expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, March 19, 2016

Dealing With A Perfectionist

Semalam petang cikgu sekolah Ammar Yusuf cakap, "Ammar Yusuf ni memang perfectionist kan?". Dia mahu segalanya dilakukan dengan sempurna dan bersih; contohnya bila mewarna kalau ada orang terlanggar siku dia dan dia terbabas sedikit he will be very upset about it. Haih.

It doesn't surprise me at all, sebab memang dah tahu pun. Being perfectionist might sounds good for some people, but it actually worries my husband and I. Because when he wants everything to be perfect, he tends to get very upset over a petty matters, contohnya bila main susun huruf guna wooden blocks and he couldn't find one letter, R contohnya he will make a big fuss about it and refused to skip to S, T, U and so on.

Bila dia menyanyi dan terlupa satu line, dia akan ulang balik lagu tu sampai dia ingat line tersebut. Bila dia bilang hari Monday to Sunday dan terskip satu hari dia akan ulang balik dari mula. Bila dia mengira dari 'one' to 'one hundred' dan tertinggal 'sixty-three' contohnya, dia akan mula balik dari 'one' OMG. Bila dia tersalah tulis sesuatu, dia akan padam sampai hilang sampai nak terkoyak buku -____-"

It drives us crazy sometimes, and we keep telling him that it is okay to make mistakes, because that is how we learn, that is what makes us human. Kalau dengar dia mengira dengan suara nyaring dia tu dan di pertengahannya dia tersalah kira dan ulang balik dari permulaan, memang rasa senak dada aku haha. Stress okayyyy! Sebab dia bila salah dia stress, bila dia stress dia akan merengek kadang menjerit jerit dan apa yang kami jelaskan pada dia pun tak berkesan.

Jadi apa yang kami buat, we just bear with him and let him be. Suka hati awaklah Abang, orang cakap taknak dengar. Kami memang biar je dia buat whatever he's doing sampai dia berpuas hati. 

Apparently, bukan kami berdua sahaja yang rasa annoyed dengan ke-perfectionist-an Ammar Yusuf itu rupanya.

Malam semalam, ketika kami berempat di dalam perjalanan balik from our movie night at IOI Mall, Ammar Yusuf kept on counting something and it was repeated again and again. Peningnya kepala dengar tapi kami biar jelah karang dia upset dan mengamuk semua orang jadi monster pula. Setelah begitu lama Ammar Yusuf mengira tak habis habis, tiba tiba terdengar satu lagi suara mendatar di belakang,

"Esok jelah Abaaanng.." obviously sounding so annoyed already.

Ammar Yusuf terdiam. And the rest of us burst out laughing so hard OMG rupanya adik dia pun dah lama bersabar dan tak boleh tahan lagi =)))) 

Never see that coming from a 2-year-old plus boy. Sabar ye Adik, we're in the same boat here :''))




2 comments:

  1. Ya Allah.. Sama. My first born pun, punyalah particular. Bentang toto, kene ikut this side up, this side down. Tak boleh terlipat sikit pun. Kena spread out betul2. Sejadah pun sama. Bila main lego or blocks, nak ikut certain colour or shape. Dan, org lain pun has to follow his rule. Kalau adik buat something tak ikut mcm die buat, boleh sampai bergaduh.. Huhu.. Risau jugak kdg2. Tapi ikut je lah his flow..

    ReplyDelete
  2. hahahha..comel betul. adik pun hilang sabar ek

    ReplyDelete