expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, January 22, 2014

Nampak

Kes 1 

Malam pertama selepas nikah, anak buah aku Alaina Izzahdurra ketuk pintu bilik. Aku buka, dia menangis ajak teman pergi bilik air. Aku temankan. 

Selesai buang air, masih menangis. 

“Perempuan tu ada lagi…” 

Meremang gila. Aku tak tanya apa apa and just pujuk dia back to sleep. Siap offer nak tidur dengan Antina ke tak (HAHA of course she refused seeing her Uncle Hanis was there too :p). Nevertheless, it was freaking scary, and when I told my mom, she said that was not the first time Aina saw ‘something’ like that. 

Kes 2 

H was in the kitchen washing the dishes and I tengah iron baju di bilik belakang, when suddenly Ammar Yusuf run hastily to the kitchen holding his raisin bowl. 

H: Kenapa ni? 
Ammar Yusuf: Abang takut tu.. (tunjuk ke ruang tamu) 
H: Tak ada apa laaa, nanti Daddy teman Abang. 

Dan dia kembali ke ruang tamu, dari dalam bilik kedengaran dia marah marah, “Ish tak payah la, tak payahhhh..”. I berhenti menggosok sekejap dan jenguk ke depan, dan nampak dia sedang hulurkan mangkuk kismis dia menghala ke sofa. 

“Awak nak kismis ke? Nak ke?” 

There was nobody there T____T 

Kes 3

This happened to my younger sister last week. 



I’m not gonna get into details for this one, sebab aku sendiri belum get over benda ni bila bangun awal pagi untuk bangun susu :'(

Kes 4 

Pagi tadi, Ammar Yusuf masih tidur masa kami dah bersiap nak hantar both our sons to the babysitter’s. Masuk kereta, just after H puts him in the babyseat, he woke up. Buka je mata terus menangis sambil tunjuk tunjuk sebelah dia. “Ni…. ni… Abang takutttt… Angkat Abang…..!”

And we end up like this all the way to Kak Ha’s house. 


 **********
Aku harap, ianya bukanlah apa apa, dan kalau pun betul ianya adalah apa yang aku fikirkan, aku harap ia berlaku hanya untuk sementara waktu sahaja. Selagi ‘dia’ tidak sampai ke tahap mengganggu kehidupan kami. Dan aku berdoa sungguh sungguh, agar aku tidak dimasukkan dalam golongan yang diberi ‘anugerah’ seperti ini sampai bila bila pun. Nauzubillah. ‘Mata sejuk’, orang tua tua cakap. 

Have you guys encountered this kind of situation? And how do you deal with it?


7 comments:

  1. Husna,my son pn kdng2 ada 'nampak' jugak,just like my mom said,budak yg xpndai ckp mmg akan nampk,,tp ur son da blh ckp kan?mcm afif..die suka tnjuk siling and corner of room!and panggil...atok..atok...then my mom ckp..mesti orng tu lelaki and mcm atok..mmmm..scary sbnrnya..tp ktorng buat bodo je...huhuhu

    ReplyDelete
  2. That's what I heard la Yun, dia akan nampak selagi belum pandai cakap and akan stop nampak once dah boleh. Tapi Ammar Yusuf tu dah petah dah cakapnya, tu yang seram sikit tu. Harap tak ada apa sangatlah, unless kalau sampai mengganggu (anak menangis tak henti henti tanpa sebab ke). Huu takutnya 'atok'. Ammar Yusuf so far belum pernah describe lagi benda tu perempuan ke lelaki ke budak, just tunjuk tunjuk saje, and kami pun tak pernah tanya. Sebab taknak tahu pun :'(

    ReplyDelete
  3. Slalu kene mak apis kata antara umh wak su n umh kitorg tu laluan "dia"...masa mula kawin dl pernah nampak kt tgkap dapur masa tngah basuh pinggan pas dinner...apis kata suma org baru masuk umah tu mmg dpt tgk...huhuhu...n anak buah dia pn pernah cerita dhg mak apis describe baek punya mcm mana "benda" tu...
    adeq bongsu org pn masa ting 2 tb2 pengsan mcm sawan tu pastu g berubat ade brnda nk kawan katanya...smpi sekarang dia mmg bermasalah dgn benda tu...
    yg mcm AY nie syawal punya sepupu now umur 8 thn...dr kecik until now bgn kul 2/3 pg bejaga maen & borak dgn "kawan" coz umh syawal tu ade 3 "sekawan" x nk kuar2 mcm2 cara dh wat...

    ReplyDelete
  4. seram je... so far tak pernah kena lagi.. dan hope tak akan pernah kena...

    ReplyDelete
  5. seram nyee...so far I x pena la nampak..tp takat dengar je..nauzubillah jgn la nampak..n my son skang dah 1 year..bile my H xde kat umah my son mesti kadang2 gi bilik sendiri pastu gelak2...T_T

    ReplyDelete
  6. saya pernah nmpk kelibat pocong ketika on my way back from kelantan to malacca by bus..
    perjalanan malam... first time nampak satu je pocong tu.. berdiri tegak sebelah jalan.. dan bus pun jalan je seperti driver bus tak nampak apa-apa... saya tak ambil port sangat sebab benda berlaku pantas.. sekali imbas je.. tak terpikir untuk toleh check kali ke dua..

    Second time nampak baru saya percaya dan yakin bahawa itu adalah pocong.. Kali kedua tu ada 3 pocong.. 1 berdiri tegak tepi jalan... 1 berdiri tegak tengah jalan.. dan lagi satu berguling tengah jalan... mula-mula perasaan hati ni dapat rasa... ada gak orang tua-tua kata, perasaan perempuan ni kadang-kadang lagi tepat... dan bila driver bus macam perasan lalu sebut allahhuakhbar... baru saya yakin dan confirm apa yang saya nampak tu betul dan dulu yang kali pertama nmpk tak salah...

    baru saya tahu... pocong berguling tak melompat macam cerita hantu dalam filem...
    memang kalau boleh saya tak nak nampak apa-apa kelibat lagi...
    dan ingat ALLAH... insyaAllah tak diganggu...

    ReplyDelete
  7. Adik Queen SELALU nampak. Like everyday tahu tak?!

    One time, dalam pukul 3 pagi, kejut Mama dia,

    "Mama, kawan adik menangis ni. Ada sebelah adik"

    Kak long i terus GULP. HAHA. Dia tarik Kina terus pujuk2 sambil tepuk. Tapi sempat la kak long i tanya macamana dia menangis and she straight away buat gaya gosok mata sambil buat bunyi nangis.

    -______________-

    ReplyDelete