expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, September 28, 2010

Fussy me. Haihh.

Bila difikirkan semula tentang my wedding day, I just realized how fussy I am towards people who worked with me.

Kanopi
- The day orang kanopi tengah datang pasang, aku dah start bising kenapa kanopi tak tegang, kendur je. Rupanya belum siap pasang. Then aku tegur lagi kenapa kanopi macam tak bersih, then dia cakap kanopi memang standard macam tu, unless kanopi baru. OK aku terima sebab malas nak bising benda tak penting. Anyway I still love the canopy, sebab warna pink lembut bukan pink mantreng seperti kebiasaannya. Heh.

Photographer

- The night before my nikah day I called and texted my photographer untuk brief serba sedikit tentang apa yang aku inginkan (asalnya nak buat meeting dengan Lan tapi dah Hanis demam campak tak jadilah meeting). Macam-macam aku cakap, yang aku asyik ulang is photographer kena cover semua majlis, banyakkan gambar keluarga dan tetamu jangan semua nak fokus pada pengantin sahaja sebab bila gambar dah siap nanti mestilah nak tengok beramai-ramai dengan keluarga dan sudah tentunya mereka nak tengok gambar mereka sendiri bukan hanya gambar aku dengan Hanis sahaja posing syok sendiri sana sini. Dan aku juga tekankan aku taknak gambar cliche seperti dalam kebanyakan wedding blogs contohnya posing pengantin buat teroponglah, pengantin gabungkan jari buat bentuk love lah, posing pengantin lelaki cium leher pengantin perempuan lah, posing kawan-kawan semua keliling pandang/tunjuk jari pada pengantin lah, gambar pengantin berpelukan pejam mata macam sangap lah.. Tapi dah namanya pun gambar kahwin, sedikit sebanyak haruslah ada gambar romantik sebegitu adoi la.. Selagi boleh aku kurangkan. Belum cerita lagi kedegilan aku taknak ikut cakap photographer suruh posing itu ini. Asyik nak posing cara sendiri je. Tapi Lan, Ekie & Syuk (yes, there are three Official Photographers) memang best, memang professional, very knowledgable pasal gambar kahwin dan sangat sabar melayan karenah. So end up aku mengalah dan mendengar kata je. Hehe.. Kan senang :P

Make up artist
- Orang biasanya dimekap senyap je, aku ni sibuklah nak tahu dia tengah pakaikan apa, pekat ke tidak, lipstik taknak warna bukan bukan, shading kat hidung takyah over sangat sampai nampak fake gila hidung mancung padahal hidung bulat je.. Awal-awal mekap lagi aku dah terjerit sebab Kak Emma tu terus trim kening. Terkejut aku. Dah tercukur sikit terpaksalah biar elokkan, takkan nak biar kening tobek sebelah je. Sebelum tengok cermin banyak kali aku tanya orang sekeliling yang bertenggek tengok aku mekap tu cantik ke, over ke, elok ke.. Sabar jelah. Tapi Kak Emma mekap cantik kot, walaupun rasa muka macam berat gila dan mata nampak separuh je sebab ditutupi bulu mata, tapi dalam gambar nampak tak tebal mana pun. Paling penting, suami cakap cantik.. *blushed*. So silalah hire Emma Pesona, harga pun reasonable :)

- Dah siap mekap, buat hal pula taknak pakai crown/tiara/whatever nama dia. Aku memang taknak pakai, kalau korang perasan masa nikah je aku pakai benda atas kepala tu, tu pun hair band, bukan crown or tiara. Aku tak suka, sebab rasa macam old-fashioned ke apa entah. Ke aku je rasa macam tu? Lagipun aku nak senang bergerak, taknak la stiff je sebab ada benda berat atas kepala. Macam macamlah kau. Banyak cekadak.


Pengantin suka hati :D

Oh. Inilah Shamim Shukor. Hanis' Best Man. Best Man yang memang best. Betul-betul 'jaga' dan atur pengantin lelaki sepanjang ketiga-tiga majlis. Memang favourite cousin la kau Shamim :) (kenapa aku duduk macam vogue tapi Hanis duduk malas-malas??)


Gambar kedua di majlis bertandang itu dimekap oleh mak andam lain. Budak lagi. Macam tak cantik kan? *sigh* Dengan dia pun aku cakap taknak pakai crown, pening mak andam. Tapi aku selesa je, less is more :)

Memang macam macam lagilah, hampir stress juga walaupun malam tu puas bergelak ketawa dengan kawan-kawan. Tidur pun tak cukup, in 48 hours aku tidur 3 jam sahaja. Boleh tak? Berborak punya pasal. Berborak sambil bekerja OK. Lagipun tenaga kerja tak mencukupi memaksa pengantin berusaha keras juga sebelum majlis. Syukur ada adik beradik dan kawan kawan baik yang sangat membantu. Simpati juga, tapi syukur segalanya selesai juga eventually. Dan, pagi Sabtu tu terus muntah muntah. Great.



7 comments:

  1. cerewet gak anda. tp dlu pon kakak aku cerewet gak waktu kawin. nek stress aku neh

    ReplyDelete
  2. tp setuju pasal foto yg stereotaip tu.

    ReplyDelete
  3. "gambar pengantin berpelukan pejam mata macam sangap lah"

    Una, saya ada gambar macam tu..:)

    Sabtu terus muntah2?pegnent dah?

    ReplyDelete
  4. hoy hoy belum lagi lah!
    takkan Jumaat nikah Sabtu dah pregnant korang ni pun.. heh :P

    Arifah:
    eh ada ke? haha..
    ala macam kita cakap tadi, actually nak taknak posing romantik2 macam tu memang akan ada punya. dah nama pun gambar kahwin kan. hehe :)

    ReplyDelete
  5. haha yg make up artis tu mmgla..i dulu pun terjerit2 sikit bila dia nak potong hujung kening. sayang betul kt kening sendiri :)
    Overall husna, u looked gorgeous berseri2 muka. congrates to both of u & hubby.

    p/s : i pun tak suka pki tiara, its one of the don'ts during wedding act. hehe

    ReplyDelete
  6. kak una, tudung yg pkai bertandang tu beli or butik punya? Sedang mencari tudung kawin yg lace berawning mcm kak una pkai tu la...

    ReplyDelete