expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, January 21, 2016

Extreme Couponing

Have you ever watched series of Extreme Couponing on TLC Channel? I super loveddd the show tapi dalam masa yang sama rasa macam OMG wujud ke orang macam ini?? You know, yang menjadikan collecting coupons/vouchers sebagai kerjaya tetap dan perbelanjaan harian semuanya menggunakan coupons sahaja??

If you never watch the show, it is actually about a person or a group of people yang sangat sangat obsessed dengan kupon, mereka akan cut out coupon from the newspapers or print out from the internet everyday (it's their full time job!), even pergi ambil dari postbox orang lain in case ada kupon yang dibiarkan tidak dikutip, kumpulkan segala coupon dan berbelanja hanya menggunakan kupon SAHAJA, ataupun dengan hanya sedikit sahaja bayaran contohnya total amount of their expenses is USD300 they used all the coupons they have and end up paying like, USD8?? Impressive righhhttt??

You might think that it's a total cheapskate, I know, tapi jika kita diberi pilihan untuk keluarkan duit atau simpan di dalam poket kita, mana yang lebih baik? Tehehe. Entah macam mana aku sejak kebelakangan ini tiba tiba ter-develop habit yang sama, collecting points, coupons and vouchers and use it for my daily needs.

Join supermarket membership.
Aeon Big
Tesco
Giant
Pasaraya HERO.

Setiap 3-5 bulan sekali mereka akan postkan kupon/voucher untuk ditebus based on our points available.



Ini adalah dari Pasaraya HERO. We received this book consist of a lot of coupons and use it untuk membeli barangan keperluan harian.

You see, total amount asal ialah RM119, tolak kupon yang berkenaan jadi RM76.40. Save RM42.60!

Participate in contest organized by supermarket.

Yang ini kalau rajin aku join, kalau yang kena create slogan bagai memang malas lah. Ada satu hari tu after I did some groceries shopping at Aeon Big and passed by their customer service counter where they insisted me to join their Roda Impian contest. I tried my luck, no harm trying kan bukan kena bayar apa apa pun. You know what, I won RM150 Aeon Big Gift Card there HAHAHA! Jimat perbelanjaan dapur bulan depan. Seronok kan?

Collecting points for formula milk



Aku tak tahulah susu lain macam mana, tapi kalau beli Anmum Essential and kita simpan scoop susu tu we are entitled 20 points for each scoop. But you have to sign up Connected Mums' Club dululah. Best tau join this website, ada banyak information untuk kaum ibu seperti tempat yang menarik untuk dikunjungi for mothers with small children, you can also collect points and redeem toys but I opted to redeem formula milk instead. Barulah rasa bermakna. Every 120 scoops we can redeem 1 box of 500g Anmum Essential which worth around RM30. We're now already have 18 scoops (lupa nak suruh babysitter pun simpan scoops, rugi besar!), so can redeem 3 boxes of 500g Anmum Essential for free! Jimat susu anak. Mahal tahu tak susu budak budak ini!

Participate in online survey

Yang ini aku pernah cerita sebelum ini kan? So recently I needed to buy a new lipstick yelah dah tak tahan lagi pergi kerja dengan wajah kusam tanpa secalit gincu -___-". Lipstick aku murah je SimplySiti je around RM30 sebatang kat Watson ala lipstick je pun buat apa nak pakai yang mahal mahal bukannya boleh tiba tiba bertukar jadi bibir Angelina Jolie pun kakakaka :p So I just redeem 3000 points from one of online survey websites I have participated which equal to RM30 Watson coupons and later I'll just have to show the coupon at Watson and I'll get my lipstick for free! Cool isn't it?

Petrol pump points

Macam macam ada, kalau Shell ada Bonus Link, kalau Petronas guna Kad Mesra, and I am a loyal customer of Petronas dan memang setiap kali isi minyak aku takkan lupa bawa sekali Kad Mesra untuk tambah point. Aku jarang tebus point, semalam tiba tiba rasa nak cuba isi minyak guna point Kad Mesra, oh my God it feels soooo good! Jimat RM50 okayyy macam macam boleh buat dengan RM50 tau contohnya boleh buat laser buang bulu roma atas bibir yang hampir menyerupai misai OMG too much information bye.

It has become such an obsession you know! Jadi macam ketagih dan perasaan collect point dan tebus dengan benda yang disukai ini memang membahagiakan HAHAHA! I do it for fun, at the end of the months bila ada duit lebih I akan masuk Tabung Haji or reward myself sebagai self-achievement cewah. Benda mudah je sebenarnya, tapi ramai yang tak betul betul utilize segala peluang yang ada di sekeliling kita. Some people might call it a cheapskate, but for me, it is just smart. Dengan kos sara hidup dan perbelanjaan yang makin menggila sekarang, kita kenalah bijak berbelanja, sebab aku jenis tak suka hidup susah sekat sekat perbelanjaan dan tahan nafsu secara ekstrem disebabkan mahu berjimat ish ish tak best langsung. So apa yang aku buat adalah aku akan dapat apa sahaja yang aku nak, tapi dengan cara mengeluarkan seminima yang mungkin duit dari poket aku atau kalau boleh tak perlu keluarkan duit langsung.

Ada banyak sebenarnya benda yang kita tak perlu nak guna our hard-earned money langsung pun, there are ways cuma kita kena fikir sedikit and use whatever resources that we have. Sometimes it is not about how much we saved (because some people may say "RM10-20 je pun nak berkira"), it's about being smart to not spend your money when you actually don't even have to. As what my Chinese colleague once said, "Money in our pocket is better than money in other people's pocket" hehehe. Bila kita berjaya elakkan diri dari mengeluarkan duit untuk sesuatu yang kita sebenarnya ada pilihan untuk tidak menggunakan our own money, we can use the money for something better betul tak? =).




2 comments:

  1. Sy tgk show tu. Tu mmg extreme sungguh. Jimat 99% sape taknak kan.. siap buat stock pile kt umah kot.. anmum mmg best sbb sudu tu! Lg satu, takkk bukan sbb berkira tp berkira-kira. Menjadikan diri kita lebih smart sbnrnye! Yeaayyy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Memang extreme sungguh tapi boleh jimat duit camtu siapa taknak kan? Cuma tak dapatlah nak betul betul committed buat benda tu yelah kita pun banyak kerja lain kan HAHA

      Delete