expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, February 13, 2016

Emosi Adam Muaz

Adam Muaz lately... *sigh*. Kami tak tahulah apa yang tak kena, tapi perangai dan emosi dia berubah banyak sangat sekarang ini. Adam Muaz sebelum ini jenis tak peduli sangat, jenis happy boy, jenis couldn't careless of what happened around him asalkan dia dapat main dan makan banyak huhu. Tapi sekarang dia lain sangat. 

Macam macam kami fikir;
Mungkin dia kena buli di rumah babysitter sebab Abang dah tak ada, tapi cannot be sebab kalau Abang ada pun, Abanglah pembuli dia -___-"
Mungkin dia sunyi seharian tanpa Abang.
Mungkin juga dia rasa rendah diri bila Abang balik school dan tunjuk apa yang dia belajar dan menyanyi lagu yang Adik tak tahu, so he feels left out.

Kesian juga bila fikir kemungkinan di atas, tapi bila dia start mengamuk tanpa sebab, boleh hilang akal juga kami nak layan. He's being angry for no reason, sometime for a very ridiculous reason.

Lagi menggeramkan, sekarang dia dah malas nak buang air kat toilet, padahal dia memang dah pandai kencing dan berak kat toilet dah sebenarnya. I've read somewhere that budak yang dah toilet-trained and suddenly balik ke asal kencing berak kat dalam seluar ni mungkin sebab perubahan emosi, or there's something scared him off. Tapi apa benda? Buntu juga kami memikirkan.

Kalau bawa keluar memang disaster, sebab dia bila terusik sikit mood atau tak dapat satu benda pun yanv diminta, memang menjerit2 la dia menangis mengamuk. Menangis dia bukan sikit sikit, sampai tegang tegang urat kat leher sebab dia keras keraskan suara sampai tak ada air mata takut tengok urat urat tu timbul.

Macam tadi kami keluar makan, masa makan dia kata dah kenyang taknak makan. Sibuk main itu ini. Bila semua orang dah siap makan and dah tapaukan untuk dia pun, tiba tiba dia mengamuk cakap nak makan and menjerit jerit taknak balik sambil bergayut kat baju aku. Tapi aku jalan je terus seret dia yang bergayut kat baju aku tu malu okay orang kiri kanan tengok tapi sebab dah selalu sangat dia macam itu aku dah rasa biasa dah. Dia takkan makan pujuk pun, biasanya aku akan cuba pujuk sikit dan tengok dia makin marah memang aku biar je dia menangis dan berhenti sendiri.

Talking about public parenting, aku tak suka nak marah or pukul anak in public just to show that we 'educate' our children, it will be bad for their emotional development and even worse I think I'll be seen as a worse mom sebab itulah pandangan aku terhadap ibu bapa yang memarahi/memukul anak di khalayak ramai ni.

It was hard though, sometimes I almost losing it because as a parent, dalam situasi seperti itu kita betul betul tersepit sama ada nak marah anak or biarkan dulu but I choose to remain calm and composed nevertheless because either way, we'll still be judged by public anyway. Kita marah anak, orang akan cakap kita bad mom, kita biarkan pun orang akan cakap kita bad mom juga sebab tak hormat surroundings.

My advise is, choose the right person to please. If you choose to please the public (who means nothing to you), you may scold/spank your child in public. But I choose to please my child so I let them be like that for a while as I know my children better. You may stop judging us.

Back to Adam Muaz, up til now he is still hard to be understood. He is so adorable, loving and angelic in one second, and in a split second he can change his behaviour to something totally opposite.



Baru lepas mengamuk ni. Dia main benda ini dengan Abang taknak kemas, bila Daddy dan Abang dah siap kemas dia mengamuk habis cakap nak kemas sendiri so taknak burukkan keadaan Daddy pun punggah balik wooden blocks ni dan biarkan dia kemas sendiri T______T

Haaaihlah Adam Muaz. Mummy tak tahu apa yang awak marahkan sangat. Kami ni sampai dah fikir yang rumah kami ni ada jin la apa la sebab Adik asyik mengamuk je. Buntu betul rasa. Mungkin ada ketidakpuasan hati dia pada kami cuma dia tak tahu nak luahkan macam mana. Sedih Mummy tengok awak ni :(


7 comments:

  1. salam akak. anak buah saya penah camni, dia okay mulanya, lepas tu tak dapat apa dia nak dia merengek rengek menjerit-jerit, sebelum ni kalau kite pujuk sikit dia dah okay. sbbkan masa tu dia baru setahun lebih, kami bawak dia ke darulsyifa. alhamdulillah, lepas tu dia back to normal, tak suka mengamuk & nangis bila lapar/ngantuk je. ini cuma cara kami je kak,, tapi sbb adam muaz dah besar, agaknya adalah kot emosi dia teganggu ke. hihi btw be strong akak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak kena bawa berubat ke? For now kami cuba approach yang berbeza, kami cuba jadi lebih berlemah lembut dengan dia (sebab kami rasa mungkin kami juga antara penyebab dia jadi garang & marah macam tu huhu). We try to show some compassion towards him, show more love towards him. We'll see from there.

      Delete
  2. Mcm baby boy sy.. Dh 4 thn still panggil bb.. Sblm ni sgt lemah lembut cakap pun x pernah menjerit. Skrg... Wauuu macam tiger... Bekeng betull..contoh nak sudu siap menjerit jerit, ab x nak garfu ab nak sudu.. Haaa kaki siap atas meja makan.. X penah penah mcm tiger.. U know y?.. Sbb dia jeles dgn bb baru dalam perut mama.. Sighh.. Dah lama jadi bb, title bb dh nk kena hijack.. Unsecure. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tu sebab jeles! Ini kita bukan pregnant pun, errr or am I pregant?? *cuak*. Adam Muaz ni memang sangat baik, sangat manja sebenarnya. Entah apa la yang buat dia frust sangat, we'll try to figure out juga ni..

      Delete
    2. same with me. . baby sy sblm ni mmg xpenah nak mgamuk2. .tp sejak akhir2 ni mmg suka mgamuk n buat perangai mcm2. .rupa2nya dia dulu tawu yg dia nak dpt adik. .

      Delete
  3. I feel u husna. Faqeeh used to be a very calm, independent, cheeky, happy go lucky boy. Almost perfect. Lansung tak risau pasal dia. Tiba2 die berubah. Sensitive, emotional, cranky for no reason, screaming out loud for something u couldn't understand. Makin dipujuk, makin menjadi his crankiness. One moment he's so lovely and adorable. In a split second, he is out of my control. Sangat2 menguji kesabaran. Allahuakbar. It all started when i'm carrying Fathan. Masa 2-3 months pregnant. Pengasuh pun notice the same sebab selalunya Faqeeh mmg x byk kerenah. Till now, though I try not to focus more to little baby, try to give as much as attention to Faqeeh, he still have that moment of undefine crankiness... Memang ber-istighfar byk2 jelah yg mampu to avoid me from acting beyond my limit. I cried a lot when I lose control.. Huhu..

    ReplyDelete
  4. Husna, i do understand.
    Ni memang special character anak no.2.

    Sebab masa kita dapat anak no.2, normally anak no.1 dah pandai buat pe'el.
    So they learn and absorb.

    Anak no 1 memang angelic gile sebab dia takde "role-model" lagi. 😂😂

    Memang kena banyakkkkkk gila sabar layan kerenah anak no.2

    ReplyDelete