expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, January 13, 2014

Dealing with Siblings Rivalry

Persaingan sesama adik beradik ni, aku rasa semua orang pernah melalui keadaan ini, tak kira berapa pun usia kita. Sibling rivalry starts even before the second child is born, and continues as the kids grow and compete for everything from toys to attention. We as parents, we have to admit that eventhough that we love all our children equally, it’s not easy to give the equal attention to each and every child. But of course we tried and still trying. Anak yang kecil memerlukan lebih perhatian kerana mereka masih bergantung sepenuhnya pada kita, tapi dalam masa yang sama anak yang lebih besar tetap terus membesar dan tetap memerlukan perhatian juga.


Masa Adam Muaz baru lahir dulu, Ammar Yusuf tidaklah nampak ketara sangat bersaing untuk perhatian. Mungkin sebab ketika itu Adam Muaz masih kecil, rutinnya hanya menyusu, tidur, bangun sekejap, menyusu, tidur. For the first few months after he was born, Adam Muaz memang bayi yang sangaaaaaat mudah dijaga. Masa pantang dulu tak pernah sekali pun aku berjaga malam jaga dia, sebab dia memang tak pernah meragam malam malam seperti mana newborn yang lain. Maka, perhatian kami berdua pada Ammar Yusuf langsung tak berubah, malah mungkin melebih perhatian kami pada Adam Muaz. Sebab bila Adam Muaz tidur, kami akan baring dengan dia, peluk peluk dengan dia, main dengan dia, baca buku dengan dia.. So tak pernahlah ada isu yang dia nak berebut kasih sayang dengan adik dia tu.



Tapi sekarang, Adam Muaz tu ya Allah lasaknya! Tengah fasa mengesot, merangkak dan memanjat kan. He really keeps me on my toe for God sake! He’s so fast, so curious and can be quite handful sometimes that I tend to get so nervous if I don’t see him right in front of me! It is a lot easier if H is around, but whenever he is not (for weekend classes/working on Saturday), I find it quite hard for me to really allocate my attention equally to both of them no matter how hard I try to. Baru anak dua dah kelam kabut hadoii..

Maka sejak 2 bulan kebelakangan ini, memang dah nampak agak ketara persaingan dua beradik ni. Atau lebih banyak pada Abang yang cuba nak bersaing dengan Adik.

Bila Adik mula merangkak dan aku bersorak tepuk tangan bagi sokongan, tiba tiba Abang pun bangun dan buat posisi merangkak sambil panggil, “Mummy tengok Abang, tengok, Abang pun pandai merangkak laa..” T__T

Bila Mummy datang bawa makanan Adik dan panggil Adik datang nak suap makan, Abang pun akan datang sekali “Abang nak, Abang pun nak Adik porridge. Boleh tak?” (The cutest thing he always said when asking for something, mesti ada ‘Boleh tak?’ kat belakang. Really melt my heart). Masa Adik baru mula ambil solid food dulu langsung dia tak minat makanan Adik. So since dah tahu Abang memang akan join Adik makan, I sekarang memang akan prepare lebih sikit porridge Adik, aku okay je dia nak makan. Sebab healthier takde garam atau sebarang serbuk perasa kan. Maka setiap kali tiba giliran Adik makan, memang akan suap kedua duanya sekali, walaupun Abang baru je selesai makan sebelum itu. Just to make him happy.

Baru baru ini Adik cakar lengan aku yang memang sakit betul sampai aku terjerit sikit. Terus Abang datang, “Mummy tak payahlah kawan dengan Adik dah, Mummy kawan dengan Abang saje ye?” sambil usap usap lengan aku T__T

There’s one time I was scrolling my Instagram timeline when he was with me, and he stopped me at this photo.


And said, “Mummy tak kiss Abang pun, Mummy kiss Adik saje” T__T 
(Of course there's several snaps where I kissed him too, but it's just funny to put the same pose in one collage -__-)

Sampaikan satu masa, masa tengah main main dengan dua beradik tu, tiba tiba Abang cakap, “Mummy, ni Adik tau (sambil tepuk tepuk dada sendiri). Yang itu Abang (sambil tunjuk Adik)” Mesti dia ingat kalau dia jadi Adik, Mummy akan lebih sayangkan dia. T__T

It’s just too heartbreaking, really. And honestly dah banyak kali aku rasa gagal mengagihkan kasih sayang dan perhatian yang sama rata, gagal menjadi ibu yang baik. Kadang kadang dia buat sesuatu yang menaikkan darah aku, bila dah marah baru sedar yang dia sebenarnya nak tarik perhatian je. He is a lot closer to his father obviously, even kalau kena marah pun dia menangis panggil Daddy je. I feel like at my wits end for more than hundred times, sometimes I think of something a mother shouldn’t ever think of, I’m just so vulnerable.

Tak ada sehari pun yang berlalu tanpa aku berazam untuk lebih bersabar dan lebih berhati terbuka untuk menerima bahawa dia sedang membesar dan sedang cuba mengenali diri dia sendiri. I’m not a supermom, but I won’t ever give up. Apa yang aku buat sekarang adalah baca lebih banyak parenting websites, banyakkan beristighfar bila bersama dia, banyakkan membaca Al-Quran. I also planned to take one day off and going out for a date with him, just the two of us. Tapi ni kena tunggu mak dah confirm la, sekarang under probation cannot take leave :( Dah imagine dah bawa dia pergi playground macam JKids at Paradigm Mall tu ke, pergi makan pizza (asal lalu Pizza Hut je dia sebut “Abang suka makan pizza”), pergi shopping kasut; he loves shoes nowadays, hari tu masuk Converse terus pergi kat rak kasut budak, grabbed one pair and insisted to try it on “Kasut Abang laaa, kasut Abang -__-.


Terus beli dan terus pakai -___-

Satu perkara penting yang aku perasan, kalau dalam sehari tu kami banyak fokus pada dia, tak tinggikan suara pada dia, compliment and acknowledge apa yang dia buat (kemas toys selepas main, habiskan sayur dalam nasi goreng, share toys dengan Adik), dia juga akan jadi sangat penyayang pada Adik, dan sangat behave. So apa yang aku boleh simpulkan, peribadi anak memang dibentuk oleh kita sendiri. Kalau kita bersabar dengan anak, dia juga akan lebih bersabar pada orang di bawah dia. Kita nak dia sayang Adik, kita kena curahkan kasih sayang sepenuhnya pada dia. Bila kita kerap sangat marah dia, tak mustahil dia akan membesar holding a lotof resentment towards his little brother. Sebab dengan adik sahaja yang dia rasa dia lebih berkuasa. Every child is unique in their own way, you have to really KNOW your child.

Belajar, dan terus belajar. Itu yang aku akan terus buat. Terus mencuba. I hope he wouldn’t take too long to realize how much I love him and how much he means to me...


3 comments:

  1. A good tips..n advice.insyaAllah bila dah ade second child,akan cube praktik kan.tp sgt mcabar kan..good luck dear.insyaAllah.

    ReplyDelete
  2. everything u wrote is true. And its getting a bit tougher for me now that adik pun dah pandai nk jeles. Bila abg baring dkt i, adik pndng dari jauh, terus ngamuk...Allah...mmg kne byk sabar...lately i noticed that abg mmg syg adik. Tak boleh org sentuh sikit adik die, mmg die marah..at times die main2 dgn adik, die hug n kiss adik smpai adik rimas..they can play well together..cume bab nk kongsi mainan tu yg susah..tp kdg, dtg angin dia, kita dukung adik, dia pun nk berdukung gak.."dukung dua2 je..."..patah lah pinggang ummi nak dukung them both..

    ReplyDelete
  3. oj my psycho nye abang2 ni..same with mine..hahaha..now mmg nmpklah since adik dpt more attention dr dia..de gak curik2 cubit adik..pheww..adik terkulat2 je xpandai tepis..n starting to cry..but sbnarnye dia syg sgt kat adik..sbb mommy xlebihkn mane2..bg attention sme rata..ikot mane yang nak mommy dulu..hehe..klu dedua nak gasaklah buat2 pengsan jap..kasi dady handle salah sorg hehe..oh i love my kids so much..!!!

    ReplyDelete