expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, January 31, 2010

Birthday Abang & Adik. Entri ni panjang tauuu~

So we had a very great party yesterday. Birthday party ok? Korang jangan ingat aku pergi clubbing berparti lak. Ok it was a celebration for my nephews' birthday, Abang and Adik. Since 2-2 orang ni lahir pada bulan yang sama, so tiap2 tahun pun Kakna buat sekali je parti untuk 2-2 orang. Lebih ekonomi katanya. This year for the first time buat kat rumah Kakna, selama ni buat kat rumah Mama je..


Sebelum parti macam biasalah tugas tetap makcik2 tiap2 tahun adalah tiup belon and siapkan goody bag. Nasib baik la Mama dan Kakna dah beli alat khas untuk masukkan angin dalam belon, before this memang sampai kebas pipi kami tiup berpuluh2 bijik belon.. Seminggu terjuih je bibir..

Apasal pakcik makcik nampak gembira, budak2 nampak blur je? Mungkin mereka belum lagi belajar cara2 beraksi licik di depan kamera..
My first nephew yang makin tinggi, Abang. Perlu ke beliau buat muka macam sireh?? Background belakang dua budak perempuan tengah bergaduh. Ada yang menangis nanti aku tarik rambut 2-2 orang..


Gila sampai buncit perut langsing ai ni makan tau, tak sedar diri betul.

Meet my beautiful Mama.. And needless to introduce my baby sister, Oyah.
I bought the boys a new pair of roller blade each. Kalau ikut plan asal saya nak beli barang kecil2 dalam jumlah yang banyak macam stickers, chocolates, stationaries dan sebagainya lepas tu buat game macam treasure hunt suruh budak2 cari sekeliling rumah. Memang fun la rancangan saya tu. Tapi bila tahu anak2 Abang Sepul tak datang sebab diorang balik kampung kakak ipar saya, terus cancel plan. Tak best la kalau main treasure hunt tak ramai budak2, tak meriah la kan? Tak thrill la birthday party kalau rumah tak kecah2 tunggang langgang dengan budak2 kan? Yang lepas tu aku la yang nak patah pinggang mengemasnya kan.. Kaann? Oyah beria2 suruh teruskan plan treasure hunt tu dengan mencalonkan nama beliau sebagai pengganti anak2 Abang Sepul. Walaupun saya bersetuju bahawa bentuk badan beliau memang menyamai 5 orang anak Abang Sepul, tapi memang seronok sangat la kalau kau masuk sekaliii! Kompem kau je la dapat semua hadiah kannn..
Tengok budak2 ni main roller blade, teringat zaman kegemilangan kami adik beradik main roller blade masa sekolah rendah dulu. Dulu baba beli satu je. Maka berebut2 bertarik rambut la kami adik beradik yang terdiri daripada saya, abang saya, Man, Lah dan Oyah. Eh Oyah masa tu baby lagi, mana berani nak berebut dengan kami yang buas ni. Cuba sekarang? Kami semua yang tak berani berebut dengan beliau. Tengok badan la kaaaann.. Keh keh.. Seryes geram tengok budak2 ni main, especially bila tengok diorang macam susah je nak meluncur. Ek eleh, apa ni bro? Tak urban betul tak tau main roller blade?
Last-last...
.....

Haha.. Kami lak yang main! Tu pun lepas berebut2 dengan Ipan yang kelihatan sangat bengkek kat belakang tu. Kaki Ipan kecil la mana muat! Tak faham bahasa betul budak ni. Saya pakai yang Adik punya, Oyah pakai yang Abang punya. Tak sia2 beli besar sikit, boleh Antina dengan Acu main sekali. Hahaha :) Masa kecil berebut dengan adik beradik, dah tua bangka ni berebut dengan anak2 buah lak. Dialog Ipan, "Kenapa Abang dengan Adik je dapat Ipan tak dapat pun??" Puas kami menjelaskan yang dia kena la tunggu birthday dia bulan Mei nanti, pun dia tak faham2 lagi.. Duhh..
Puas main roller blade, kami main basikal pula. Seryes saya tak pandai main, dah lupa la macam mana! Terhuyung-hayang saya kayuh basikal Abang yang besinya rasa macam halus je. Gambar? Tak payah la. Macam la korang tak pernah tengok gajah naik basikal. Nasib baik tak pancit tayar ataupun terbengkok rim, memang jadi bahan jenaka je la aku sampai anak cucu kang.. (-_-")
If life gives you a 100 reasons to cry, show the life that you have a 1000 reasons to smile :)


12 comments:

  1. salam kunjungan..

    hepinyer..suka tengok suasana besday nie..

    ReplyDelete
  2. maaf kalau tersalah topik tapi nak minta tolong vote entry saya bernombor 19 di blog www.denaihati.com

    senang2 leh tgok dkt entry nih

    thanks dan suruh lah member2 kamu vote juga entry no 19 tau...hehehe

    ReplyDelete
  3. maaf kalau tersalah topik tapi nak minta tolong vote entry saya bernombor 19 di blog www.denaihati.com

    senang2 leh tgok dkt entry nih

    thanks dan suruh lah member2 kamu vote juga entry no 19 tau...hehehe

    ReplyDelete
  4. alamak, dah byk kali cuba tgkap pic sambil tiup belon buih, tp gambarnya jadi mulut over muncung plak.sbb tu tak pernah publish kat mana2. huhu..

    itu mak sedara yg gembira lebih nampak.

    ReplyDelete
  5. seronok ehh..big family..{kite dah bookmark blog ni..nanti nak anta publish wat novel..hehe)

    ReplyDelete
  6. kak una! sweet gile suasana nih. this whole thing tbe2 reminds me to kemcess. haha. even takde kaitan kan? i wonder how i already missed my gud old days. ;)

    ReplyDelete
  7. nisa90:
    salam2. thanks for visiting.
    it was happy indeed :)

    hans:
    ye dik. aku dah vote.

    Bungakopi:
    haha. memang makcik yg lebih pon.
    tiap2 thn pun camtu.
    eyh letak je la, over muncung xpe.
    yg penting suasana tu.. heheh

    asma Hazelnut:
    mmg a big family pun.
    ey yeke? terharu ai tauu.. thanks! :)

    f.a.r.a.h:
    rindu nak kena rendam dengan air lumpur lagi ke? ;)
    yea babe, nanti u dah keje mesti lagi rindu the good old days.. *sigh*

    ReplyDelete
  8. Maap husna, tapi gambar ber-roda-blade tuh menunjukkan yang Oyah agak kurus berbanding dengan orang yang baru2x pi berjoging dengan suit joging dia tuh. wakaka (eh oyah jangan dok sengeh, ni pun mungkin sebab baju hang itam jer lah. wakaka)
    Best tul dapat antina dan acu (walaupun acu tak der contribution dalam hadiah) yang baik hati nak sediakan hadiah dan party macam nih. Happening betul. Tapi kalau dah anak sendiri, perut pun dah kurang kurus (er pinjam dialog Hanis - "Tak payah la nak make up sangat dah mak nye oi, awak tu bukan bergetah macam 20 taun dulu) susah la nak happening macam nih dah.
    hua ha ha
    anyway, duit beli roller blade tu kire mengkonfirmkan lagi spekulasi yang MyVi(hicle) tu akan tinggal tak direpair sampai ada calar balar yang baru ke nih?
    wakaka

    ReplyDelete
  9. sob sob
    terharu plak melihat kegembiraan yang jelas terpancar di wajah kalian..(ayat karangan sekolah menengah)..

    waaaaaaa....jelesnya.
    tp kesian ipan..hehe.

    ReplyDelete
  10. Anonymous:
    ko ni AJ Nismihan kan? pesal guna anon? xleh log in ke?
    hehe, baik hati ke? penat la tapi..
    ye betul, myvi belum repair lagi, cuma dah polish sikit hari tu.
    heheh..

    dila:
    hehe.. so suruh la abg/kakak anda dptkan anak cepat.
    xpun cepat2 la dptkan anak sendiri :p

    ReplyDelete
  11. peh siap ngan treasure hunt lagi. sonok betul budak2 ni...

    ReplyDelete
  12. avid gunner:
    treasure hunt tu tak jadi buat, kalau jadi mesti lagi sonok :)

    ReplyDelete