expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, April 17, 2014

Hidup Susah Untuk Berjaya

I once had an argument on this with my husband; should we let our children learn the hard way to success, or should we help with whatever we have along their journey to success?

I am all for the latter.

Pendapat aku, membiarkan anak hidup susah tak bermakna dia akan berjaya jadi orang, dan biarkan anak hidup mewah tak bermakna dia akan membesar jadi jahat. Aku dah tengok ramai orang (dan alami sendiri) membesar dengan susah dan dapatkan banyak perkara dengan cara yang susah, tapi tak jadi orang baik baik pun. Dan aku kenal ramai orang yang hidup senang dari kecil, tapi membesar dengan sangat baik, berjaya bukan dari segi duniawi malah lebih terjaga solatnya, lebih sopan berbicara, lebih menghormati orang lain dan sebagainya.

Pokok pangkalnya, aku percaya walaupun kita menyediakan jalan yang mudah untuk anak kita membesar, dia tetap boleh berjaya jadi manusia yang baik, kuat fizikal serta mentalnya.

My husband has a different (and valid) opinion of course, but I said to him, "B tak lahirkan anak anak B untuk biar dia hidup susah. Apa gunanya B bekerja keras, kalau masih tak mampu nak menyenangkan anak anak"

But of course that is my opinion for my 2 and a half year toddler and 11 months old baby. Wait till they have grown up and ask for their own car at 16, we'll see if I'm still stand for the same opinion :p

Okaylah. Nak sambung goreng ikan. Today is my 17th day of puasa ganti. Lagi 8 hari nak habis wuwuwu, moga moga sempat inshaAllah. 

Til the next entry, assalamualaikum!



No comments:

Post a Comment