expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, July 26, 2016

Husband The Bestfriend

I had a lunch with a sweet friend of mine yesterday. She was one of my blogger friend ('was' because she doesn't blog anymore) turns a good friend now. That's what I love about being a blogger, kita kenal ramai orang not only among other bloggers but also my blog readers (whom I rather call my friends), ada yang dah jadi close friends sampai lupa yang perkenalan kita bermula hanya di medial sosial sahaja.

This beautiful friend of mine, is one of the toughest woman I ever known. Her husband passed away last year and she still manages to smile everytime she talks and even in all her photos in IG. But of course those are all on the outside, dalam hati siapa yang tahu kan? I love to share things with her, I love to hear her stories sebab setiap kali meluangkan masa dengan Hani ni memang membuatkan aku memandang kehidupan ini dari perspektif yang berbeza, buat aku lebih menghargai setiap saat bersama orang orang yang tersayang because, you know, life is too short to be angry or to keep hatred in our heart.

Along the conversation, suddenly she said, 

"Sunyi sebenarnya.." and she continued, "Walaupun family I selalu cakap kalau ada apa apa nak cerita bagitau je diorang, tapi, tak sama..."

I think I understand what she's trying to say and I said, "I know, sebab kita ni nak cerita benda remeh temeh. Benda entah apa apa yang berlaku dalam hidup kita seharian. Takkan kita nak cerita benda benda macam itu dengan family, dengan kawan kawan. Memang husband je yang sesuai untuk dengar.."

Sebenarnya masa aku cakap tu, aku sendiri baru tersedar tentang perkara itu. Baru aku sedar betapa remehnya perkara yang aku kongsikan dengan H setiap malam sebelum tidur juga setiap kali kami berdua berdiri di hadapan cermin untuk bersiap siap setiap pagi, dan betapa tak mungkinnya aku nak share benda macam itu dengan orang lain even kawan baik mahupun adik beradik. Lumrah orang perempuan ni memang suka bercakap, sebab dengan bercakap akan membuatkan kita rasa lega, kita rasa didengari dan kita rasa tidak berseorangan, dan biasanya apa yang kita rungutkan itu bukan kita harapkan penyelesaian dari suami kita pun, but we just want to express our feelings, we want to let it out, we want to feel the companionship.

Baru baru ini dengar Mix FM there was a satu topic says, 'Should we treat our partner the way we treat our friends?'. Kebanyakan pemanggil berkongsi that the way mereka bersama dengan kawan baik adalah berbeza dengan pasangan (which I agreed), but I have to disagree when they say, "Dengan kawan kita lebih bebas, kita lebih kasar, lebih jadi diri sendiri...". Well hello? Should it be the other way round? Dengan suamilah yang kita boleh jadi diri sendiri; kita dah tidur sebantal makan sepinggan mandi sebilik kau nak cover cover control control ayu apa lagi? I am a lot more myself when I am with my husband. Aku ada sangat ramai kawan baik, but I can safely say that my husband is my real bestfriend. The one I can be childish with, the one I can say stupid things without being judged, the one who has seen my worst but still loves me nonetheless. Aku seronok berkongsi segala benda dengan H walau sekecil kecil perkara pun, aku memang jenis meluahkan perasaan dan aku memang sentiasa pilih H untuk menjadi pendengar. He is the best listener (even if he pretends to listen -___-") and it makes me feel so much better every single time.


For me, feeling lonely when you lose a husband is completely normal, but feeling lonely when you still have a husband is definitely the worst.


3 comments: