expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, May 27, 2013

Bila Dah Jadi Abang

Bila dah ada anak kedua, especially dengan jarak yang agak dekat, mesti people tend to ask,

"Abang dia okay tak? Jealous tak? Sayang adik tak?"

Actually sebelum bersalin pun kami suami isteri selalu berbincang pasal ni, tanya pengalaman orang lain yang ada anak rapat-rapat.. Dan kami dah sepakat untuk bagi Abang masa untuk adapt, means that we've prepared for the worst, we've prepared that Abang mungkin tak boleh terima Adik, mungkin akan resent Adik, sorok Adik whatever. So kami dah ready untuk bagi Abang masa at least 3 bulan, dan berpendapat bila Adik dah pandai menunjukkan reaksi (senyum, ketawa, etc) mesti Abang akan suka Adik.

Turns out, the very first time Abang tengok Adik, he falls in love already HAHA. ABANG SUKAAAA SANGAT ADIK. At least that is what we translated from his obsession to kiss his little brother :')



Abang memang sayang Adik. Bangun tidur kedek-kedek datang kat Adik and kiss Adik beria-ia.




Kalau keluar dengan Daddy, balik rumah masuk pintu terus lari kat Adik.



Bila Adik menangis dialah yang paling sibuk bagitahu kita "Adik nangis, Adik kai (cry)".



Seronoklah tengok. But of course sometimes the way he shows his affection to, kita kena be careful jugalah. Tahu jelah budak baya tu, geram dia lain macam hehe. Sometimes Ammar Yusuf kiss Adam Muaz sampai nak lemas adik dia tu, sometimes tengah kiss-kiss, tiba-tiba dia tepuk adik dia adoi seram Mummy. But we didn't scold him or anything, sebab memang dia main kasar sikit, dengan kami pun dia kadang-kadang cium pipi lepas tu tiba-tiba tepuk pipi kita T_T. Cuma kita terangkanlah, tak boleh buat macam tu, nanti Adik sakit, siaaannn Adik.

Perasaan nak bersaing, or berebut tu, of course ada tak banyak pun sikit, mesti ada. Ammar Yusuf is barely 2 years old, what do you expect? Bila Mummy dukung Adik, mesti dia datang juga kat sebelah. Taklah minta kita dukung dia, but he's more to ensure that we aware that there's another baby in the house; himself. Dia akan join kita, main-main dengan Adik.



So far, cuma satu jelah yang dia macam.. not to say berebut, maybe nak attention at the same time. It's when Mummy is breastfeeding Adik. Masa tu mesti dia pun tiba-tiba cakap nak susu. Minta buatkan susu. Biasanya Mummy akan cakap, "Tunggu kejap ye.. Lepas Adik habis minum susu ni Mummy buat susu Abang.." Sometimes he will wait patiently, sometimes he's not that patient huhu. Depends on how hungry he is sebab kadang-kadang dia bukan nak sangat pun, just to compete with his little bother. Kesian Abang.



To be fair, perhatian kami dan orang lain pada dia tak banyak beza pun. Mungkin sebab Adik masih kecil yang tak banyak memerlukan pemerhatian sangat, I mean sekarang ni kan rutin Adik is pretty much menyusu-tidur-menyusu-tidur, so banyak masa yang Adik tidur tu kami habiskan main dengan Abang, layan Abang, peluk cium Abang.. So takdelah dia rasa kehadiran Adik membuatkan dia hilang kasih sayang atau tidak dipedulikan ke apa. Everybody loves him just like before, nothing much change pun.

I'm not expecting that he will be a great brother at his age now, but I pray that both my sons will grow fonder each and everyday, be protective towards each other, be proud of each other, love and care like nobody's business. Because people always say that all those things are usually happen among sisters, not brothers. I choose to believe in nurture not nature. Everything is depends on how we raise our children and how we educate them. Betul tak?

Abang, bergaduh macam mana pun, kena juga sayang and jaga Adik sampai bila-bila okay? ;)

InshaAllah..



- Posted using BlogPress from my iPhone


5 comments:

  1. Sweet ja ammar yusuf nk kiss2 adik. Be fair ya husna. Akak pernah rasa terpinggir bila my adik dilahirkan dan gap antara kami cuma setahun, tambah plk lelaki. Ayah bukan main syg n i felt left out. Masih ingat smpi sekrg tau!

    ReplyDelete
  2. yang sulung memang comell.....

    eeeiii geram!

    ReplyDelete
  3. bestnye2..xsabar nak tggu adik Ameer pop out..what gonna turn out??his expression towards his adik..hee..but yes..semua anak2 kita kita mesti syg equally..be fair..hope kita xbeza2 kan anak2..mudah2an.

    ReplyDelete
  4. comel sangat both of them...
    in shaa Allah they can be good brothers. My husband 6 org adik beradik, 5 boys. Alhamdulillah, they are very keen to each other...Bila tgk cara MIL treat them, I know that mother plays very important role...

    In shaa Allah we can raise them well too..

    ReplyDelete