expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, April 15, 2015

Tentang Kejadian Manusia

I don't know what has gotten into both my children, but they have been requesting to see our wedding album more often lately. Balik je rumah, mesti nak tengok gambar Mummy kahwin. Terutamanya Ammar Yusuf lah, Adam Muaz tu memang mengikut je abang dia. Abang nak tengok gambar Mummy kahwin, dia pun sibuklah "Nak Ammi awen".


Fine, boys. Fine. Mummy's so pretty back then, kan? Kahkah. Kasi chance laa..



Setiap kali tengok pun, soalannya memang sama sahaja. Dah tahu sangat dah.

"Kenapa Uncle Boy small je?"

"Kenapa rambut Kakak Aina pendek kat depan macam rambut Abang?"

"Kenapa Acik Hamka kurus dulu?"

"Kenapa gigi Daddy macam tu?" 

HAHAHAHA. Gigi Daddy cantik okay sekarang!

Everyone is so different in his eyes, to be fair, memang semua orang nampak lain pun dulu. Apa nak hairan. 5 tahun lepas punya cerita kan. Ada sekali tiba tiba Ammar Yusuf cakap, "Abang rasa Abang nak kahwin la. Abang nak kahwin dengan Mummy."

We laughed. Sambil ketawa aku tanya dia, "Mummy cantik ke?"

"Aah, Mummy cantik sangat."

Saja aku tanya lagi, "Mummy yang dalam gambar cantik ke, Mummy sekarang yang cantik?"

Dia diam sekejap. Sambil matanya meneliti aku di kala itu (rambut mengerbang baru lepas dikeringkan, krim jerawat bertompok tompok all over my face, pakai baju tidur) dan cuba membandingkan dengan aku di dalam gambar.

"Hehehehe Mummy yang dalam gambar yang cantik hehehehe" katanya sambil tersengih sengih bimbang dimarahi.

Sampai hati.......... T___T

Anyway, we just answered the usual questions, introducing who is who in the photo album. It was so easy, entertaining and fun, until yesterday, when the questions suddenly got tougher.

"Kenapa Abang tak ada dalam gambar?"

Aku jawab je macam biasa tak rasa apa apa pun. "Oh, Abang tak ada lagi masa ni..."

"Abang dalam perut Mummy ke?" alamak, I know where's this question heading to so I let my husband continues.

"Belum lagi. Masa ni belum lagi. Lepas kahwin, lepas 9 bulan, baru Abang lahir," H is trying his best to answer him, but knowing Ammar Yusuf, I can sense that the answer will lead to more further questions after that.

"Kenapa lepas 9 bulan baru Abang ada?"

 H started to look intense and agitated. "Sebab Allah yang jadikan macam tu." I have to agree that is the best answer we can provide for his age, but I also knew that he wouldn't understand.

"Kenapa Allah jadikan macam tu? Macam mana Allah jadikan macam tu?" obviously dia tak berpuas hati.

"Nanti Abang besar Abang tahulah," we answered and quickly moved to other subjects right after that. 

Guysssss. Need a serious help here. How do you guys deal with these kind of questions?
I know that it is too early to educate our children about human creation, tapi macam mana you jawab soalan soalan macam ni from your small children? Aku taknaklah reka cerita yang bukan bukan just to keep him silent, but I also cannot avoid these kind of questions forever.

So how??



8 comments:

  1. pandainya abg ammar bercakap.mesti meriah je layan dia pot pet

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada masa memang seronok layan. Geli hati je dengar. Tapi kalau tengah penat tuu boleh menyinga juga layan soalan soalan dia. Tapi lepas tu rasa bersalah la juga huhu

      Delete
  2. Don't tell anything complicated at this stage. Say when 2 people who love each other so much, they get married, nanti Allah akan letakkan baby dalam perut mama. And that baby keeps growing for 9 months and big enough to come out ;)

    Sama macam Ammar Yusuf & Adam Muaz. Allah yang letakkan dalam perut mama. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Whoaaa thank you! Kenapa entah tak terfikir pun nak guna ayat macam tu apa laaa I ni. Thanks babe =)

      Delete
  3. huhu.

    ammar budak bijak. tu je conclusion nye...

    ReplyDelete
  4. husna
    mahu kongsi.
    untuk puteri aku yang berdua tu, aku rasa lebih mudah nak bercerita, kerana mereka nampak isteri aku mengandung dan mengandung lagi apabila mereka pandai bersuara.

    aku lebih gemar bercerita.
    mengisahkan.

    "kakak, masa ni kakak belum lahir lagi. lama-lama sikit baru kakak lahir. macam jiqah, macam samaahah. sampai masa, Allah bagi la kita baby lagi"

    dan sambung...

    "masa kakak lahir, mata kakak bulat. hitam. comel tau"

    *senyum*


    its works for Sufia dan Haziqa.
    samahah yang baru bertatih jalannya belum tau lagi petahnya.
    dan adik depa yang bakal jenguk september nanti.

    *senyum*

    Apapun, Husna dan Hanis tahu limit anak-anak untuk bercerita. Kita beralih lah dari menjadi ibubapa yang menipu 'sunat' untuk 'sementara ini', sebaliknya mudahkan kisah dan cukupkan dengan level mereka.

    kan.

    itu saja yang aku layak untuk kongsikan.


    dan satu.

    aku terima kasih untuk post 'My Father and I', cuma aku tak mampu menulis komen disana.
    tahniah untuk sedar sayang ayahmu awal.
    sayangilah dia husna.
    sepenuhnya.
    ...
    insya'Allah kebaikan untuk kamu, hanis, putera-putera kamu, keluarga kamu dan semua.

    ameen

    ReplyDelete
  5. satu lagi husna
    tolong baca ini, dan kongsikan pada sahabat-sahabat yang kamu rasakan perlu.

    http://saifulislam.com/2015/05/jenayah-pedophilia-sudah-bersediakah-kita/

    berjaga dan beringat lebih baik, kan ..

    assalamualaikum

    ReplyDelete