dan inspirasi.
Kalau boleh ambil Vitamin C, supaya susu yang terhasil lebih berkualiti disamping membantu mencantikkan kulit uols hewhewhew. Ni Mama yang suruh, siap belikan lagi :p


DON'T's
Nescafe/Kopi/anything with caffeine.
Air sejuk/bikarbonat.
Tidak mengosongkan breast lebih dari 5 jam (kurang masa/malas mengepam).
Tertekan/Stress.
Bergaul dengan orang yang negatif tentang breastfeeding.

Milk booster seperti pills, jamu dan sebagainya adalah LANGKAH TERAKHIR setelah melakukan semua yang di atas. Sebab bagi aku benda tu semua lebih kepada mind set sahaja. Pil-pil itu basically tak membantu memperbanyakkan susu pun, cuma dia memberi tenaga sekaligus membuatkan kita lebih cergas dan kurang stress. Itu yang menyebabkan susu bertambah. Sebab itu bila kita beli pil, mesti penjual akan suruh pam kerap, jangan stress dan minum air banyak juga. Means kalau kita telanlah apa jenis pil milk booster pun, tapi malas pam, sentiasa stress dan kurang minum air masak, tak ada gunanya.

Lepas tu, jangan stress bila tengok stok susu orang lain. Dulu aku sibuk sangat nak kejar stok, sibuk bandingkan diri ini dengan orang lain sampai stress jadinya. Bila stress, mana susu nak ada. So aku selalu tetapkan dalam mind set aku, mungkin itulah rezeki yang Allah dah tetapkan untuk Ammar Yusuf. Dan mungkin jumlah itu sebenarnya dah mencukupi untuk memenuhi keperluan Ammar Yusuf setiap hari.

Sekarang Ammar Yusuf minum 20 oz from 8am-6pm, which is 5oz x 4 botol. Sebab dah start makan kan. Kadang-kadang tak habis pun 5oz tu, tiap-tiap petang ada je lebih 1-2oz macam tu. Bila kat rumah semua direct feeding je. Sampai hari ini pun, aku masih lagi pam hari ini hanya untuk stok esok sahaja. Tapi sekarang kat dalam peti dah boleh ada extra 5oz macam tu, lately macam murah rezeki pula. Alhamdulillah, bolehlah untuk emergency, bolehlah bagi extra untuk Ammar Yusuf bila aku keluar untuk swimming class setiap malam Rabu tu..

Despite of selalu bising kat FB status tanya siapa ada jual milk booster la apa lah, aku tak pernah ambil milk booster pun. During office hour pam 2 kali, sebelum tidur pam sekali dan bangun tidur pam sekali. Mood yang baik dan ceria pun sangat membantu juga. Malas nak ambil berat sangat perkara remeh temeh yang boleh merosakkan mood. Sebab aku fikir, hidup terlampau singkat untuk dibazirkan dengan marah-marah, sakit hati, dan sebagainya. Tak berbaloi langsung.


Ramai yang cakap bila berpuasa, hasil susu akan merudum. I try not to think about it, and this is my production for the first session on my first day of fasting (ada lagi 27 hari nak ganti!). 7oz. Okay lah tu. Rejeki.. Alhamdulillah ;)



3 comments:

  1. alhamdulillah... betul2.. pil2 segala adalah choice terakhir, yg penting rajin pam, positive & doa...

    ReplyDelete
  2. we are in the same page....i pon asekla terpikir 2 nk amek pil2 tu sume...tp bile waras, i personally believe mindset tu yg penting. happy mommy produce happy (more) milk...stress n banding stock dgn org lain is definitely a turn-off!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab sedih susu makin kurang, akhirnya terus kering...sedih:(

      Delete