expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, January 2, 2014

Penakut

Siapa yang pernah dan masih hidup bersama aku, memang dah sedia maklum betapa aku adalah seorang yang sangat menjengkelkan kalau diajak tengok cerita hantu. Aku pernah tengok cerita hantu kat wayang, Khurafat kot which is almost 3 years ago, yang mana 2 jam aku di dalam tu tanpa aku tak nampak langsung rupa hantu tu macam mana, means hampir setiap masa aku pejamkan mata dalam tu HAHAHA.
 
H and my little sister, Oyah knows me best. Even cerita Hantu Kak Limah yang dah 16 kali ulang kat TV tu pun aku masih tutup mata bila scene Kak Limah tiba tiba ada ada berbaring sebelah Awie tu huuuu scary.
 
Aku memang super-penakut. Apa pun tak berani. Tapi Mama, adalah orang yang paling membosankan kalau tengok cerita seram. Because she never scares! Orang terjerit jerit sorok belakang bantal, Mama boleh rilek je muka tak berperasaan duduk paling depan tak takut apa -___-
 
It reminds me of myself, about 5 years ago. Masa tu kat Kolej Mawar, UITM Shah Alam. Eh don’t worry, ini bukan cerita hantu.
 
My laptop was stolen after only one month I bought it. One freaking month. I was so devastated because you know I didn’t come from a wealthy family and buying a laptop with my own study loan is really a big deal for me. I was so determine to get the laptop back, that myself together with my whole bestfriends started searching at the whole building, knocking doors at each and every room at the whole floors shamelessly asking for permission to open each and every strangers’ wardrobe looking for that precious laptop (there’s no word to describe how I love my bestfriends for that) and as everyone else has already anticipated, it was all end up with a big disappointment.
 
I was not going to give up yet, that I started to print out flyers (about 100 pcs of them, using my bestfriend’s printer T__T) begging the thief to return it, even promised not to report after him/her, and again, together with my bestfriends, kami tampal flyers tu di setiap tingkat, setiap lift, setiap pintu tangga, setiap blok Kolej Mawar tu. I even put my mobile number in case the thief wished to see me outside, one to one whatever, but of course I didn’t receive any from the thief, only kata kata semangat daripada mereka yang bersimpati, dan ada juga yang cuba berkongsi cerita yang sama dan memberi idea lain seperti laporkan pada polis dan sebagainya.
 
It was one week after, that I received another SMS from a stranger, quite interesting and definitely something new for me. It was something like this:
 
“Awak, kumpulkan 7 biji batu,letak dalam satu bekas. Lepas solat, awak baca Yasin, setiap kali tiba ayat ‘Mubin’, awak ulang semula baca dari mula. Selesai baca, tiup batu batu tu, dan masukkan dalam peti sejuk. Orang yang mencuri tu akan mengalami kesejukan melampau, sampai dia pulangkan barang awak. Tapi sebenarnya kena buat sebaik sahaja sedar kehilangan tu. Lagi cepat lagi berkesan”
 
It was already a week after I lost it, but nevermind I just give it a try. So hampir setiap malam, selepas solat isyak aku akan baca Yasin, dan setiap kali sampai ayat ‘Mubin’, aku berhenti dan ulang semula dari awal. You should know this, dalam surah Yasin, ada 7 ayat yang ada ‘Mubin.’ So it’s like aku ulang baca surah Yasin sebanyak 7 kali, tahu tak betapa panjangnya surah Yasin tu? But I never mind that at all, I just read, and read, so religiously. Tak cukup dengan itu, aku bangun tengah malam buat Solat Hajat juga, it was so easy. When we are so determine to get something, segala benda kita sanggup buat kan.
 
Nak dijadikan cerita, dalam seminggu dua tu kecoh kat Kolej Mawar tentang orang minyak. Ada yang kata pernah nampak dengan mata sendiri, ada yang kata kawan dia nampak. Everybody was so scared, bila dah malam tak ada orang langsung yang berani keluar bilik. Except one person, it was me. ME!
 
Tahu tak aku boleh keluar pergi bilik air pukul 1 pagi basuh baju, then boleh pergi ampaian untuk jemur pula. Dah lah orang cakap benda tu tunggu kat ampaian T____T Masa tu tak rasa pun nak tunjuk hebat ke apa, but I really feel nothing, I didn’t feel scared at all! I feel so calm and so peaceful instead. Sedangkan selama ini aku adalah orang paling penakut di dunia.
 
What I’m trying to say is, bila hati kita dipenuhi perkara yang baik, bila kita jaga solat, bila kita beramal perkara yang baik, bila kita ‘takut’ dengan perkara yang sepatutnya, kita takkan peduli dan rasa takut langsung dengan perkara perkara lain. And that explains kenapa Mama (dan mak mak anda pun) tak takut pun hantu, tak terkesan pun dengan cerita cerita hantu, sebab dia jaga amalan dia, jaga solat, buat solat sunat, rajin mengaji…. Perkara perkara yang mungkin aku tak berapa jaga sekarang. Sebab tu dah kembali jadi si penakut 
 
I didn’t get my laptop back anyway, maybe because one week gap is quite too late for me to start. Or maybe Allah have a better plan for me for not granting my wish (adik aku yang motornya dicuri dalam bulan yang sama, dan terus amalkan baca Yasin 7 kali tu, berjaya dapat semula motor dia! How amazing). But I learnt a very valuable lesson, something I never heard before. And I’m truly grateful for that.
 
As for now, I’m going to put extra efforts to get closer to Allah and rearrange my priority in life. He’s already blessed me with too many wonderful things in my life, yet I’m still whining about what to wear, what to eat, why this person doesn’t like me-- all those petty matters. Let’s start small, one step at a time. Semoga Allah permudahkan perjalanan kita.


3 comments:

  1. Eh...kejadian tahun bile kt kolej mawar tu? X penah dgr...maybe da dok umah sewa kot time tu..huhu...
    By the way, true.. jaga hubungan kita dgn Allah, insyaAllah Allah akan jaga yg lain2 utk kita...kalau kita kejar dunia, kita akan jauh dari akhirat. But if kite kejar akhirat, dunia akan ikut kita... ;)

    ReplyDelete
  2. thanks for the info about 7 stones and 7 repeats of 'mubin' from yassin ...^^...
    really appreciate it..

    ReplyDelete
  3. ooo duk kolej mawar ye...saya dlu kolej melati tu pon tahun 2005 kot..

    ReplyDelete