expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, April 26, 2011

My Newborn Checklist

This morning I was having a conversation with my Project Manager, about the price range for baby diapers and formula milk and so on. Dan beliau cakap, bajet kasar untuk susu formula sahaja adalah lebih kurang RM500 sebulan *pengsan*. Daddy, please take note. Terus nekad nak bagi breastfeeding sampai 2 tahun supaya tak payah beli susu formula T_T

Realizing that the need for the baby does not end there, I've doing some research (like I have nothing more important to do now :/), the basic needs for the newborn for dummies Mummy-to-be out there. And looking at the long list.. goodbye Baby GAP, goodbye OshKoshB'Gosh :'(

FOR BABY

  1. Diapers

  2. Diaper bag

  3. Diaper cream ointment/Rash cream

  4. Baby powder

  5. Baby wipes (non-fragrant)

  6. Baby lotion

  7. Baby brush/comb set (kalau baby lahir tak banyak rambut macam aku dulu tak payah heh heh)

  8. Baby soap

  9. Tearles baby shampoo

  10. Baby bath tub

  11. 2-4 pcs baby towels

  12. Baby blanket

  13. Crib

  14. Baby stroller

  15. Baby car seat

  16. Baby sling

  17. Travel changing mat

  18. Baby mosquito net

  19. 6 or more baby bottles

  20. Sterilizing equipments

  21. Bottle brush

  22. Bottle warmer

  23. Bottles drying rack

  24. Baby bibs

  25. Handkerchief

  26. Baby swing

  27. Waterproof mattress

  28. Pacifier

  29. Cotton buds

  30. Several pairs of socks/hats

  31. Soft baby toys

  32. Baby nail clippers

  33. Thermometer

  34. First Aid Kit

  35. Diaper Pants

  36. Playing mat

  37. Long pants

  38. Short pants

  39. Mittens & booties

  40. Long sleeve shirts

  41. Short sleeve shirts


  42. FOR MUMMY

    1. Nursing dress/bras

    2. Breast pump

    3. Nipple cream

    4. Nipple protector

    5. Breast pad

    6. Breast Milk Storage Kit

    7. Maternity Back Support

    8. Daily foot massage from Daddy (hehe..)


Is that it? Is that it? Tsskk.

Takpe takpe. Suami kata, mesti ada rezekinya nanti. Appreciate if you readers could advise kalau ada apa-apa tambahan or kalau ada apa-apa dalam list ni yang tak berapa perlu OK. Thanks!

As-Salam.



8 comments:

  1. una.baju2 n suar tak payah beli byk2 coz sure mmber2 dtg melawat kasi baju byk2, termasuk hamper2 yg ader sekali bottle, syampoo n etc..hehehe..mngikuti perkmbangan setiap org yg melawat ank buah ku akan bawa hadiah seperti itu..hehe..sblm deliver..pesan kat mmber2 opis n bos sekali..."dtg nnt bw hamper yg besarrrr" jgn dtg tgn kosong....

    ReplyDelete
  2. Hehehehe.
    Good idea.
    Jimat duit kami.
    HAHA.

    ReplyDelete
  3. Salam, i think u punya list ada yang tak perlu lagi masa newborn, boleh tolak tepi(kalau u nak save lah).instead of using Baby bibs, better guna handkerchief dulu. Baby swing pon masa 1st month tak perlu lagi. playing mat pun.1st aid kit pun tak perlu! ha ha.

    And, kalau nak save, baby diaper rash cream n nipple cream, i suggest u beli bepanthen ointment cream(ada d watson/guardian). 2 in one, works for baby n also mummy!

    ReplyDelete
  4. hahahahhaa! i dah nampak ape i kena bawak bile adik dah keluar nih.. hehehe. :D anyway kak una. betul lah tuh abg hanis kata. anak kan rezeki dari Allah. Moga2 both of you dimurahkan rezeki. Amin. :)

    ReplyDelete
  5. dartdadada:
    Salam. Thanks! Memang tengok list tu rasa macam ada yang tak perlu je. Heeeee..
    And pasal 2 in 1 cream tu, thanks for the info! Kalau ada apa2 yang boleh save cost lagi please let me know tau =)


    f.a.r.a.h:
    Ermm, maybe you can start with stroller or car seat lah (bagi yang mahal terus HAHA).
    Yea, itulah yang I selalu set on my mind. Anak itu rezeki. Thanks sayang :)

    ReplyDelete
  6. baby powder tu tak perlu kot. sbb jangka masa panjang not good to the lung. jadik lotion saja sudah.

    ReplyDelete
  7. hahahaha... seronok baca blog ini... even though dah terlambat - jangan lupa beli minyak angin yuyi!!!

    ReplyDelete
  8. best baca blog ini... the next time tu .. i rasa checklist tu kena ade minyak angin cap yuyi....

    ReplyDelete