expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, May 17, 2015

Me Being A Mom

Being parents nowadays memang banyak cabarannya. Actually bukan nowadays saja, malah sejak dari dulu lagi, being parents itself memang mencabar. Cumanya, zaman dulu cabarannya tidaklah terlalu kelihatan, I mean pada pandangan orang luar. Cabarannya, hanya ibu bapa yang mengalaminya sahaja yang tahu.

Zaman sekarang, bermacam macam tips keibubapaan boleh didapati di hujung jari sahaja. Semua perkara kita Google, tengok dari Youtube. Aku dulu cara nak breastfeed anak pun aku Youtube, proper ways to latch, kedudukan pegang baby, etc. Orang zaman dulu macam manalah agaknya. Segalanya berdasarkan pengalaman. Nak ada pengalaman tu, kena cuba dahulu, try and error. Maka nasib anak sulung agak kasihan sedikit, jadi bahan experiment. Kalau bab itu, bukan orang zaman dulu sahaja, memang zaman bila bila pun anak sulung ni sudah ditakdirkan menjadi bahan percubaan. Kesian awak, Ammar Yusuf. Kesian Daddy juga, anak sulung katakan :p

Aku kalau baca parenting blogs, kadang kala memang boleh stress. Tengok parents lain yang sangatlah hebat cara mereka membesarkan anak masing masing, memang boleh timbul rasa rendah diri dengan tidak semena mena. Padahal kebanyakan parenting bloggers tu anak masing masing belum akil baligh pun, I mean, anak masih kecil kecil, macam mana kita tahu cara itu sangat bagus dan anak akan jadi 'orang' apabila dewasa kelak. No offense, people. Mana tips yang rasanya logik dan bermanfaat, aku ikut juga. Dan terima kasih diucapkan.

Aku dulu memang sangatlah mudah stress dengan hal membesarkan anak anak ini. Kita sudah buat cara A, tiba tiba sana sini orang share artikel yang cara A itu salah, kena buat cara B. Lalu kita tukar ke cara B, tiba tiba parents kata tak ada salah pun cara A tu, anak masing masing kan, lain anak lain cara mendidiknya. Mungkin cara didikan itu sesuai untuk anak Siti, tapi tak sesuai untuk anak kita. Malah sesama anak kita sendiri pun, lain cara didikannya. Cara aku didik Ammar Yusuf mungkin tidak boleh digunakan untuk aku mendidik Adam Muaz, sifat semulajadi dan bakat mereka mungkin tidak sama, contohnyalah.


Me as a mom, memang simple sangat. Basic sangat rasanya, nothing extraordinary. Kalau tengok macam mana pandangan aku pada Mama, rasa tertanya tertanya, boleh ke anak anak aku pandang aku macam tu? Semangat keibuan aku berbeza setiap hari. Ada masanya aku nak jadi like strict and organized mom, bangun pagi sangat bersemangat prepare a healthy breakfast, get them to shower, have their meal lepas tu terus ajak mereka buat homework/belajar menulis/mengira/coloring. Ada masanya I just want to get loose and have some fun in old-school way---ikat hujung selimut di tepi tingkap bilik and the other end to tombol pintu, then ajak anak anak duduk bawah tu macam berkhemah sambil giggling konon konon berlindung bawah hujan, set the mattress incline jadikan gelongsor kemudian gilir gilir bergulingan sambil ketawa sampai sakit perut. Things we do when their father is not around, to save himself from a lot of headache seeing the house turning upside down =)))) Rumah bersepah boleh dikemas, pengalaman bergembira kekal selamanya :p


I'm trying to enjoy being a mom. And I want my children to be happy having me around. Masa belajar, kita betul betul belajar. Masa main, kita betul betul main. Tapi untuk anak umur macam Ammar Yusuf dan Adam Muaz tu, I think they will learn more through playing, so eloklah spend lebih masa bermain dengan mereka. Less stress, more fun. As long as they are safe, healthy and happy, I think we are doing okay.

Anyway, we also have our own parenting dilemma. My husband and I, we are kind of parents that praise our children a lot. Rasa macam setiap benda yang mereka buat memang ada je puji-pujian seperti;

"Wah pandainya Abang!"

"Good boy!"

"Awesome-nya! Macam mana Adik buat tu?'

"Macam itu barulah clever!"

I know, I know. Bila baca parenting tips memang ada yang cakap yang tidak elok memuji anak secara berlebihan. Over-praising can turn kids into narcissists--sifat terlalu memuja diri sendiri, ego tinggi, etc. I don't know, apa yang aku nampak setakat ini adalah, memuji anak memang membuatkan mereka rasa bahagia, membuatkan mereka lebih bersemangat untuk melakukan perkara perkara yang baik, and it makes my life easier too. I asked my husband once, "Don't you think that we kinda over-praise our kids? B ada baca macam tak elok puji puji anak sangat.."

Hubs said, "Tak apalah, okay je Abang rasa. Janganlah fikir banyak sangat, kita go with the flow je."

Maybe it works for their age, I don't know, apa yang aku nampak setakat ini, it brings more good than harms so I think it is fine.

So yesterday morning, the boys sedang mandi di dalam bilik air, sambil Mummy menggosok pakaian mengadap mereka dari bilik yang bertentangan. Have to keep an eye of them, of course.

Sedang sibuk bermain dengan bubbles, kedengaran suara Ammar Yusuf,

"Mummy look! Abang buat bubble besarrrrr!!"

I just glanced and simply said,

"Ye ke? Clevernya Abang!"

Mendengarkan reaksi aku, terus dia bertanya,

"Kenapa buat bubbles pun Mummy cakap clever??"

This boy..... perlu ke awak begitu matang.....?? T____T






3 comments:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  2. Hihihi..alamak ai...abang ckp cam tu pulakkk....

    ReplyDelete
  3. pada aida, kita puji anak tu lebih baik.
    dia akan jadi lebih baik dari tu.
    aida 24 jam dok puji anak2.
    dari diorang kecik hingga la skang ni da besar...
    diorang akan lebih berkeyakinan dan happy, after dpt pujian dari aida & ayah dia :)

    ReplyDelete