expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, September 4, 2010

Bahana Chicken Pox

My future husband is now very conscious on his look. Banyak kali dia ulang betapa hodohnya dia sekarang. Kesian sangat :'(

I've been asking Mama on how to get over all the chicken pox scars, Mama mula buka buku perubatan yang dibeli through Reader's Digest long time ago and suggested to tumbuk tepung beras sekali dengan kunyit hidup lepas tu lumurkan pada muka badan segala. Tapi Mama cakap petua tu untuk kanak-kanak mungkin berkesan. Tak pasti untuk orang dewasa sesuai ke tidak.

Mama suruh call je doktor pakar, siapa lagi doktor pakar yang boleh bagi free consultation kalau bukan kakak sendiri kan..

"Kakna macam mana nak hilang parut chicken pox ye?"

"Dia masa demam tu tak dapat ubat makan ke?"

"Dapat je. Tapi dia cakap parut dia teruk sangat. Kat muka la paling teruk.."

"Boleh try Bio-Oil, Mederma semua tu tapi tak berkesan sangatlah Una. And seriously, 2 weeks kau nak expect dia dah hilang parut memang impossible. Kalau dia sihat sepenuhnya masa tu pun dah cukup bagus sebenarnya tau. Chicken pox ni 2 minggu tau sakit badan semua tu. Just hope dia sihat je la."

"Ye ke.." pasrah betul rasanya.

"Takpe takpe nanti Kakna tanya kawan Kakna lah"

Pilu hatiku :(

Aku tak kisah macam mana pun rupa dia di hari perkahwinan kami nanti, tapi dia kisah. Dia betul betul kisah. Even sekarang ni nak keluar rumah pun malu. Sampai jadi moody segala.

Memang ada cara lain yang boleh membantu,
1) Makan Vitamin C 2000mg sehari.
2) Makan extra banyak buah buahan.

Tapi kedua-dua benda di atas ni dia tak ada. Aku nak sangat datang rumah dia hantar buah-buahan ke apa, tapi masa sangat sangat tidak mengizinkan. Aku sendiri dah packed and exhausted dengan urusan sendiri. Pressure betul rasanya. Aku selagi boleh taknak stress sebenarnya, macam mana tertekan pun aku, rasanya Hanis lebih tertekan kot. So nak taknak aku sendiri perlu kuat emotionally, at least for him. On his side banyak lagi benda perlu diuruskan. Dengan keadaan macam tu..... *sigh*

Okay. Aku rasa, solution buat sementara waktu ini satu je. Pakai concealer. Kena ada someone untuk pakaikan pada dialah nanti. Concealer dan bedak sikit sikit je, tak perlu kot nak lantik make-up artist bagai kan?




11 comments:

  1. teringat kakak aku dlu, 2 mgu sblum kawin accident. muka berparut. tempek kertas di muka dan mekap di atasnya. kertas apa ntah namanya.hari kawin pakai selipar sbb xleh pakai heels

    ReplyDelete
  2. mgkin blh try jeli gamat.sbb ada kwn penah guna,agak cepat la hilang kesan parut.especially kt muka.

    ReplyDelete
  3. setuju. concealer is the best solution to temporary hide the scars. hope ur hanis cpt sembuh dan boleh di 'akad nikah kan' dgn keadaan sehat on the day.

    jgn stress ye dear..=)

    ReplyDelete
  4. kak husna..ni dugaan untuk akak..
    bio oil tu jadi tau tapi take time...
    wani pakai nak ilang kan parut pun berbulan2..
    tapi alhamdulillah ilang...
    abg hasni mesti nak nampak kacak time kawen..
    2la die rasa g2 kan..
    kalau kita pun malu...dah la sekali seumur hidup...
    kak husna,wani insyaallah jadi dtg majlis tu..:))

    ReplyDelete
  5. emm:

    petua dulu2 pakai bedak sejuk..supaya panas2 dia cepat hilang..try le..

    ReplyDelete
  6. cuba pakai bedak sejuk.. petua dulu2..cepat sket panas bdn ngan parut tu hilang..

    ko jgn jumpe hanis plak..kang melarat kat muka ko nt..

    ReplyDelete
  7. bg aku la, rupa bukannya sebagai kayu ukur. yang penting ko sayang kat dia. itu je.

    ReplyDelete
  8. kak una, hope everything will be okay. n encik hanis cpt sihattt.

    ReplyDelete
  9. sian nyer ur hanis. ini dugaan sebelum kawin nih. hope u guys bersabar okeh.
    my hubby aritu pun, a month before kawin kena operate sbb appendix tp okayla sbb tade affect muka just bdn jeh kurusss giler..hehe

    anyway, semoga hanis tak patah semangat. nak kawin mesti excited kan. chaiyookk hanis :))

    ~ east aka mafis

    ReplyDelete
  10. thanks everyone!


    Bungakopi:
    yeke? kesian betul ni.
    tapi best la boleh pakai selipar je, tak suka sebenarnya pakai heels. tak selesa.


    didi-masyitah:
    jeli gamat ye?
    hanis sayang please take note ye!


    BURDHANI:
    betul. concealer is the best temporary solution.
    try not to be stress ni, tapi entah la..


    Wanie-san:
    yeah, akak dah bagi pun dia Bio-Oil.
    harap abg hanis kau tu sabar sikit pakai benda tu.
    sebab akak pernah try, lambat gila nak hilang.
    maybe sebab akak tak berdisiplin mana kot.
    wanie datang tau! tak susah pun nak cari tempat tu.
    dapat kan map?
    nanti akak pacak banyak2 penanda arah :)


    cik mas:
    bedak sejuk?
    ni yang aku suka dengar ni, something cheap yet effective :D
    alamak aku dah jumpa la dia!
    tapi aku dah pernah kena chicken pox masa kecil.
    maybe dah tak kena dah kot. insyaAllah.


    Anonymous:
    betul. itu paling penting.


    Cik Akma:
    yes hopefully. tolonglah doa2 kan kami ye.


    naninongg:
    mafis ke ni?
    ni kenapa guna profile lain ni?
    heh heh.
    eh hanis pun pernah kena operate buang appendix.
    tapi dah lama la.
    itulah, hope hanis masih excited nak kahwin la.
    boringlah kalau dia monyok je masa tu dengan muka berbintik2 lagi.
    adeh..

    ReplyDelete
  11. haah la husna, ini pki pc si hubby tiba2 kuar profile dia plak biarlah hehe

    dont worry babe, nnt sampai masa..to get married to the girl that he loves,dreams mesti excitedlah :)

    ReplyDelete