expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, March 8, 2012

20 Perkara Yang Berubah Selepas Anda Mempunyai Anak!

Sangat tertarik dengan post yang di'share' oleh cousin Suami di Facebook sebab setiap patah perkataannya adalah sangat benar tiada yang benar melainkan benar-benar belaka HEHE. Best.

****************
Sering kali rakan-rakan kita memberi peringatan kepada kita ketika kita sedang mengandungkan anak pertama. “Kau tidurlah puas-puas, nanti dah ada anak mesti tak cukup tidur”...Betul kan? Dan yang pasti, selepas mempunyai anak, banyak yang akan berubah dalam hidup kita. Kita akan mempunyai kekangan wang, tidak cukup tidur dan tanggungjawab yang lebih besar perlu digalas. Tetapi apabila seluruh kehidupan kita bertumpu kepada anak kesayangan kita, sebenarnya, banyak perkara yang menarik akan berlaku.
  1. Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar. [We have to, sebab ada someone yang bergantung sepenuhnya pada kita kan?]
  2. Kita akan merindui saat 9 bulan kehamilan kita walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!! [Eventhough 3 bulan pertama muntah teruk, lepas tu muka sembap, jalan macam penguin, kena naik turun tangga lagi, saiz kasut bertukar, berat badan naik berganda-ganda.. ;)]
  3. Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!! [Dulu ada budak tu suka buat kelakar tiba-tiba bangun pukul 3 pagi ajak berborak, sekarang tidak lagi. Dah big boy kan, tidur bangun sama macam orang dewasa]
  4. Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru. [Dulu pun dah sayang Mama Baba, lepas ada anak jadi makin bertambah sayang. Tapi, bila ada anak, masa makin terbatas nak jumpa kerap macam dulu :( Doesn't mean I love them less right?]
  5. Jika anak kita sakit, kita yang akan mengalami rasa lebih teruk berbanding kita yang sakit. [Biarlah Mummy ambil semua sakit Ammar Yusuf tu. Biarlah Mummy je yang rasa. Ammar Yusuf kecil lagi :(]
  6. Kita tidak keberatan tidur pada pukul 9 malam pada malam Jumaat...;-)
  7. Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh atau berkecil hati apabila berlaku hal-hal berkaitan dengan anak. [Selama ini tak berapa peduli apa orang nak kata pasal aku, but when it comes to my son, you better think twice before doing it].
  8. Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri.[Especially kalau anak tu jenis suka tengok cermin T_T]
  9. Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita akan happy bila anak kita poo-poo! [Dulu basuh berak anak buah siap pakai mask tutup hidung kahkahkah buruknya perangai :p]
  10. Kita akan lebih menghargai diri kita.
  11. Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja. [OH THIS IS TOTALLY US LOL!! :)) Sejak ada anak punch card asyik merah sahaja. But traffic jammed is a major contributor tu *suddenly so defensive*]
  12. Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis.
  13. Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh.
  14. Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat sukakannya. [Ehem.. Ehem.. Daddy, 7 more to go kekeke :D]
  15. Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan faham situasi mereka. [Juga kalau tengok ibu bapa lain marah anak di khalayak ramai pun, kita jadi macam tak sampai hati tengok anak tu and mesti akan cakap dalam hati, 'Aku takkan buat macam tu pada anak aku']
  16. Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat!
  17. Akhirnya, kita akan mula bertegur sapa dengan jiran sebelah selepas mempunyai anak! [Tiba-tiba kenal semua jiran tetangga siap tahu nama anak masing-masing lagi :p]
  18. Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak. [Couldn't agree more. Nothing is more important than you, kuih pau kegemaranku :')]
  19. Kita sedar yang sebenarnya tidak sukar untuk menyayangi anak kita yang pada mulanya kita anggap dia adalah orang asing.
  20. Setiap hari kita adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan!


Jadi, hargailah saat-saat anda bersama anak anda!**


Sumber: Wonderful Life.my



6 comments:

  1. pergh sangat terharu dan membuatkan kita lebih matang dlm menempuh hari mendatang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha! kebanyakkan yg diatas adalah benar belaka

      Delete
  2. dari perspektif bapa pulak cemanalah gamaknya

    ReplyDelete
  3. dari perspektif bapa pulak cemanalah gamaknya

    ReplyDelete
  4. yup..true sangat.. being a mama is a precious experience ever. :D

    ReplyDelete