expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, September 2, 2010

Konon nak buat Khatam Quran/Cukur Jambul

Borrrrringgggg~!!

Hanis dapat MC sampai hari raya. Macam best kedengarannya. Rasa macam nak demam juga supaya dapat cuti sebab dah takde mood langsung nak kerja. Tapi bila membayangkan bercuti dengan muka bintik bintik lebam macam kena sengat tebuan, errr.. takpelah boss, saya nak kerjalah. Taknak cuti :D

Malam tadi adjust baju kahwin. Mama yang adjustkan, sebab kain baju tu tak muat macam sendat sangat. Karang tak bolehlah nak makan banyak masa makan berhadap. Lauk pengantin dah lah sedap sedap, rugilah makan sikit je. Eh ke makan mengadap ye nama dia? Ke makan berhadapan? Heh heh macam candlelight dinner pula makan berhadapan. Dah dah topik kain sendat sangat tak best untuk diperbincangkan.

Masa keluar berbuka puasa dengan kawan baik dan junior baik, mereka memberi idea bernas untuk mengadakan majlis khatam Quran atau cukur jambul masa malam selepas nikah. Well, aku nikah Jumaat pagi in a very close ceremony at home, esoknya baru kenduri. So Jumaat malam Sabtu tu alang alang dah ada khemah bagai maybe boleh buat satu majlis lagi. Sama ada khatam Quran atau cukur jambul.

So kelmarin masa ada Oyah dan Kakna aku pun mencadangkan pada Mama,

"Ma, malam lepas nikah nanti taknak ke buat majlis cukur jambul ke, khatam Quran ke.."

"Siapa nak dicukurnya?" Mama tanya.

"Baby Zizie kan ada. Mama cakap la dengan Abang Sepul," Baby Zizie tu anak Abang Sepul yang bongsu, Zahirah namanya. Sesedap rasa aku bagi nama lain. Asalnya nak panggil Baby Zack, macho sikit, tapi memikirkan abang aku tu sangat Islamik orangnya, aku pun terus membatalkan niat tersebut.

"Dia dah buat kat kampung Kak Sa kau kot. Tak nampak ke kepala dia dah botak hari tu?" Mama membidas sebab risau kena masak masak lagi untuk malam tu.

"Eh Asha belum buat cukur jambul lagi kan? Kita buat untuk Asha je lah.. " bulat mata Oyah mencadangkan.

Ketawa besar semua orang. Tak boleh bayang Asha yang dah besar besar macam tu kepala botak jalan sana sini pakai gown pink masa wedding aku esoknya. Sudahlah budak kecil tu pantang betul kalau pasal rambut.
Nampak tak betapa seryesnya muka dia menjaga rambut? Nampak taakkk???

"OK sekarang majlis cukur jambul tak jadi. Kita buat khatam Quran jelah. Tapi buat untuk Oyah.. Bolehlah kau pakai baju aku yang tak jadi pakai tu" selesai cerita Asha kepala botak, aku ubah topik khatam Quran pula. Baju kahwin yang tak cantik tu masih belum dipulangkan, sebab kakak di butik tu suruh pulangkan sekaligus, so di rumah saya sekarang ada dua baju kahwin lah.

"Ala Kak Una pun khatam sekali la," Oyah merengek rengek.

"Aku dah dua kali join majlis khatam Quran tauuu," kataku dengan riaknya.

"Eh, majlis khatam Quran kena baca apa ye?" Oyah bertanya tanpa menghiraukan kakaknya yang cantik tapi riak tadi.

"Laa, dah nama pun khatam Quran, kenalah baca dari alif lam mim kat depan tu sampai habis satu Quran.." serentak semua orang berkata sambil memandang Oyah dengan muka seryes.

"Betul ke??" Haha Oyah percaya rupanya..

"Nanti sampai majlis kat dewan Hanis pun kau tak habis lagi baca.. Tinggal la kau seorang kat rumah habiskan baca.."

Haha.

Okay kesimpulannya, tak ada apa apa keputusan pun. Semua orang merepek je lebih (-_-")


Eh, kalau buat khatam Quran, jamu orang dengan pulut kuning dan rendang semata je pun OK kan? Tapi macam kesian pula Mama nak masak masak lagi selepas nikah. Nak rebus telur untuk kenduri esoknya lagi. *sigh*



3 comments:

  1. Hahahaha..boleh plak oyah percaya!hehehe
    so conclusion nye tak de la cukur jambul o khatam quran??emmm...

    bestnye pulut kunign n rendang!!!dap2!!fav!

    ReplyDelete
  2. jadi ke khatama quran tuh. skali oyah buat2 period. haha. i tau! wahhh bernas la idea tbe2 arituh. tapi bukan u yg cakap "tinggal 2 weeks je lagi tau!!!"

    :D

    ReplyDelete
  3. tu la. 2 minggu je lagi.
    tak jadi buat kot..

    ReplyDelete