expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, March 20, 2013

Mengidam?

Usually masa mengandung ni bila orang tanya aku pernah mengidam apa-apa ke tidak, memang cepat je aku cakap tak ada. Sebab rasanya takdelah pernah teringin apa-apa secara spesifik, sebab masa tak mengandung pun selalu je teringin makan itu, teringin ini. Dan aku selalu rasa there's no such thing as mengidam, because semua tu sebenarnya mind set je, something that we can control.

Little that I realized, I actually selalu je mengidam. Sebab, kalau tak mengandung, bila kita teringin nak makan apa-apa, kalau tak dapat, still boleh tahan. Contohnya, teringin sangat nak makan kek. Tapi lepas makan something else yang manis, keinginan nak makan kek tu terus hilang. Means tekak kita bukan nak sangat kek, tapi nak makan yang manis-manis je. Tapi bila mengandung, bila teringin nak makan something and then tak dapat, I'll get super moody, super furious, super emotional. Whoaa. It's like, I want something, I must get. It's just sooo annoying, not only to myself (sebab biasanya bila nak I akan cuba cari sendiri dulu), but even worse to my husband sebab dialah yang jadi mangsa (dah tu siapa lagi takkan nak minta pada husband orang lain pula, eh.). I can't help it, try to control with your mind, but you can't simply say "No" or "Lain kali je la" or "Tak ada rezeki la kali ni" to a hungry pregnant woman! Zzzz bimbo. 

Kisah Mengidam #1

Teringin nak makan durian. Hubby jenis tak makan durian, so obviously tak tahu macam mana nak beli durian yang jual longgok-longgok tu. This annoying pregnant wife already making a sad face, not purposely of course but it's really just sooooo sad! So suami tercinta pergi cari di pasaraya. Tak apa this annoying pregnant wife pun tak state secara spesifik nak yang longgok ke nak yang already packed at the market ah tak kisahlah asalkan dapat makan durian. I was already frustrated, trying to console myself that tak apalah lain kali jelah maybe balik ni beli aiskrim durian ke apa when suddenly he texted me, "Abang dah beli durian tau.." He bought me a Musang King, RM35 untuk hanya 7 ulas poor my darling husband T__T

Kisah Mengidam #2

Kali ni teringin nak makan pau kacang pula. After lunch at the office, purposely walk a bit far to a stall that usually sell pau. Dah sampai, lupa hari ni hari Jumaat, stall tu mana buka. Sangat sangat frustrated. Balik rumah, rasa macam hampa sangat. Cerita dengan Suami, dia ajak pergi pasar malam cari pau. Petang tu hujan, so pasar malam pun tak banyak gerai yang buka. Tak ada pau. Nak balik, nampak pakcik pakai kopiah bawa motor pinpinpin..... jual kuih pau. . . . It was across the road that my husband has to stop the car and run to chase him LOL it was so funny I love him to death :')

Kisah Mengidam #3

Ini, memang sangat annoying. Kali ini pau goreng pula. Aku ni entah kenapa memang suka betul pau-pau ini padanlah anak lahir pipi macam pau! Lepas lunch kat office, balik dah naik lif, teringat nak beli pau goreng sebab teringin sangat. Patah balik, jalan kaki pergi gerai tepi jalan (you know my office at Damansara everytime lunch and breakfast berderet-deret gerai macam pasar malam tau! Benci aku asyik nak membeli je). Beli pau dua biji. Masuk office, baru nak makan, bos aku si German tu datang panggil untuk meeting kejap (perangai omputih kat sini kenapa entah nak ajak discuss pun datang ke meja kita padahal boleh je interkom suruh aku pergi bilik dia huuu tak sempat aku nak makan pau goreng). Then discuss-discuss, meeting-meeting, alamak dah nak balik kelam kabut pergi solat Asar dan terus balik. Dalam kereta..... pau goreng.... tertinggal.... If you follow my Twitter, you'll know how meroyan I was that evening. Seriously, meroyan.. yang bila esoknya baca semula, malu rasa macam orang gila je ayat. Can't help it. Hubby straightaway call (being an avid stalker of mine, of course he's already read my Twitter hihihi), and I cried.. Lagi dia cakap "Janganlah menangis... dah sampai nanti kita pergi cari pau okay?" lagi aku menangis. I really don't know what has gotten my mind, I can't stop my tears streaming down my face... over 2 pieces of pau goreng.

I don't know if this can be called as 'mengidam', but it's just too annoying for God sake. Rasa macam tak sabar nak bersalin so that I can get rid of this annoying habit of mine.

So what's your mengidam story? I hope it's not as bad as mine. Suami cakap padanlah anak asyik beremosi je. Belum pun 2 tahun dah pandai tunjuk perasaan, buat-buat pengsan, pura-pura menangis.. Geram je. Nak salahkan siapa? Hee..



- Posted using BlogPress from my iPhone


5 comments:

  1. untung kak una dapat hubby yg very understanding..
    semoga semuanya berjalan lancar sampai akak deliver nanti..

    http://zarahaizan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. so funny la kak ur story.anyway,take care ok?=)

    ReplyDelete
  3. haha..kira ok laki mung rajin melayan...laki ku nanti diejek cemek2 muka..haha..katanya mengidam2 tu perasaan semata..huwaaa..etty ade 1 face yg memang annoying gile certain time kuar..haha..pastu kalu dh laki kuat nyakat ha dia buat balik jd lg lawak..now turun kat ameer suka buat gitu haha..

    ReplyDelete
  4. I mengidam! Yang nih mmg menangis beriya iya merajuk dengan Mak I sebab I nak makan kuih koci. YANG MAK I BUAT BUKAN BELI. HAHAHA. Tapi masa tuh mak I penat sgt so tak boleh buat. I rasa sedih gila sampai menangis sedu sedan and came Ayah I untuk pujuk. The next week balik kampung Mak I buat kan kuih koci tiba tiba and I MAKAN SAMPAI 15 BIJI!!! HAHA. Tuh ha budak Nuh tuh punya pasal.

    ReplyDelete