expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, April 29, 2011

Lidah Lebih Tajam Dari Mata Pedang

Try to say nothing negative about anybody:
a) for 3 days,
b) for 45 days,
c) for 3 months.
See what will happen to your life.
This is what I've posted on my Twitter the day before yesterday. For a start, I've challenged myself if I can make it for (a), and thinking if it succeeded I'll continue for (b) and (c). It's gonna be exciting, being a new me, a better me.. And guess what? (You might've guess it right from the beginning I supposed), I failed miserably only on the second day :/
WHY IT HAS TO BE DAMN HARD??
Nampak macam senang, tapi ada saja benda terjadi membuatkan kita bercakap tak baik tentang seseorang. Kerja, kawan-kawan, isu semasa, gosip artis.. Memang banyak benda sekeliling yang mendorong kita menjadi seorang yang negatif.
"Hish dia ni kerja senang macam ni pun tak boleh settle.."
"Eeee.. Betul ke dia dah couple dengan mamat tak semenggah tu?"
"Seksinya penyanyi ni, gemuk pun nak seksi-seksi.."
Benda-benda sebegini macam dah jadi macam benda biasa dalam kehidupan harian kita. Dah jadi ringan je keluar dari mulut kita tanpa disedari. Dah rasa macam tak ada apa, macam tak berdosa pun. Haih.
Apa nak jadi entah.
Sekarang ditambah dengan Facebook, Twitter, blog.. Selamba kutuk sana sini maki hamun segala. Tidak sekadar kata-kata di mulut, hasil tulisan pun turut menyumbang saham neraka. Sebab tu semenjak mengandung memang cuba mengelak untuk membaca blog/Twitter yang konon lantang habis, takut kita pula yang terpalit dosa di situ.
Cara paling senang adalah dengan mengurangkan bercakap sebenarnya. Juga kurangkan menulis. Lebih banyak bercakap, lagi menimbun dosa. Tambah-tambah untuk ibu mengandung, lagilah kena sentiasa positif sahaja. Eventhough masa mengandung inilah emosi mudah terusik. Memang hakikatnya itu semua mind set semata, but still Darling, it ain't easy :'(















10 comments:

  1. Seriously, i pernah try sehari setengah je! Mati lepas tuh sebab geram dengan orang sekeliling. Damn.

    ReplyDelete
  2. nice..=) kerana mulut, badan binasa..

    ReplyDelete
  3. f.a.r.a.h:
    Same goes to me. Dah iman pun senipis kulit bawang :'(


    ai n i s h a f i qa:
    Thanks. True, kerana mulut badan binasa.
    Been there.

    ReplyDelete
  4. nor nak try jugaklahh
    nanti tgk mcm mane
    =)

    ReplyDelete
  5. Nor, it should be good. Please try! :)

    ReplyDelete
  6. Betul, sangat susah nak jaga diri dari berfikiran negetif macam tu. Nak kena jaga percakapan, tingkah laku and whatsoever. Nak nak bila time mengandung ni. Dah la sekarang, sangat tension dengan kerja. Asyik nak marah kat bos je (belakang je lah). Hmm, tak boleh jadi ni. Kena try gak lah... :)

    ReplyDelete
  7. Ouh!kena try juga ni!think +ve....

    ReplyDelete
  8. Bila sibuk...kita tak kan ada masa fikir atau cakap pasal hal lain....

    ReplyDelete
  9. Arifah:
    Aah. Selalunya masa bekerja la yang banyak sikit dugaannya. Nak nak masa tender, dengan long working hours nya memang senang je nak panas hati. Tssk.


    Wanie-san:
    Must try! :)


    NaniRostam:
    It's a great pleasure to have you here Aunty :D
    That's right, kena sibukkan diri. Nampak sangat sekarang ni tak cukup sibuk :p

    ReplyDelete
  10. saya pernah cuba, dekat seminggu jugak lah..
    caranya, saya deactivate semua akaun laman social ..
    banyakkan luang masa kat atas tikar sejadah..
    tapi tak menjadi jugak bile dah buka akaun balik..
    iman tak kuat ..haha

    ReplyDelete