expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, January 6, 2014

Tips Memilih Pekerjaan

Is your job too stressful? The working environment is too bad? You salary is too low compare to your workload? Your salary is really high but your superior is killing you everyday? Too stressful to the extent that you are thinking of quitting and opt for other job even if they offer less salary than what you currently earn?
Okay since I am now an expert in switching job (HAHA), here I have list down things that you have to consider when you’re in the middle of finding a new job. But first, bear in mind that no job can makes you happy all the time. Even if you do something that you really like, the stress is always there. So what you can do is to choose the one yang lebih banyak benda yang best berbanding benda yang tak best. Maksudnya, kegembiraan bekerja di situ mengatasi tekanan yang dihadapi.
But the big question is, how do we know? Macam mana kita nak tahu bekerja di situ banyak kelebihan berbanding kekurangannya? Kita belum bekerja di situ macam mana kita nak tahu kan? Unless kalau kau ada kenalan yang berada di situ, atau pun yang pernah bekerja di situ, that’s a different story.
So here it is. Dua kategori penting dalam pemilihan kerja,
Pertama, perkara yang anda berkuasa untuk pilih
Dan kedua, perkara yang anda tiada kuasa untuk pilih
Perkara yang anda berkuasa untuk pilih;
1) GAJI
2) Benefit
3) Working hours
4) Traveling distance
Ini semua something yang boleh ditentukan oleh you sendiri, perkara yang ditetapkan masa interview, perkara yang anda sudah sedia tahu sebelum melangkah masuk ke tempat itu, pendek kata, it’s all your choice.
Perkara yang anda tiada kuasa untuk pilih;
(Atau dalam erti kata lain, perkara yang kau tidak tahu dan kau ibarat memperjudikan nasib la, it can be better than now, but it can be worse too)
1) Your boss
2) Your colleagues
3) Your workloads
Dear readers. Dengar ye, macam mana tertekan pun dengan pekerjaan kita sekarang, bila kita nak tukar kerja lain, always, ALWAYS make sure, perkara yang anda berkuasa untuk pilih itu adalah sangat sangat strong dan lebih baik dari sekarang.
1) Gaji lebih baik.
2) Faedah-faedah (bonus/medical benefits/annual increment) lebih baik.
3) Working hours lebih baik (contohnya sebelum ini you kerja 6 hari, carilah kerja yang kerja 5 hari)
4) Tempat kerja lebih dekat dengan rumah.
Sebabnya, perkara yang anda berkuasa untuk pilih itulah yang akan menentukan you gembira atau tidak.
You feel so stress with your boss, you feel so stress with your colleagues, you’re thinking of quitting and you decide to choose any other job doesn’t matter if it comes with a lower pay, you just want to escape from that company, escape from all the stress and pressure..
BIG. MISTAKE. EVER.
Your new boss can be better, CAN BE WORSE.
Your new colleagues can be better, CAN BE WORSE.
Your new workloads can be better, CAN BE WORSE.
And you are now stuck in that situation, WORSE THAN BEFORE because your salary now is even lower/your workplace is even farther/your new working hours is even longer than before/you're overloaded and stress you out even worse.
Keluar mulut harimau, masuk mulut buaya. How miserable.
But if you choose a new career with a strong/better in salary, benefits, working hours and nearer to your home, even if you might be facing a worse boss/colleagues/workloads;
At least gaji you tinggi that you don’t have to be stress at home with your bills - even better when you can spend more to release your stress,
you tak stress bila you or your family sakit (due to a better medical benefits that cover your family as well),
you ada lebih banyak masa dengan family due to shorter working hours,
and you tak stress mengadap traffic jammed sebab tempat kerja you sekarang lebih dekat dengan rumah.
Percayalah, dengan segala kelebihan yang you sendiri dah pilih tu, benda tu akan menutupi segala tekanan lain di pejabat.
Ini memang apa yang berlaku pada I, based on my own experience. Before this dahlah kerja stress, balik tu nak mengadap 2 jam punya traffic jammed kau gila? It becomes hormonal you know. You jadi marah marah, jadi moody, rambut gugur, period jadi tak betul. Kesian anak anak, kesian your husband, kesian kat diri you sendiri lah.
Now, stress kerja tu of course lah ada, tapi bila balik rumah jalan smoooooth je 20 minit dah sampai rumah, you’re no longer working on Saturday so that you can spend more quality time with your children, gaji lebih baik that you can contribute more to your family and your parents….. rasa macam stress tu taklah seberapa, the stress is a lot more manageable. Boleh kata setakat ini macam tak terkesan langsung dengan tekanan kerja, alhamdulillah. Stress macam mana pun kat office, balik rumah macam lupa habis apa yang berlaku. Tak terbawa bawa seperti sebelum ini. Setiap hari rasa nak bekerja dengan lebih baik supaya dapat kekal lama di sini, because it’s not easy to find a job with no traffic jammed that comes with a handsome paycheck, isn’t it?
When it comes to your career, never follow your heart because by doing so you are actually putting your future at risk. Be responsible, think twice and be wise. Kerja dimana mana pun memang ada masalahnya yang tersendiri, so whatever that is up to you to choose, choose wisely.


3 comments:

  1. Well said. N that's true, indeed. Kami pilih utk stay apart sbb career. My career. Sbb apa? It isn't that I do not love my family but it is a MUST. Zmn skrg bkn sng oi nk dpt keje gomen yg sesuai dgn tahap kta bljr. Alhamdulillah. Pngorbnn tu berakhir dgn kemanisan. Husb finally move. Permohonan lulus. Dan dia 7 years ulang alik kje total km is around 70 skrg tpt kerja dia not even 1km. Dpn flat je. Thanks Allah. Eh ttb komen cm krgn. Bahahhaa. But setuju 100% semua ni.

    ReplyDelete
  2. kak Husna, rezeki saya harini dapat baca entry akak. Rezeki saya dapat sesuatu yang selama ni saya fikirkan, tapi tak pandai nak luah dengan tulisan. masa baca entry ni, nak habis baca, dah habis saya senyum, senyum, senyum.

    mcm kes saya sebaliknya mcm akak listed.. saya dapat kerja baru yang gaji kurang beberapa ratus dari sebelum ni, level jawatan yg turun sedikit dari sebelum ni, tapi workplace saya better dari sebelum. Bosses supportive, gred A senang cakap. dekat dgn rumah, waktu kerja fleksibel, benefits Ya Allah syukur.. tmpt sblm ni langsung takde benefits.

    saya mungkin kehilangan jawatan saya, kehilangan beberapa ratus duit gaji, tapi kalau disuruh balik malam pun saya sanggup, datang sabtu ahad pun sanggup, sebab 5 hari bekerja langsung tak terasa!

    thanks kak Husna, and sorry terpanjang ter'over' tinggalkan komen. sebab saya sgt teruja :p

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum, saya blogwalking kat sini, jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer ;)

    ReplyDelete