expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, October 5, 2012

How To Help Your Husband Quit Smoking

Honestly,

I have no tips at all... Hehe..

My husband has been free from smoking for approximately 4 months now, and counting. To be fair, before that he was not really a heavy smoker pun, just a sosial smoker orang kata. He didn't smoke at home, or everytime we went out together, not in front of me, apatah lagi when our baby is around. He has been trying for years, as far as I'm concern, even before we get married.

Dulu I pernah juga tanya my superiors (both of them used to be a heavy smoker at their young age and now have quit smoking for good) apa petuanya, they said it happened just like that, and it wasn't easy of course, salah seorang daripada mereka mengalami sakit-sakit badan yang berpanjangan selepas berhenti, I don't understand why tapi mungkin kerana perubahan yang dialami dalam badan, but everything will be fine after several years. YEARS, mind you. So I take it, determination is the most important. I also once have a conversation with my boss' wife too, asking what she has done to make him stop smoking, she said, "Nothing, it's his own will. Will power.."

I've never really force him to quit actually, as I always know that it's not easy to quit even if it is doable. Ala I memang bukan jenis memaksa pun, lecehlah nak desak-desak ni nanti depan kita je dia tak buat sebab malas dengar kita berleter. Benda tak ikhlas, susah nak bertahan. So lek-lek je, he's lucky for marrying the coolest girl ever hehehe self-proclaimed :p Cuma I guna psychology cakap dengan dia, that a father who smokes, akan produce anak yang kurang bijak. Tak tahu teori ini dapat dari mana, mungkin daripada pemerhatian dan pengalaman. Sekali sekala kalau cerita pasal anak, macam mana anak bila remaja dan sebagainya, I casually said, "I wonder how to educate Ammar Yusuf about smoking, when you.. you know.." Ehehe. He always said about quitting, and he already tried several ways. Bermula dengan mengurangkan jumlah yang dihisap sedikit demi sedikit, he once tried nicotine gum, and almost try the patch one. Memang sejak kahwin dia dah makin kurang merokok, but never really stop. He once said, "Abang akan totally quit, before Ammar Yusuf faham apa-apa.." Owkayy..

Bila finally dia dah benar-benar berhenti, dia tak bagitahu I pun awal-awalnya sebab dia cakap takut dia terbuat separuh jalan. After like 3 weeks quitting, baru dia bagitahu.

"Abang dah 3 minggu tak smoking tau.."

"Really? Not even a single puff?"

"Yes, not even a single puff.. Tak perasan ke bila kiss Abang dah tak ada bau rokok?" HAHA annoying.

"Ya Allah I'm so proud of you Sayang..."

"But please don't get excited too early, I'm afraid if it doesn't last.."

"Nevermind, just keep doing what you do best.. At least you've started somewhere. Oh my I'm so proud of you!"

Patutlah awal-awal dulu I perasan dia kerap sangat beli Clorets/Eclipse, gula-gula berpudina. After having his meal je mesti dia akan makan gula-gula pula. Dululah, sekarang dah tak nampak dah.  

Now it has been 4 months, he's still standing strong with his determination Alhamdulillah. Sometimes I do ask, "Do you still have the desire of smoking? Ada tak rasa gian ke sekali sekala?

He said, "Entah, macam tak ada je. Kat office Abang lepak dengan those yang smoking kat pantry pun, tak ada rasa apa pun.."

I'm so proud of him. I prayed hard that it will last forever, so that he can be a good example for our kids. Because I do think it is quite difficult to educate our kids to not smoke, when the father himself is a smoker. Do you agree?

So if you ask me, what have I done to make him stop? I actually do nothing unless to keep on supporting his intention. Bila dia kata nak stop, jangan perlekehkan dia eventhough dah banyak kali dia kata nak stop, only God knows how hard he has been trying. Siapa taknak jadi sihat? Dahlah rokok makin mahal sekarang, siapa taknak jimat duit kan? Sebenarnya yang paling penting, semuanya kena datang dari diri dia sendiri. Whatever it is, he needs to be very determine, he needs to have a very strong will. 

Dan satu lagi, I  believe having a child is such a big helper, Alhamdulillah. Penangan anak kan, kau ada anak nanti kau tahulah macam mana. Anything for his little knight. Nak-nak Ammar Yusuf tu anak Daddy, semua benda nak buat dengan Daddy, Daddy adalah idola dia, Daddy is someone Ammar Yusuf will always look up to. Of course Daddy seboleh-boleh nak jadi yang paling baik untuk dia, kan? ;) 


Please stay strong Sayang, your kids and I are so proud of you :')








14 comments:

  1. i'm so happy for u husna =) and congrats daddy Ammar Yusuf!!! *sighs* my husband smokes too (and he still is smoking), although he never smokes in front of me / ZA / my family members, STILL, he smokes, and it bothers me a lot cos like u said, how are we gonna educate our boy to stay away from ciggies when their dads smoke? yes? hari2 i x putus2 doa supaya my husband akan mendapat hidayah / he himself determined to just quit. for good. syukur lah he's not those dads (yg kita slalu nampak) yg sanggup merokok kepul2 asap kt depan anak2. siap ada yg merokok sambil dukung baby... sedih tengok =( but yeah... one day, one day... i dun have to see kotak rokok yg tersembunyi kt celah2 pintu keta lagi =( thanks for writing this husna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Darl. Dina, keep on praying and supporting k. I believe your husband sendiri ada niat nak stop, cuma mungkin belum jumpa 'tune' lagi. Macam my husband, sejak Ammar Yusuf warded due to bronchiolitis tu yang he suddenly have his wake up call. I rasa memang itulah pendorong terkuat dia, eventhough dia tak pernah smoking depan baby pun.. Harap sangat this time last forever, Amiinnnn.

      Delete
    2. dear una, boleh x u cerita how u dentified AY kena Bronchiolitis? coz i rasa my baby pun kena benda yang sama, tp x pasti dia batuk biasa atau dah sampai tahap nk kena bawa jumpa doktor.. kalau boleh u share sikit macam mana u boleh tergerak hati nak jmp doktor..

      Delete
    3. Dear Ana, dah berapa lama baby batuk? Well, kita hari tu dia start dengan demam dulu. Lepas tu batuk dia bunyi macam kering sangat. Asalnya ingat batuk biasa je, tapi my sister yg advise suruh bawak pergi hospital, she herself is a doctor. Tanda paling obvious baby kena bronchiolitis ni, dia bernafas laju sangat, laju dan dia macam semput. Masa bernafas tu perut dia macam berlekuk and bergelombang sebab ruang pernafasan dia dah sempit kan dia dah tak boleh bermafas mcm biasa. Dah berapa lama batuk? Kalau macam dah lebih 2-3 hari tu bawa la pergi hospital. Don't take any chance at all, terus pergi hospital je. Hope this information helps. Take care babe.

      Delete
  2. Ya Allah, Fuad pon in the making tau kak Una. At first, I tak perasan pon dia dah stop smoking but one day dia sendiri bagitau i yang dah weeks dia tak hisap rokok. I was amazed at first, and still counting. Sama macam u. :P I rasa memang kalau guys nak stop smoking dia akan buat mcmtuh je sebab dia tiba-tiba stop and tak hisap dah. Kalau kurang hisap tuh, memang susah jugak kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa see? Penangan anak kan? Hehe.. You please keep on encouraging him tau, sebab itu je yang kita boleh buat kan. Syukurlah dia ada kesedaran sendiri sebelum anak lahir lagi. Good luck to your husband ;)

      Delete
  3. Alhamdulillah.. baca story u, teringat my fiance' was a heavy smoker since he was 14! kadang hisap rokok sampai dekat 2 kotak sehari.. Luckily he already stop smoke for almost 2 years now.. I guess he just wanted to stop and he really did it.. Tak perlu paksa atau suruh2 (sekali sekala bagi peringatan tu kenalar jgk).. When there's a will, there's a way.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kuranglah dengan Hanis, dia start smoking masa Form 3 kot kalau tak salah. Duduk asrama kan, macam itulah. Alhamdulillah, our guy mampu stop kan. Harap sangat benda ni berkekalan sampai bila-bila. Eh you asked for my address kan kat Twitter? Wow dah nak ke jinjang pelamin la dia! =))

      Delete
  4. Since hanis pun kata bila dia lepak dgn smokers dia tak rasa apa-apa insyaAllah he never smoke anymore. Sebab my husband was a smoker since 9 y/o until 17y/o. U see. Umur 9 tahun dah smoking T_T. Dia memang selalu lepak dengan smoker tapi sikit pun dia tak sentuh. I pernah tanya juga "tak teringin ke apa ke" and dia kata tak rasa apa pun. Rasa dah muak. Alhamdulillah and hope to hanis too. InsyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah Anne.. What? 9 year old?? Ni mesti peer pressure ni, ikut kawan-kawan. Syukurlah dia ada juga insiatif nak stop kan? Alhamdulillah, semoga Hanis pun kuat juga macam your husband :')

      Delete
  5. yupp... i'm getting married.. ;)) nnti DM address ye.. hopefully blh dtg majlis i nanti.. :)

    ReplyDelete
  6. love yr story dear..i hnye mampu doa lg.psyco pon x jln.sbb faktor keje site erm..tah la.mmg x smoking dlm uma n dpn kami anak beranak...tp bau die.lg ade org dlm.loya.wek!
    tahniah 4 yr husband..

    ReplyDelete