expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, March 21, 2013

Reminiscence #2: From Two to Three

Dua hari selepas Majlis Bertandang, kami dah masuk rumah baru. Kena halau dengan ibu bapa suruh berdikari haha! Nasib baik all of us are in the same page, kami memang nak berdikari mulakan hidup sendiri berdua, dan ibu bapa pula memang paksa berdikari hehehe. Best.

Masuk rumah itu, hanya ada set bilik tidur hadiah dari keluarga, dan segala mak nenek barang elektrik hadiah kahwin sumbangan orang-orang yang menyayangi kami ececeh. Tak ada sofa, tak ada meja makan, tak ada TV....... Tak ada TV T___T Tak apa yang penting set bilik tidur ada wakakaka! .

Kami ambil cuti seminggu, tapi tak sempat honeymoon pun sebab sibuk pindah rumah. Pergi Subang ambil segala benda peribadi Suami, pergi Kampung Batu ambil segala benda peribadi Isteri. Penat tak terkira, naik turun tangga. Tapi sangat.... best.

Beberapa hari di rumah, kami makan nasi bungkus saja sebab tak ada dapur gas lagi, tapi dapur kami dah best dah, sebab ibu bapa mertua dah siap pasangkan kitchen kabinet cantik-cantik, cuma tak ada dapur gas saja, syukur. Kami makan beralaskan kotak lampu IKEA je tahu?! Sambil makan sambil ketawa sampai keluar air mata, sebab kasihankan diri sendiri. Kelakar, tapi best betul. 2-3 malam, kami keluar sampai lewat malam, lepak McD 24hours tu sampai 2-3 pagi, berborak macamlah tak boleh borak di rumah HAHA saje nak lepas geram keluar midnight sebelum ini kan duduk dengan ibu bapa memang tak ada makna boleh keluar sampai lewat malam hehe.

Peralatan elektrik pertama yang dibeli, adalah seterika. KENAPA TAK ADA SORANG PUN BAGI HADIAH KAHWIN SETERIKA KAN KE BIASANYA ORANG DAPAT SETERIKA SAMPAI 2-3?? >:( Seterika yang kami beli, sangat annoying walaupun boleh tahan harganya. Jenama Elba, konon seterika berstim tapi tiap kali nak gosok baju, air mengalir banyak dari tepi-tepi tu. Benci, sekali dua je isi air lepas tu langsung tak topup dah. Biar pakai kering je. Bertekad nak pakai sebulan dua je dan nak beli lain, tapi sampai sekarang masih elok je pakai lagi hehe. Biasalah, baru kahwin, semua nak perfect je :p

Dua bulan lebih, kami masih tak beli mesin basuh. Sebab nak utamakan banyak keperluan lain dulu. Kalau rajin, basuh tangan saja. Biasanya memang tak rajinlah haha. Hantar dobi seminggu sekali, atau ada masanya tumpang basuh baju rumah mertua. Segan je bawa bakul besar datang rumah, tapi Suami meyakinkan "Tak apa je.. Tak ada hal la..". Tapi yang lecehnya bila basuh di rumah orang ni, nak kena bawa balik angkat naik ke rumah tingkat 4 tu... boleh tahan juga azabnya, nak-nak kalau sebakul penuh. Biasanya memang pikul sama-samalah, memang tak mampu nak angkat sorang.

Satu hari tu, kami baru turun kereta, angkat bakul besar berisi kain baju nak naik rumah. Entah macam mana aku tersadung kaki, jatuh. Berdarah lutut. Tempang-tempang naik atas, Suami pula terpaksalah angkat seorang bakul besar yang penuh tu. Naik atas, mandi, basuh luka, Suami sapukan ubat.

Esoknya, aku tak pergi kerja. Tak larat nak jalan kononnya.

Tapi setengah hari duduk seorang diri di rumah, mati kutu tak tahu nak buat apa. Decided to go out, nak cari ubat untuk lutut yang luka. Sebab sebelum itu hanya bergantung pada minyak gamat. Dengan berjalan macam tempang, pergi farmasi je kat Giant Bandar Puteri tu. Boleh beli barang dapur sikit. Lepas beli barang dapur, masuk farmasi semula. Lalu lalang sekitar rak pregnancy test kit. And finally bought a box contained of 2 kits, RM18 something. I tested straightaway at the toilet there HAHA tak sabar betul.

It was negative. I was so frustrated, lalu drive terus balik rumah. Suami balik, langsung aku tak cerita apa-apa. Malam itu, aku belek-belek pregnancy test kit yang lagi satu. Baca semula prosedurnya, masih tak puas hati sebab aku sangat yakin aku mengandung, I can feel it! Oh crap, rupanya kena test pagi-pagi, first urine of the day. Means bangun pagi terus kencing.

I did it, very discreetly. And Alhamdulillah it was POSITIVE. Ya Allah syukur segalanya selamat despite of aku terjatuh teruk juga sebelum tu, syukur selamat sampai ke saat melahirkan..







My husband bought us a washing machine on the next day :')




8 comments:

  1. Comel! :)
    You both are so sweet!

    ReplyDelete
  2. Bestnye baca ur story hehe.. sy dulu baru2 lepas kawin tido ats toto beralaskn lengan aje (ok tipu! hehe) dgn bantal 2 jibik..same story. xde perabot yg ada cume toto bantal tv dan dapur je..from dat we learned how to 'hidup berdikari stlh berkahwin' hihi

    ReplyDelete
  3. ooo sori, aku bace perenggan tak habis...

    ingat ni 1st baby or ape...

    tapi yang boleh komen ialah; kenangan tetap kenangan kan?

    :)

    ReplyDelete
  4. mujur jatuh tak effected kat baby

    ReplyDelete
  5. sweet kan kalau ingat zaman awal-awal kawen. mcm i pun dulu masuk rumah takde apa kosong je. tapi i selalu ingatkan husband i kita sama-sama susah nanti jgn dh senang lupa kt isteri pulak huhu. tp i aawal2 masuk washing machine, tv, fridge dh ada sebab tu i punya masa bujang nasib baik

    wah jatuh tapi selamat alhamdulillah nasib baik takde pape jadi kan :')

    ReplyDelete
  6. sweet sgt kak husna!bersusah2 dahulu bsenang2 kemudian.. :)
    kak husna, ari selasa jumpa husband kak husna kat pasar malam puchong..
    1st time selisih terus terfikir, eh..dia ni familiar la...ingat lecturer wani ke aleh2, baru tingat OH!HUSBAND KAK HUSNA LA! time tu wani dgn husna (member yg follow baca blog kak husna even xda blog :p)

    ReplyDelete