expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, February 6, 2010

Sabtu yang best! :)

Biasanya hari Sabtu memang hari yang menjengkelkan untuk bekerja. Yelah, semua orang sedap berehat2 di hari minggu kita masih kena bangun pagi untuk bekerja. Nak buat macam mana. Tuntutan kerjaya. Cehh..

Taaapiii... Hari ni sangat best! Bos Ruslan bagi kasut Crocs laaa :) Oyah sila jangan jeles. Ai ada Crocs ori tauu~! :P Asalnya beliau beli untuk his wife. Tapi sayangnya tak muat. Try pada Sha since she's in the same size as my boss' wife, size 8 mind you. Sha pun tak muat. Macam ketat je. So dah memang rezeki saya la kot. Kaki saya saiz 6, longgar sikit but bila berjalan ok je la. Memang biasa saya dengar dari pemakai2 Crocs macam Abang Zack & Encik Hanis, kalau nak beli Crocs kena beli one size larger baru selesa. So mine now is two sizes larger, agak longgar tapi ok la..

Seronok ni :)

Dulu pernah nak beli before fly to Sandakan, konon untuk pakai masuk hutan. So carilah around KLCC sana dengan Encik Hanis. Mabuk agaknya nak pakai Crocs masuk hutan. Tapi i cancel when i finally came to my sense that wearing Crocs in the jungle is totally absurd. Duhh.. Then i changed my mind to Dr. Cardin or Black Hammer shoes, better untuk aktiviti2 lasak macam tu. Tapi rasa sangat maskulin pula pakai kasut brand macam tu.. Tak beli pun lagi, mahal gila! Tunggu ada duit sikit nanti kot. Masuk site pun sekali sekala, berbaloi tak nak beli kasut mahal2??

Dari sehari ke sehari nak beli, tapi tak ada masa nak keluar sangat la. Orang kata Crocs ni super-confortable, but somehow kalau nak cakap pasal kasut yang comfortable ni i prefer Clarks. Boleh pakai dengan baju kurung. Tapi Oyah cakap cikgu2 dia ramai pakai Crocs dengan baju kurung. Apakah?? Ke memang biasa cuma aku yang tak tahu??

Anyway, this is my new shoes. Thanks boss! Patut la masa habis meeting semalam beliau tiba2 tanya saya pakai kasut saiz berapa :P

Ok selingan jap.

Encik Hanis dalam proses nak quit smoking sekarang. He bought one type of chewing gum at the pharmacy, quite costly i think, that he can chew whenever he feels like smoking. Even so, he's still struggling to death to resist the temptation, especially masa lepas makan. Kesian pula tengok, but it is for his own good. Macam lemah je nak buat kerja dok sangap sangat dengan benda alah tu. Korang ada good suggestion tak on how to overcome his addict of smoking? And biasanya ambil masa berapa lama ya baru boleh totally recover? (Sebut recover macam penyakit membawa maut je. Tapi betul what? Merokok membawa maut tauu!). Evenmore with this kind of working environment, memang susah sikit nak berhenti. Just bayangkan almost everyone dalam company ni smoking. Kan sini lebih lelaki dari perempuan.. *sigh*


19 comments:

  1. Keje hari sabtu memang tak berapa best.This is fact dari orang yang 4taun setengah keje 5hari, last2skarang nih kena rutin5.5hari. adeh…
    Wah free tuh, rembat jer lah.kalau nak beli macam extravaganza(bunkface) jer pulak. Apapun, Crocc comfort tu agak betul gak lah, tapi kalau nak pakai dengan baju kurung macam *err* tak best jer. jangan nak banding dengan cikgu oyah.cikgu2skolah pandai nih memang pelik sket. Kalau nak pakai dalam utan memang luar tabie jer lah.
    Lagi satu, kalau hang nak beli kasut DrCardin/BH tuh rasa tak payah lah. baik ulang pakai kasut JOGING Adidas hari tuh. Kurang2 ada gak lah gunanya kan.Cuba tanya En Hanis, sure dia pun stuju dengan aku punya. wakaka
    ops, pasal berhenti rokok.
    ada satu pesanan;
    best untuk berhenti adalah 100%keazaman diri. mungkin mencari alternative replacement ok,tapi bukan yang terbaik.Sebab apa? sebab kita masih set mind 'masa merokok' dan se-kompom-nya takkan ada benda yang boleh nak ganti rokok (dalam konteks rokok itu sendiri)
    contohnya: kita dah putus cinta dengan satu orang yang betul2kita sayang.takkan mungkin kita dapat cari pengganti yang sama macam orang tuh, sama gelaknya, sama manisnya, sama lincahnya. Lagi lama cari lagi parah. So, the best way is; tinggalkan sumer rutin kita dengan kekasih lama tuh, dan buat rutin baru.buat jadual dan mindset baru.kemudian baru kita jadi orang baru!
    Paham tak? I not always right, but sure not totally wrong!

    ReplyDelete
  2. cool header babe!i like..:)ex aku dulu mmg heavy smoker, alhamdulilah skrg die mmg dah benti terus!Ada 2 3petua aku leh sharing kt cni..

    * jangan lepak2 dgn org yg merokok lepas makan, bahaya, takut nt tak kuat iman dok tgk org isap rokok..
    *Lps makan trs bt sumthing yg ble lupe jap psl rokok dlm ms sejam 2!klu kt umah,pg la bsuh baju ker, tolong mak msk ke,basuh kete ke,bla bla..hehehe!
    * klu sangap sngt lps makan, kunyah la sumthing!ex aku dulu mmg die akan mkn chew gum n gule2 mentos!
    * Last but not least, mental kena fit, jiwa kena kental babe!!

    p/s : tapi dlm proses tu mmg azab r, sian aku tgk!sampai demam2,hahahaha!apa2 pon utk en. hanis sayangi lah mulut dan buah pinggang anda!:P

    ReplyDelete
  3. sy beli crocs pun tak padan..padahal memang dah betul saiz kaki..bila pakai mengelembung je nampak kasut tu..hehe.

    berenti merokok..tak tu nak komen camne..tapi apa y penting..determination lead to success..hehe.(motto sekolah dulu).xpe husna ada..bagilah semangat..sokongan depan belakang kiri kanan.boleh nye..

    ReplyDelete
  4. actually, aku pun tgh dalam fasa stop smoking ni..awek sekarang x rasa smoker ni macho...keh keh...zaman p.ramlee boleh la..

    org ckp, nicotine gum x bape ok gak..sbb secara teorinya, org ketagih rokok sbb nicotine...so, by all means segala kebergantungan thdp nicotine kena buang trmasuk la nicotine gum..

    cara terbaik: suruh en.hanis tu banyakkan minum dan makan. keep his mouth busy. tp bukan dengan nicotine gum.

    ReplyDelete
  5. aku beli crocs hello kitty warna white pink..
    sampai skang kene perli..
    tp very comfortable la..

    ReplyDelete
  6. kaki aku saiz 6 jugak. Owh, tau satu tips sblm beli crocs. kiranya kena beli saiz 7 la ye.

    ReplyDelete
  7. AJ Nismihan:
    hey, this guy is back.
    2-3 post kebelakangan ni tak habis2 komen guna anonymous,
    nasib baik cam gaya penulisan. hehehh.
    hoy2, tak engineer la pakai kasut joging masuk site!
    style kena ada bro. keh keh :P
    btw thanks for the tips, hope encik hanis baca ni..

    feeda:
    thanks babe. tips yang sangat2 berguna.
    tapi mesti sangat seksa untuk orang yang terpaksa melaluinya kan?
    semoga beliau kuat. ececehh :P

    dila:
    true, determination lead to success.
    saya sokong je dia.
    siap cakap, "kalau kahwin dengan smoker anak2 kurang pandai tau.. asap rokok tu merosakkan sel2 otak bayi dan kanak2"

    avid gunner:
    ye aku tau ko pun tengah in the phase of quitting too.
    eh betul ke pasal nikotin tu? tapi ni bukan chewing gum biasa tau.
    ni recommended by pharmacist for those yang nak berhenti smoking.
    encik hanis cakap benda tu rasa macam pahit/payau yang membuatkan kita rasa tak sedap dah nak smoking.
    some people suggest hisap Hacks.
    kalau suruh dia asyik makan je gemok gedempol la balak aku!
    kang orang panggil kitorang kapel montel lak, dah aku pon gemok (T_T)

    ReplyDelete
  8. Cik Akma:
    hey, thanks!
    and thanks for following.
    welcome on board :)

    i'msosupernotcool:
    thanks bro :)
    ko biar betul beli crocs hello kitty tu??
    aku baru plan nak belikan untuk Aina & Aicha.
    comel gila la yang tu!
    tapi hope dengan ko pun nampak comel la~
    heh heh :PP

    Bungakopi:
    eh ko sama saiz dengan aku ke?
    badan kecik je tengok ;)

    ReplyDelete
  9. huhu nak tambah sikit pengalaman pasal Crocs ni.. BTW baru balik dari Ikano beli lagi satu kasut Crocs melengkapkan 5 pasang dah saya ada.. (hehe tak nak kalah dengan Una :P ) Sy start pakai Crocs ni dr mula2 Crocs masuk Malaysia lagi.. masa tu baru ada 3 4 jenis je kot.. Boutique dia pun tak banyak.. ada kat 1 utama je kot masa tu.. Asal usul kasut Crocs ni sbnrnya kasut org lumpuh.. memula hanya Farmasi je yg jual kasut Crocs ni.. sbb dia ada titik akupuntur yg boleh sembuhkan lumpuh dan gaut.. last2 dicomercialkan terus.. diatara tips2 nya:
    1. Jgn beli yg tak ori or yg ngaku 'ori' tp jual tepi jalan.. hasil dia sakit kaki kalau pakai atau tak ada apa2 fungsi.. sekadar dapat pakai aje la.. biasalah 'Original Crack' :) rupa, rasa, gaya dia mmg sama tapi.. Hanya Jauhari mengenal Maniam.. cuba la yg Ori kalau nak tau.. ingat ni yg ori hanya di Boutique Crocs yg lain semua TIRUAN!!
    2. memang betul saiz yg sesuai ialah 1 saiz lebih besar dari saiz kasut biasa kita..
    3. Biasakan gigit dulu kasut tu.. sebelum dia gigit kita.. ni petua utk semua jenis kasut.. tapi gigit la masa belum dipakai.. kalau dah jalan2 baru nak gigit.. eeeee.. up to you la..
    4. untuk sesiapa yg ada org tua.. ibu, ayah, datuk, nenek.. belikan la diaorg satu.. terutama yg ada masalah kaki.. bagi kita yg muda2 ni mmg tak rasa sgt.. bagi org2 tua diaorg akan dpt merasa manafaatnya.. insya'Allah.. (jgn belikan yg tak ori.. tak guna.. lagi sakit kaki ada la..) duit boleh cari kesihatan..?? sambil2 tu dapat Pahala kalau org tua tu rasa bertambah selesa berjalan..

    Bukan tujuan sy nak promote Crocs kat sini.. tak dapat komisen pun.. :P tapi sekadar kongsi pengalaman untuk manafaat bersama.. so far ramai yg dah cuba setuju dgn saya.. huhu sorry Una.. :P

    Pesanan untuk Hanis, Ingatlah orang tersayang.. Mana lebih sayang?? Rokok or ...???

    ReplyDelete
  10. Datuk Z:
    terima kasih atas tips yang sangat berguna untuk menambahkan lagi hutang kad kredit saya. heh heh.
    satu yang saya musykil la abg,
    dekat point no.4 tu kan, ayat "bagi kita yg muda2 ni mmg tak rasa sgt.." macam tak kena je.
    muda ke abg zack ni??
    cehh..

    ReplyDelete
  11. haha...dia gemuk orang cop dia bahagia ngan ko..

    ReplyDelete
  12. una..sal quit smoking tu..bucuk aku pun cube nak quit smoking..die baru sedar aritu..kate die kalo duit buat beli okok tu die kumpul2,dlm mase setahun leh wat blnje tunang..ayat power,tp smpai skang ni kalo xdpt okok time die nak, mcm org thn berak (punye la xselese)..ade skali,kat hiway.die da abis okok die,kbtlan rnr jauh lg,aku ni die lyn cam taik..adoii..okok ni mmg jahanam..dah la membunuh,merosakkan hbgn juge ye..aritu die tnye lg sal tips2 nak quit smoking ni..die penah beli 1 produk ni..mahal jugak (lupe nak tanye yg mcm chewing gum yg mcm u ckp tu ke or yg lain)..mahal2 pon not working..tp for me la kan,xpyh tu sume,ape2 pon si lelaki tu yg kene kuat mental..boleh sebenarnye,xpyh kua duit..sbb ape i ckp mcm ni?? sbb cube u pikir,ti me bulan pose leh je dorang thn???haaa???ape tu??hahaha

    [bile i brought up alasan pose tu,jwbnye sbb xmkn time pose sbb tu desakan nak merokok kurang..sbb tu lelaki suke smoking tiap kali pas mkn..perasan x???]
    --apepon aku da mls nak argue dah dgn die--sentiase ade jawapan !!!!!----

    ReplyDelete
  13. avid gunner:
    betul ke macam tu?
    kalau camtu aku ni gemok sebab aku bahagia la kaan? :D

    asma hazeLnut:
    aku 100% setuju dengan kau.
    apa2 pun the bottom line is, lelaki kena kuat mentalnya.
    kena ada determination yg tinggi.
    yg psl bulan puasa tu aku pun baru perasan.
    patut la kan, masa bulan puasa blh pula tahan berjam2 tak merokok..
    hmm..

    ReplyDelete
  14. rasa mcm nak memilikinyer pulak setelah sarung di kakiku for few seconds. ngee~~~

    ReplyDelete
  15. Sha Skyline:
    ala kita share2 la pakai nanti k :)

    ReplyDelete
  16. cheis! ade crocs baru?? actually kak una, i pon nak beli yg kaler dark brown nih. hehehe. ;p nasib tak beli.

    ReplyDelete
  17. f.a.r.a.h:
    i punya ni black colour la, u beli la yg brown tu :)

    ReplyDelete