expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, July 14, 2015

3 Hari Menjelang Syawal

Cepat betul masa berlalu. Seram kalau nak fikir betapa cepatnya masa berlalu sekarang ni.


Ramadhan tahun ini, for some reasons, rasa macam indah sangat. Indah luar biasa. Orang lain mungkin dah merasai perasaan ini bertahun tahun dulu, kesian aku baru nak rasa. Dosa banyak sangat agaknya sebelum ini.

I wake up at around 4am every morning, preparing sahur for my husband and I. Setakat ini tak pernah lagi yang anak anak bangun sama, kepenatan sangat agaknya budak budak tu macamlah puasa hari sebelumnya ;p Our sahur is very simple, sama ada aku panaskan lauk iftar semalam yang memang sengaja aku lebihkan untuk sahur, atau masak lauk baru yang sangat simple. Kami berdua memang mesti bersahur, dan mesti ambil something heavy. Something with carbs and protein. Tapi tak perlu lauk bombastik pun, kadang kadang nasi panas dengan ayam goreng panas beserta kicap pun dah cukup berselera. May Allah bless my husband for being so simple, makes my life easier :')

Waktu sahur itu juga merupakan waktu untuk kami catching up with each other. Sambil makan sambil bercerita. It feels so nice, you know, berbual dengan insan tersayang di keheningan pagi yang sangat sunyi. Just the two of us. Bercerita hal anak anak, isu semasa yang hangat diperkatakan, perancangan untuk keluarga kami. We have a good talk, we have a good laugh. I love those moment. A moment where we really focus on each other instead of work and children.

Around 5 am, time for Tafseer Al-Quran. Baca beberapa muka surat, fahami maksudnya. Ya Allah guys, you really have to try reading the Quran together with the Tafseer. Kisah kisah dalam tu sangatlah menusuk ke hati, sangat menenangkan. Baca janji janji Allah, memang buat kita rasa nothing else is matter. I love reading the Tafseer, sampai macam tak sabar nak baca kisah seterusnya ;)  Tahun ini kami ada acara khatam  Quran beramai ramai, together with my ex-colleagues (aka my good friends) and my sister Oyah. Seronoklah keep on updating what juzuk we are now, what juzuk we are already finished, through WhatsApp je. We really should start this earlier! It really motivates us to read Quran more often than usual because you know, sometimes kita macam sibuk (sibuklah sangat) sampai nak baca satu page sehari pun susah. Sedihkan life kita ni? Syukur sangat dikelilingi orang yang baik baik, yang sering mengingatkan kita ke arah kebaikan. 

Selepas Subuh, aku akan take advantage untuk selesaikan kerja kerja rumah. Doing the dishes, the laundry. Lipat kain baju. Waktu itu memang rasa sangat aman damai. Rasa tenang. It's like having a therapy at your own home! Patutlah orang selalu tekankan untuk bangun awal, jangan tidur selepas Subuh, it really affects you psychologically. Kita rasa lebih cergas, lebih energetic dan lebih gembira. Sebab ada sehari tu aku tertidur selepas Subuh, sepanjang hari tu memang rasa lesu sangat so lepas tu memang langsung tak berani nak tidur selepas Subuh lagi.

Tiga hari menjelang Syawal, bahang rindu terhadap Ramadhan sudahpun terasa. Aku harap sangat aku dapat teruskan rutin sepanjang Ramadhan ini untuk bulan bulan yang seterusnya juga. I love Ramadhan, it really brings the best out of me. Syukur atas peluang ini ya Allah, Kau memang Maha Baik. Semoga segalanya dipermudahkan.


3 comments:

  1. setuju sangat part lepas subuh pada bulan Ramadhan, memang rasa energetic kan..semoga kita dapat teruskan ia sampi bila bila..:-)

    ReplyDelete
  2. Ya Allah, i rase tacing bace entry ni. I rasa benda sama! :)

    Alhamdullilah. Selamat Hari Raya Husna sekeluarga. Kirim salam putera kecik dua tu ye

    ReplyDelete