expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, April 27, 2016

Our Stay at The Pines Hotel, Melaka

Lately I have an obsession of purchasing Groupon vouchers; full body massage, lunch buffet and what not, and I stumbled upon this great deal for staying at The Pines Hotel Melaka at only RM215 inclusive breakfast and the price already included all the taxes applicable! Memang murah, and the best part is, there's no surcharge for the date that we intend to go! You know lah kalau beli hotel voucher dari Groupon ni, biasanya it already specified that there will be surcharge (additional amount you need to pay around RM40-RM60 per night) usually for check-in on Saturday, Public Holiday or even eve of Public Holiday.

Dah lama nak pergi The Pines ni sejak baca blog Nurul, because it is a new hotel yang cantik with a spacious room.


We booked for Deluxe Room only, itupun dah cukup best dah. Asalnya kami nak cuba the Pool Side Suites, you know the room with private pool, tapi nasib baik tak ambil yang itu because the private pool is not really 'private' macam Grand Lexis PD tu (Grand Lexis has a very awesome private pool!), we'll show the photo of the Pool Side Suites later.




Kids touring the room. If we just use all the facilities provided, aku rasa bilik ini boleh memuatkan 4 orang dewasa dan 2 kanak kanak which you may use the beds and the above sofa. Dan kalau you rajin nak bring your own toto or add extra mattress, boleh masuk extra 2-3 adult lagi kot. Besar tau bilik dia!


Emak dia takde kerja lain.


Sampai sampai kelaparan. Makan roti dengan Nutella dulu sebelum keluar having our late lunch. Kami kalau bercuti dengan anak anak memang tak pernah missed bawa at least roti dengan Nutella/peanut butter. Budak budak kalau dah lapar bukan boleh bersabar tunggu kannn. Kena jaga mood budak budak, sebab depa ni kalau badmood dengan makbapak sekali akan badmood.


Makan kenyang kenyang dulu okay!

Lepas berehat sekejap, kami yang kelaparan ni terus Google mana tempat makan nearby yang boleh pergi jalan kaki je and decided to go to The Shore. I think it's a shopping mall kot, dan dari The Pines ke sana hanya perlu jalan kaki around 10 minutes menyusuri Sungai Melaka.


Panik juga bawa budak budak ni jalan tepi sungai, saspen okayyyy bila depa lari lari buatnya tergelincir dalam tu T____T


My boys. Memang kena sentiasa pegang je tangan dua orang ni.


Dekat nak sampai dah. Pakai selipar jepun je anak anak aku, senang kalau tiba tiba nak pergi toilet pula.


Dah sampai tempat makan. Kat mana ni? Mestilah Nando's HAHAHA tak adventurous langsung. Tengah kelaparan ni malas nak cuba cuba makanan yang tak pernah dicuba, kena straight to our familiar place yang of course ada kids meal. Again, keselesaan dan kegembiraan anak anak adalah yang paling utama :')


Baju putih tu macamlah pandai baca menu.


Daddy and his miniature ;)


While this one, dah besar pun asyik kiss Mummy dia je :')

Lepas makan, anak anak dah terlompat lompat ajak ke swimming pool. Tukar baju dulu.


Ewah ewah yang belakang tu!



The swimming pool is located at the 8th floor, ada children playground juga tapi takdelah besar sangat. But the scenery is nice.


Mummy tak join mandi, it's the time of the month, you know. Terpaksa berjiwang tepi kolam je huhu. But it feels good though, it's like having a me-time, all by myself.



Ammar Yusuf tu tak tahan sejuk, kejap je mandi pun dah biru bibir. 



Love this view. My husband has been so busy lately, with the outstation and his new side job, whenever he's around he will make sure he spends a very quality time with his children.


Abang dah kesejukan.


Dah puas mandi, nak main playground pula. Hah inilah playground dia, sekangkang kera je pun tapi bolehlah.


Ada two slides je heh masa ini tak ramai orang okaylah.


Haaa inilah dia Pool Sides Suites tu. The pool is not indoor pool like Grand Lexis PD so kalau kau dah berangan nak swimming berbikini tu lupakan jelah hahah. And it's not really private sebab ianya berkongsi dengan bilik sebelah, dan taklah besar mana pun. I mean kalau kita ambil bilik ini pun mesti kita akan tetap ke swimming pool biasa juga, tak puas la kecil macam ni! But still, okaylah kalau you guys datang dengan baby baby, untuk rendam rendam je bolehlah.


Our small family.

Dan puas mandi kolam, kami pun naik ke atas, mandi bersihkan badan (Mummy je tak mandi, malas nak tukar baju, travel light kan, tak bawa banyak baju pun :p), solat Maghrib.


Pantang jumpa pen and paper, mesti nak melukis. Ke menconteng tu entah.


Watching TV while waiting for Daddy.


Adam Muaz yang berhati tisu. Sikit sikit nak tersentuh hati -____-"

Disebabkan our last trip to Melaka dulu tak sempat nak jalan jalan di bandar Melaka due to traffic congestion, now we decided to really explore apa yang ada di sini. Mana yang boleh jelah, you know bukan senang nak jalan jalan dengan anak anak kecil ni. We parked our car at one of parking area here (RM3 per entry) and decided to just walk around. Senang jalan kaki je kot.


Yes indeed, we love Melaka!


This time dapat naik beca! They chose this, Ironman okay! Tapi jenuh juga nak jaga tangan Adam Muaz ni sebab dia berialah nak ambil patung Ironman tu bawa balik -___-. RM25 for 10 minutes ride, mahai juga tapi for the kids' experience, naik jelah. We negotiated for RM20, and accepted.



Beca tu bawa ke sini je pun. A Famosa. Ambil gambar lebih kurang, dan hantar balik ke tempat asal.


Boleh minta abang beca ambilkan gambar juga :D Lepas tu kami berjalan kaki je ke kawasan sekeliling.




Hard Rock Cafe, Melaka.


Dataran Pahlawan.



Ammar Yusuf dah sejak dah besar ni memang seronok bawa dia ke mana mana, dia memang memerhatikan sekeliling dengan penuh minat, bertanya itu ini malah suka bergambar juga.



Adam Muaz on the other hand, a litte bit cranky mungkin penat lepas mandi swimming pool tadi.


Nak ambil gambar dengan Thomas, kata Ammar Yusuf.


Mummy kalau tak posing Rozita Che Wan tak sah :)))



Sebenarnya Abang sorang je nak bergambar kat sini, bila nampak Abang naik tiba tiba Adik pun nak join. Taknak kalah lah tu.


Kincir Air Kesultanan Melayu Melaka. Hehe lawatan sambil belajar betul :p


Adik terjumpa beca Spiderman OMG. Adik dan Spiderman kan tidak boleh dipisahkan. Merengek rengek nak naik. 


Pujuk pujuk sikit, dia mengalah akhirnya. Nasib baik tak menangis bergulingan.

We arrived at the hotel at 11pm, penat dan puas hati dapat berjalan jalan. Anak anak dalam kereta lagi dah tidur. Bangun pagi, we straighaway went to have our complimentary breakfast at the hotel restaurant. Turun turun dah beratur panjang, tapi yang bagusnya the hotel staff will make sure everyone get a seat tak perlu nak book or berebut ke apa. The food? I think it's just okay, nothing extraordinary hence no photos taken at all here. It's not so bad, it's just okay syukur jelah tak baik complaint pasal makanan.

Lepas breakfast, apa lagi, swimming pool again. Nak bercuti dengan anak anak ni memang kena make sure hotel at least ada swimming pool yang best, kalau ikutkan aku memang budget hotel pun dah okay dah. Untuk tidur je kan. 



Trying Daddy's goggle :D Budak kecik tu memang tak takut air langsung, berapa kali termasuk kepala dalam air pun dia seronok lagi, kami yang saspen 0_0


Posing majalah Mangga.


Tengah dipujuk sebab taknak balik dan merengek rengek nak pistol air orang lain haish sabar jelah aku. Kalau ada jual dalam tu memang aku dah beli dah. Rasa nak je tebalkan muka minta pinjam dari orang lain tapi memikirkan takkan setiap permintaan dia perlu dituruti, aku batalkan niat.



Nasib baik yang seorang lagi ni sudah faham situasi, kanak kanak yang matang sebelum usia, inilah dia.

Overall, it was a nice trip to Melaka. The hotel is quite good, but if there's a pipe hose in the toilet it would be a lot better. Tak feel okayyy toilet takde pipe hose ni nak melabur pun fikir banyak kali -___-. Tapi biliknya memang besar dan cantik, maybe because it's a new hotel. Another plus point is it is located exactly at the Melaka town and it also provides free shuttle service to Jonker Walk if you want to. With the price we paid, I think it is safe to say that it was all worth it :)


1 comment:

  1. Macam best je ni.. Boleh try.. Tapi kalau pergi melaka time weekend or public mesti ramai gila manusia.. kene cari hari biasa..

    Btw.. nama depan anak kita sama.. cuma terbalik yang abang adam, adik ammar.. hehe..

    ReplyDelete