expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, June 6, 2013

Burung Apa? Burung Murai..

Ingat tak dulu ada satu iklan (tak sure raya ke apa) yang burung murai tu? Ala yang anak dia tanya ulang-ulang kali burung apa dan si bapa sangat bersabar jawab benda yang sama. Burung murai. Masa tu, selalu rasa, "Kalau aku jadi bapak dia mesti dah naik angin dah."

Guess what? My husband and I, we're exactly at that situation now T___T

Ammar Yusuf, ya Allah selaluuuuuu sangat tanya benda macam ni, soalan yang sama berulang-ulang.

Semuanya bermula sejak dia dah recognize semua orang sekeliling dia. Soalan dia tu, basically apa yang orang-orang tu tengah buat, or kat mana orang-orang yang dia kenal tu sekarang. You got me?

Soalan biasa: "Daddy mana?"
Mummy jawab, "Daddy work"

Then dia MESTI akan sambung dengan soalan yang sama, cuma tukar watak je.

"Adik?"
"Adik sleep"

"Ibu?" (Pengasuh dia)
"Ibu kat rumah"

"Abe?" (Anak pengasuh)
"Abe school"

"Grandma?" (My mom)
"Grandma kat dapur"

"Grandpa?"
"Grandpa solat"

"Nanny?" (Mak mertua)
"Aisyah?"
"Nana?"
"Boy?"
"Girl?"
(Adik-adik Suami)

"Kakak Atin?" (Anak jiran depan)

Dah habis sebut semuaaaaaaaa yang dia kenal (which actually a lot more than the names I've mentioned above), dia rotate balik.

"Daddy mana?"

T___________T

And kalau aku jawab lain pulak,
"Daddy sleep"

Dia dengan kerut-kerut kening dan muka habis serius akan betulkan,

"Daddy worrrkkkk"

Dah tahu kenapa tanya nak oii??? T___T

And amazingly, kami suami isteri (yang kedua-duanya takdelah penyabar mana pun di masa muda) boleh je jawab setiap soalan tu dengan senang hati walaupun berulang-ulang soalan yang sama. Selagi boleh, aku akan cuba layankan je apa yang dia nak tahu. Sebab soalan senang je kan.

Tak boleh bayang bila dah besar sikit, yang mana soalan-soalan jadi lebih mencabar (minda dan kesabaran) kan? Adoi sabar jelah Mummy dengan awak ni Ammar Yusuf :')







- Posted using BlogPress from my iPhone


4 comments:

  1. True...situasi yg sama...hehe...Byk sgt soalan dan byk kali ulang...me & husband pun layankan je, jawab tapi nada berubah2...Kadang tu, berlawan caka dengan kita. Let say dia cakap "baju abi"...then i said "no, baju ummi"...berterusan lah dok baju abi....no, baju ummi sampai ke sudah..dia siap buat nada penegasan lagi dengan jegil bji mata..hahaha...they're really funny at this age...

    ReplyDelete
  2. very true babe..rasanya umur ni mmg time mengulang soalan lah..ameer pun sama je..kdg2 buat2 mls nk layan mulalah dia jerit panggil kita..bila dh pandang dia ulang lg soalan tu..sampai dpt jwpn yg dia puas hati..hehe

    ReplyDelete
  3. hehe! cute je ammar yusuf. nt start tya plak adik dia mai dr mana, lagi pening nk jawab

    ReplyDelete
  4. haha comel je. anak-anak sedara pun camtu. kdg2 soalan yang tak logik ditanyanya sampai tak terjawab haha

    ReplyDelete