expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, May 2, 2013

Panic at 38 Weeks

Benda ini terjadi minggu lepas. Exactly masa aku genap 38 minggu. Rakan sekerja ramai-ramai ajak pergi lunch di BSC (Bangsar Shopping Centre). Dua ibu mengandung (aku, almost 9 bulan dan Pauline, 6 bulan kot) tak joinlah. Sebab malas nak naik bas. Maka kami makan di restoran sebelah bangunan saje. There were three of us, myself, Pauline and Poh Poh.

Aku dan Pauline, order makanan yang sama. Aku bihun tomyam, dia kuewtiaw tomyam. Restoran tu memang sangap sikit, orang pun tak ramai, sebab makanan tak seberapa kot. Tapi sebab situ yang paling dekat, kami redah jelah. Half way makan, Pauline stopped. Aku, assuming that Pauline dah kenyang, teruskan jelah makan. After a while, Pauline tanya, "Husna, don't you smell something about the chicken? Macam busuk sikit I think?" Then I stopped. Masa tu, dah nak habis makan dah. Yelahhhhh, ayam dia macam busuk!!! Punyalah lapar sampai tak sedar!!

Balik office, dalam pukul 2.30, aku start sakit perut. Damn it bihun tomyam! Tapi Pauline tak rasa apa-apa pula. I went to the toilet. Ingat nak buang air besar ke, but tak ada apa pun. The pain has become regular. Like every 15 minutes. My colleagues joked, "Are you sure this is not contraction?" and we laughed. I know how the contraction feels, and I'm pretty sure that this is not contraction.

I went to the toilet several times, jangankan nak berak, kentut pun tak ada. Emm. Contraction ke ni? Ah takdelah.

Balik tu, for the first time Pauline tumpang aku balik sebab kebetulan her husband tak boleh jemput dia. Nak dijadikan cerita, hari tu jem teruk gilaaaaaaa!!! Sangat-sangat teruk!!!! We stucked in front of Midvalley Megamall for almost 2 hours!!!

Masa sejam pertama itulah, perut aku serius sakit, sangat-sangat. Okay, I think this is contraction. Pauline insisted to take over driving my car, aku kata tak apalah, sebab rasanya kalau tak drive lagi rasa sakit sebab kita tak ada benda lain nak fokus kan.

"Are sure you can drive Husna?? Are you sure??"

After a while, dah tak boleh kot. Memikirkan yang kedegilan aku mungkin boleh membahayakan diri sendiri, kandungan aku, Pauline dan juga kandungannya, aku surrender. We pressed the emergency signal, dalam hujan lebat yang kenderaan langsung tak bergerak, kami exchange driver.

Aku decide nak lalu Jalan Klang Lama (JKL) sebab situ macam mana pun tak pernah jem teruk sangat, compare to LDP or Federal. Dan nak dijadikan cerita, lepas 2 jam kat Midvalley, masuk je Jalan Klang Lama, ya Allah jem teruk sangat, 4 bulan aku lalu situ tak pernah tengok JKL jem seteruk tu.

The pain has become more regular now, like every 7 to 10 minutes. I asked if there's any clinics nearby along the JKL. We didn't see any! Pauline dah start panik, she keep calling her husband and her brother asking for route to the nearest hospital. Dia tak biasa dengan JKL, selalunya dia lalu LDP. Kereta masa tu langsung tak bergerak. Pakai double signal tak ada makna pun, memang tak boleh nak ke mana pun. Her brother bagi contact number ambulans, she called the ambulance straightaway, aku rasa macam nak ketawa juga bayangkan naik ambulans pergi hospital. Hee bukan senang dapat naik ambulans tau!

Orang ambulans cakap, dengan keadaan macam sekarang, daripada kita tunggu ambulan datang baik pergi dulu ke hospital berdekatan. Mungkin dari sana ambulans boleh ambil dan bawa ke hospital yang kita plan nak bersalin. Dari JKL, Pauline U-turn masuk federal (kot), terus ke PPUM. That's the nearest hospital pun. Nasib baik dia tahu jalan, sebab dia study kat UM dulu. Kalau aku jadi dia memang kelam kabut la sebab bukan tahu sangat jalan kat KL ni huuuu.. My panicked husband dah on the way dari rumah ke PPUM masa tu together with maternity and baby bags, Ammar Yusuf tinggal di rumah babysitter.

Sampai PPUM (now UMSC, semi-private tak tahu bila dah tukar ingatkan masih hospital kerajaan), we straightaway went to Dewan Bersalin haha. Sebab tak tahu nak pergi mana lagi.

Masuk-masuk, makcik kat kaunter yang tak berapa friendly sambut. Dia tanya kenapa, aku cakaplah aku hari ni dah 38 minggu, and sakit perut tapi tak pastilah itu contraction ataupun food poisoning makan bihun tomyam.

Makcik: Okay, puan bayar RM530 deposit, terus masuk labour room ya.

Aku: Eh tapi nak cek dulu kot, sebab tak sure lagi ni contraction ke tak.

Makcik: Polisi sini, kita takde cek-cek macam kat tempat lain. Kita terus masuk labour room. Kat situ baru cek. Tapi memang kena bayar deposit RM530 la.

Aku masa tu nak call Hanis nak minta pendapat, adeh takde line pulakkk.

Makcik: Floor ni memang takde line puan. Masuk labour room nanti pun tak boleh bawa handphone.

I was like, what?? Kat Hospital Serdang dulu boleh je bawa masuk handphone dalam labour room, takkan semi-private hospital tak boleh...

Aku: Tapi saya nak tunggu suami saya sampai dulu. Suami boleh ikut masuk labour room kan?

Makcik: Sorry ye Puan, we're not a husband-friendly hospital. Suami tak boleh ikut masuk.

Aku dah tawar hati dah. Tak kisahlah bayar RM530 pun, tapi the idea of duduk dalam labour room sorang-sorang, no handphone, no husband... I have waited 9 months for this moment, I want my husband to be with me. Sedihlah bersalin sorang-sorang lagi....

Masa tu dah tak fikir dah sakit contraction. Kami turun bawah. Hanis call, dah sampai. Cepat gilaaa! Macam 20 minit je kot. Bukan jalan jem teruk ke? I don't wanna know how he drive :/

Pauline offers to drive back home my car, so I can go to other hospital with my husband. She's such an angel. Really calm, really helpful.

So we headed to Serdang, alhamdulillah traffic dah ok sikit masa tu, dah dekat pukul 10 dah pun. Sampai Hospital Serdang, I feel more comfortable sebab dah biasa dengan selok belok dan prosedur di situ kan.

Sampai-sampai, kena sign borang menunggu dulu. rupanya masa tu wad full. Nurse buat BP test, suruh bagi urine, and doktor datang to perform CTG test.

Okay, ianya memang contraction, bukan sakit perut makan tomyam. Bacaan CTG menunjukkan aku baru contracted at 10 minutes interval, belum cukup kuat lagi. Doktor cek bukaan, baru 2cm. Lambat lagi. Suruh balik dulu. Dia cakap lagi 3 hari kot. Dan suruh datang kalau ada bleeding (yang penuh pad, bukan bleeding yang sikit-sikit tu), kalau pecah ketuban or kalau sakit makin kerap (like every 3-5 minutes).

Okaylah. Balik dulu. Kami pergi ruma Pauline ambil kereta dulu, dan minta Pauline bagitahu our bosses that I might have to start taking early maternity leave.

Today, a week has already passed by. No strong contraction, sometimes I don't feel contraction at all. Tapi blood show sentiasa ada, cuma tak banyaklah. Risau juga, takpe ke blood show macam ni, tapi memang takde rasa apa pun lagi. Hati berbelah bahagi nak pergi hospital ke tak, I just monitor closely the baby movement which is fine so far. Kalau baby dah kurang movement pun bahaya juga, kena terus pergi hospital.

Semalam pergi klinik saje-saje nak check baby, doktor cakap memang kalau anak nombor 2 dan seterusnya ni, masa minggu 36 ke atas kita akan dah tebuka 2-3cm. Normal case je.

Harap-harap dipermudahkan segalanya. Pray for me please. Will keep you updated ;)

Til the next entry. Assalamualaikum.




- Posted using BlogPress from my iPhone


11 comments:

  1. Semoga dipermudahkan oleh Allah...

    Prayers for both you and baby! ^^

    ReplyDelete
  2. take care kak.will pray for u.=)

    ReplyDelete
  3. Good luck Husna.

    Harap semua dipermudahkan..InshaAllah..

    ReplyDelete
  4. wow..the baby is coming!! xsempatlah mama dia nak join GE13 hehe..anyway..pray for your safety & your unborn baby safe arrival..mudah2an..

    ReplyDelete
  5. Oh man.. I yg baca nervous gile.. haha! pheww! semoga everything went smooth k ;) Take care..

    ReplyDelete
  6. omg that bad the jam husna? hopefully by the time adik AY nak keluar betul2, u wont be stuck in the jam lagi ya... take care, and good luck, semoga Allah permudahkan segala urusan melahirkan nanti... keep us updated dear!!!

    ReplyDelete
  7. kita kejap2 bukak stegrem sebab nak tahu akak da beranak tak, hee. :) smoga dpermudahkan kak, :)

    ReplyDelete
  8. kita kejap2 bukak stegrem akak sebab nak tahu akak da bersalin tak, hee. :) smoga dpermudahkan kak, :)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum, Kak Una.

    Kita nampak gambar kak Una kahwin dengan pretty bridesmaids dekat iklan TV9. Rasanya untuk Tanyalah Ustaz kot. Kalau tak silap la. Hehe.

    Macam lari tajuk pulak.

    Moga Allah permudahkan segalanya, untuk Kak Una dan adik Ammar Yusuf. InsyaAllah, amin :)

    ReplyDelete
  10. Eh tak tak, Tanyalah Ustazah, now on tv9. 'Mertuaku, Ibuku' tajuk dia :)

    ReplyDelete
  11. haiiiiii.. follower ke 582

    done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete