expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, January 29, 2016

Allah Tak Marah

Yesterday after fetching Ammar Yusuf from school, I decided to do some groceries shopping with him, just the two of us. It has been a while since the last time both of us spent time with each other, a mother-son moment. Sebelum ini ada beberapa kali juga kami keluar berdua, had some ice-creams, trying on clothes together, playing at toys store without buying anything (haha kesian), the kind of moment which many of you might think it was insignificant but to my surprise, this boy remembers every single thing about it. My thoughtful son.

So yesterday was the 28th of the month so we went to Aeon Big, 28 haribulan kan Member's Day where we can get cheap formula milk (normal price around RM93 for 1.6kg, Member's Day's price is just RM75 who can't resist that????) and I bought some stuff for our home. He requested for his favourite Rotiboy and plan to eat it at Subway, he specifically told me "Nak makan kat kedai, dua dua orang je dengan Mummy" :') means taknak makan kat rumahlah tu.

So lepas selesai membeli belah kami duduk makan di Subway sambil berbual bual, catching up what was happening at his school et cetera. He told me that today was his first Science class where he received his first Science kits.


The earth.

Dan Ammar Yusuf pun mula bercerita.




"Hari ini teacher ajar Bumi. Allah yang jadikan Bumi. Bumi ni big. Kita semua ni dalam Bumi lah Mummy."

"Allah jadikan semua benda. Allah jadikan Abang, Allah jadikan Mummy, Allah jadikan Daddy, Allah jadikan Adik, Allah jadikan Nanny, Allah jadikan Atok (....dan berterusan sampai makcik pakcik beliau termasuk cousins di kedua dua belah pihak -_____-")"

I just smiled listening to him.

"Allah baik kan Mummy? Kalau Abang baik Abang boleh jumpa Allah ke Mummy?"

Aku iyakan sahaja. Sambil menasihati supaya jadi anak yang baik, nanti boleh masuk syurga. Ammar Yusuf kemudian tanya, "Kat dalam syurga kalau Abang minta Ultraman besar pun Allah bagi ke?" Haha innocentnya permintaan. 

Then suddenly he said,

"Dulu dulu Mummy cakap kalau Abang naughty Allah marah."

"Aah, kalau Abang budak baik barulah Allah sayang."

Dia diam sekejap, dan sambung,

"Tapi Allah baik, Allah mana marah budak budak. Teacher cakap Allah sayang budak budak. Abang kan budak budak.."

T_______T

I rest my case.



10 comments:

  1. hahaha..anak- anak sekarang bijak betul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, kadang kadang tak tercapai dek akal fikiran apa yang budak budak ni cakapkan.

      Delete
  2. Aaaaaaa he just too cute to handle la! Dah besar dah Ammar Yusuf wiwiwi

    ReplyDelete
  3. hahaha...geli ati dgn celoteh Ammar..

    ReplyDelete
  4. ok dah, jom balik...hahaha! i think they grow up super duper fast when they start school. tadika jer pun tapi rasa cam dah besaq sangat2 lahaiiii!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly. Baru tadika dah rasa macam cepat sangat besar dah...

      Delete
  5. Replies
    1. Banyak akal ni. Budak budak kan. Thanks alhamdulillah :)

      Delete