Wednesday, March 29, 2017

Sabah Trip Day 2: DESA Dairy Farm and Poring Canopy Walk

Hi! Okay hari kedua tu anak anak aku pukul 6 pagi dah bangun. Budak berdua tu memang, kalau bab berjalan boleh je bangun tanpa disuruh, kalau hari sekolah bukan main susah lagi nak buka mata sampai kena berdukung ke bilik mandi 😒. So anak anak dah bangun, kami pun bangun sekali dan terus solat dan mandi bersiap untuk keluar. Sejuk! Sebab sepanjang malam tu hujan tak henti henti kami dah agak hampa sikit in case hujan berterusan macam mana nak pergi berjalan.

Anyway, dah siap je we decided to turun breakfast dulu. Oh hotel ini masa check in semalam dia akan tanya siap siap nak breakfast apa. Pilihan yang ada hanya nasi goreng, mee goreng dan bihun goreng, semuanya comes with sosej and telur mata. Sepatutnya breakfast untuk orang dewasa je, tapi kami minta juga untuk 2 kanak kanak ini.


Mummy and budak manja.


I requested for bihun goreng. Sedap! Memang sedap. Besar pula tu portion dia, sementara tunggu nasi goreng anak anak siap kami berkongsi dulu bihun goreng ni. Last last nasi goreng tu kami tapau je untuk makan later kalau anak anak lapar.




Posers. Sementara tunggu hujan reda sikit.

Hari masih hujan, aku cakap dengan H kita cuba jelah pergi DESA Dairy Farm tu. Sebab baca blog lain cakap kalau sampai sana lebih pukul 10 dah takkan nampak dah puncak Gunung Kinabalu sebab dah diliputi awan. Lagipun memang nak bagi anak gembira je sebab dari awal lagi mereka dah keep in their mind yang kita pergi Sabah ni untuk tengok lembu 😂. So dengan berpandukan Waze saja, kami terus gerak ke sana. Perjalanan rasanya dalam 20-30 minit saja dan ianya membukit. Memang terasa la semput Nissan Almera tu, tengok Myvi depan kami lagilah merangkak rangkak. So kalau nak drive sendiri ke sini better ambil kereta yang okay sikit. Sampai sana alhamdulillah hujan dah berhenti.


DESA Dairy Farm
Dewasa: RM5.00 seorang
Kanak Kanak: RM4.00 seorang

Bayaran secara drive-thru saja, tapi masa kami masuk tu dia minta bayaran untuk 2 orang dewasa saja, kanak kanak tak perlu. Kami pun bayar sajalah RM10 tanpa banyak soal 😆. Bila berada dalam ni.. memang rasa takjub sangatlah dengan keindahan alam ciptaan Allah. Memang sangat sangat cantik subhanallah!


Disebabkan kami bukan Che Ta yang bercuti bawa photographer sendiri, my husband and I bertekad untuk tebalkan muka minta je sesiapa untuk tolong ambilkan gambar, dan sasaran kami adalah remaja perempuan. Sebab remaja perempuan biasanya pandai ambil gambar 😜



Pandaikan remaja perempuan yang kami pilih tu ambilkan gambar? 😉 Cantik gilaaaaa la pemandangan mashaaAllah.


Bawa bersabar ya dekat sini memang banyak gila gambar dan semuanya cantik cantik keliru aku nak pilih mana satu untuk upload 😅


Kelihatan sekumpulan lembu susu sedang meragut rumput nun di sana. Wow bahasa aku.



Anak anak memang seronoklah kat sini, sebab sejuk kot. Depa kan lahir kat London, suka tempat yang sejuk je 😐


Tak dapat bergambar dengan lembu yang betul, dapat lembu patung pun jadilah. Bak kata anak anak aku, "Lembu gurau gurau" 😆


Yang tengah tengah tu supermodel ke wakakaka gurau jeeee.



Belakang tu kilang pemprosesan susu rasanya, or tempat kalau nak beli beli, tak ingat pula sebab kami jenguk kepala sekejap je sebab macam tak berapa menarik je untuk budak budak ni tengok.



Sudah kehabisan remaja perempuan untuk minta tolong ambilkan gambar, maka terpaksa guna RE Camera, cantik juga. Jangan lupa perhatikan peminat kami di sebelah kiri yang segak bergaya itu, elok je dia posing sekali dalam gambar.



Biasalah, keluarga aku 😂


Baru je si Yusuf nak panjat sekali nampak signboard ini.

Dalam 30-40 minit berada di dalam ini kami pun decided untuk keluar, sebenarnya ada a few things boleh buat dalam ini seperti bagi lembu makan, tengok proses perah susu lembu, makan aiskrim fresh susu lembu tapi tengok macam ramai je dalam tu. Tak apalah, I think we'll passed. So kami beransur keluar.


Keluar je pagar nampak ramai orang bergambar kat sini. So apa lagi, kami pun menjalankan modus operandi kami iaitu pergi dekat couple or family yang bergilir ambil gambar, offer tolong ambilkan gambar mereka. Depa happy okay?! Lepas ambil gambar depa kita minta tolong ambil gambar kami pula hahaha bijak tak kami? 😁😁


Kita ambil gambar dia 1-2 shots je.


Dia punyalah happy sampai ambilkan gambar kami 10 snaps agaknya 😝



Super love this photo! Sebab Adam Muaz is smiling bukannya senang dia nak cooperate ambil gambar 😂😂

Dari sini kami Waze untuk ke Poring Hot Spring pula. Tengok agak jauh juga perjalanan so H singgah Petronas dulu untuk isi minyak sambil kami makan nasi goreng tadi di dalam kereta. Amboi mentang mentang kereta sewa siap boleh makan nasi goreng, kalau kereta laki aku tu jangan harap boleh makan dalam kereta 😤

Poring Hot Spring ni terletak di Ranau, perjalanan ambil masa dalam 30-45 minit untuk ke sana tapi tak susah pun nak jumpa. Memang Waze je confirm jumpa inshaaAllah. Sampai sana, tengok kat carpark dah banyak kereta, oh sebab hari Ahad kan mestilah crowded. Tengok semua orang pakai selipar jepun je, H pun cakap tak payahlah pakai kasut. Aku insist nak pakaikan kasut tapi memang pun tengok semua orang pakai selipar jepun je so biarlah anak anak pakai selipar je.


Poring Hot Spring
Bayaran masuk ke kawasan kolam air panas adalah RM3.00 untuk dewasa, dan percuma untuk kanak kanak bawah 7 tahun. Masuk je sini lepas park tu terus bayar kat kaunter tepi pagar tu, sebab nanti dah masuk dalam kalau tak bayar kena patah balik keluar penat juga.



Belakang tu kawasan kolam air panas, Kami tak mandi pun, sebab tak ready extra baju and then, entah macam tak hygienic je berkubang ramai ramai dalam kolam yang tak berapa besar. So jalan jalan je area sini and we were looking for canopy walk. Dengar cerita macam best.

Lepas jalan 10 minit baru jumpa kaunter untuk canopy walk. Masa itu baru kami tahu yang rupanya orang ramai ramai yang pakai selipar jepun tadi tu semua sebab nak pergi mandi kolam, kalau nak canopy walk haruslah pakai kasut sebab kena jungle trekking setinggi 550 meter 😫. Kat kaunter tu kami tanya orang tu boleh ke budak budak naik, dia pun explain la keadaan nak naik atas tu macam mana, kalau anak jenis tough tak apa. Aku rasa anak aku memanglah jenis lasak tapi taklah hardcore sangat, so my husband and I berpandangan sambil berfikir. At last H cakap, "Naik jelah nak? Cuba je dulu kalau susah kita patah balik jelah". And I chose to trust my husband. Bila lagi nak bagi anak anak merasa pengalaman macam ini?

Poring Canopy Walk
Dewasa: RM3.00 seorang
Kanak kanak: RM1.50 seorang
Kamera/Handphone: RM5.00

Kalau decide nak guna satu phone je untuk bergambar register untuk 1 je. Aku nyaris bergaduh kat atas tu sebab dia suruh bayar lagi untuk RE camera tapi kami yang kaki gaduh ni insisted that RE camera is linked to smartphones so kenapa perlu bayar untuk dua kamera. Dan kami menang pertarungan itu 😎


Awal awal pendakian. Kesian anak anak aku pakai selipar je.


But they looked like having fun!


Emak dia lagilah. Dengan flip flopnya dengan handbagnya dengan baju ropolnya... totally waldrobe malfunction for hiking 😭. Takpe yang penting semangat tu ada!


Yusuf berada bersama aku sepanjang pendakian and this boy mashaaAllah, very highly motivated! Budak budak ni energy lain macam, we totally underestimated them 😅


Adam with Daddy, sepanjang perjalanan dengar dia tanya bila nak sampai. Sebiji emak dia 😝. Tapi bila mendaki dengan anak anak ni kita jadi berani dan bersemangat tau, sebab kita tahu ada orang lain yang totally depend on us so kita tak boleh tunjuk penat or susah. Kena steady je.


At one of the pitstop, tunggu Daddy dengan Adam Muaz kejap.


Setiap kali berhenti Yusuf akan jerit "Adik cepat dik! Sikit lagi dik!" #motivator


Okay jom teruskan perjalanan!

After what seemed like forever, we finally arrived at the peak. Hehe 550m je pun.



Haruslah bergambar dengan bench mark. My boys first hiking experience, alhamdulillah.



Kat sini ada orang akan check tickets dan jual air mineral juga. Permulaan jambatan gantung pertama untuk direntasi. Ada total of 4 canopy walks yang setiap satu sepanjang 100m kot. Ke aku tambah tambah? 😆 Masa ini aku berdebar dah.


Takut hoiii!!! Goyang goyang macam tak stabil pula tu papan pijak tu! Maksimum 6 orang je boleh naik jambatan ini dalam satu masa, so kena tunggu group gadis gadis kat depan tu lepas dulu baru kita boleh naik.


Yusuf looks okay, tapi dalam hati siapalah tahu.


Hampir sampai ke penamat untuk jambatan pertama.


Sudah pastilah minta tolong kumpulan gadis di hadapan untuk ambilkan gambar.


Our family's first canopy walk experience.


Dekat nak sampai tu tiba tiba Muaz takut! Langsung taknak jalan dah! So Daddy kena dukung dia kau bayangkan jalan seorang pun takut apa lagi dukung budak!



Ish scary je tengok dukung macam tu. So jambatan kedua tu kami pujuk Adam Muaz untuk jalan sendiri, tapi hug Mummy.


And it was hilarious! 😆😆😆😆



Macam siput aku jalan dengan my baby stuck at my back HAHAHA lawak betul. Sepanjang perjalanan tu Adam Muaz dok cakap sendiri "Adik kan Spiderman, Adik tak takut." Ulang ulang dia cakap as if trying to convince himself 😆😆

Perjalanan diteruskan untuk jambatan kedua, tiga dan empat dan setiap kali habis satu jambatan memang lega tak terkira ish scary la sepanjang atas jambatan tu memang membuatkan aku questioning my life decision. Separuh menyesal pun ada HAHAH dahlah tak boleh mengada ngada tunjuk takut sebab kena berani depan anak anak!


Ni entah kat pitstop jambatan yang keberapa.


Nampak macam senang je kan? Macam bahagia je kan keluarga ini naik canopy walk? Hakikatnya.... 😂😂😂😂😂


Finally habis dah semua jambatan alhamdulillah selamat semuanya!! Really really proud of my two boys yang tak pernah buat aktiviti lasak pun, tapi berjaya mengharungi segala pancaroba kehidupan tanpa rungutan pun 😂.


Memang I think depa sendiri pun rasa bangga dengan diri masing masing sebab tak sangka boleh buat. Bestlah cipta pengalaman baru macam ini.


Okay now ready untuk jungle trekking semula. Selesai canopy walkway tu kita perlu turun semula bukit sejauh 450m. Masa turun ni rasa tak sabarnya lah nak sampai sebab bila pakai selipar nak turun bukit lagilah susah berbanding naik bukit kan. Nasib baik tak putus je selipar dok tahan tahan kaki kan.


Jumpa waterfall, terus selfie with my own and better looking Vin Diesel 😍



Selamat pun sampai bawah alhamdulillah. Basuh kaki dulu sebab terpijak lumpur tadi. Kalau pakai kasut tadi macam mana entah nak basuh, mujur juga pakai selipar 😜 #silverlining

Habis semua aktiviti di sini agak lewat juga, hampir pukul 3 rasanya so kami pun bergegas driving ke Kota Kinabalu. Letih tak payah cakaplah, nasib baik husband boleh bertahan untuk drive lagi 2 jam ke sana.

Di Kota Kinabalu, kami menginap di Kinabalu Daya Hotel. Betul betul terletak di tengah tengah bandar siap boleh jalan kaki je untuk pergi shopping mall. Sampai KK, kami berehat sekejap bagi anak anak mandi segala, malam itu kami dinner di Anjung Selera Tanjung Aru. Memang seafood heaven la situ, we decided to go crazy order ikan ketam ayam segala, bill sampai RM78 je 😂😂. Kelaparan punya pasal, tak sempat nak ambil gambar pun.

Alhamdulillah for an amazing second day, on the way balik dari Tanjung Aru tu kami sightseeing kawasan Waterfront, macam tak ada apa yang menarik we decided to go back to hotel untuk berehat. Tomorrow is going to be a very long day too! Stay tune 😘


4 comments:

  1. Assalamualaikum salam kenal Una...
    Wah bestnya...thanks for sharing, akak tgh kumpul info nak ke sana jugak insha Allah
    Sometimes kita underestimate kan energy budak2 ni especially utk buat aktiviti yg diorg tak pernah cuba tapi at the end the surprise us kan...

    Can't wait for your next post!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Hi! Thanks sudi baca blog saya. Yes exactly, budak budak punya energy memang kalah orang dewasa. Kagum betul. Oh nanti nak ke Sabah juga ya? Have fun! Memang best sangat sana 😊

      Delete
  2. steady budak2, diorang nmpk fun walupun aktiviti agak mencabar, nice sharing tgh cari info utk family trip.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you. Harap post ni bermanfaat 😊

      Delete