expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, February 16, 2016

Logik Akal Ammar Yusuf

Ammar Yusuf is so into drawing recently, apart of coloring which has always been his obsession. Last night he drew this;


Our apartment. Tinggi kan? Rumah kami yang atas sekali, siap ada langsir merah kat tingkap haha. Warna hitam di sekeliling itu menunjukkan suasana di waktu malam. Okay, make sense.


And this, masih rumah kami (as per langsir merah), but I help him to draw the trees in the middle (see, I'm so talented :p), and he continues with another two trees on the right side which looked more to women's head with green hair (of course I didn't tell him that). But err.. what's with the watermelon flying around????!

Anyways, he drew the suns, and told me with full of excitement.

"Mummy tengok. Ada 3 suns!"

"Pandainya Abang lukis sun. Tapi kan Abang, kat Bumi ini ada 1 je sun tau.." aku memberitahu.

"Kenapa?"

"Sebab Allah jadikan 1 je sun."

"Kenapa Allah tak buat 3 suns?"

Emmm. I tried to think of something more scientific and sounds intelligent but couldn't think of any at that moment (-____-") so I ended up with this,

"Sebab 1 sun pun dah panas dah Bumi, kalau 3 suns lagilah panas. Abang tak suka panas kan?"

"Ooooooo..." and it ends there lega aku HAHAHA.

Budak budak punya logik akal ni kadang kadang bukan sahaja mencabar minda, malah boleh jadi menggelikan hati juga. Ada satu hari tu, masa dalam perjalanan entah ke mana (tak ingat pula), we passed by kawasan construction rumah yang baru naik rangka rumah sahaja. No wall, no roof, nothing, hanya rangka rumah sahaja. 

Suddenly Ammar Yusuf said,

"Daddy tengok rumah itu, tak ada pintu, tak ada tingkap.."

Kami pun layankan sajalah, "Rumah itu belum siap lagi. Kalau rumah macam itu boleh ke nak sleep kat situ Abang?"

"Mana boleh!" tegasnya.

"Kenapa?" tanya kami, saja nak tengok sejauh mana dia berfikir. Dalam fikiran aku sudah membayangkan jawapan seperti "Sebab tak ada bumbung, nanti hujan basahlah semua" ataupun "Tak ada dinding, nanti orang lain boleh masuk rumah" something like that.

But his answer is,

"Sebab, tak ada katil. Macam mana nak sleep?"

=))))))))))))


Biar rumah tak ada dinding mahupun bumbung, tapi mesti ada katil untuk sleep T___T



No comments:

Post a Comment