expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, December 3, 2015

Women Clothing Ideas for Casual Day Out

My definition of casual attire is something that I feel so relaxed wearing it, no sequins, no beading, no rambu ramba, not much of brooches/pins required. It's more to jeans and basic shirt kinda thing. But the thing is, I don't think I have what it takes to wear just basic shirt and jeans and still look awesome at the same time, thanks to my thick thigh and short legs -_____-". So I basically settled for shirts and skirts instead, kaki tebal ni tak cantik pakai jeans, nampak lagi tebal lepas tu nampak gemuk pendek wuwuwuwu kesiannya diriku silalah makan pil pelansingan badan sekarang.

But a pair of jeans is not the only way to look casual, we can always opt for palazzo to look casual instead.

Like this.




Tapi aku jaranglah tuck-in, bagi aku kena betul betul kurus baru cantik nak tuck-in baju ke dalam seluar ataupun skirt. I have several pair of palazzo that I wear at work even to go out with my friends, palazzo is such a saviour.


Kalau ini kira palazzo denim ke macam mana? So chic and casual. Bolehlah dipertimbangkan.


Kena berani kalau nak pakai macam ni, silap silap nampak macam pakai seluar tidur je. But I super love the shoes!

There are a lot other styles for women’s casual wear that you can try, something yang fashionable tapi menutup aurat at the same time.

Another saviour is... cardigan! Pakai simple kat dalam and sarung je cardigan, terus nampak presentable kan?


Cantiknya kalau orang kurus pakai. I mean orang yang ada long legs, sometimes tengok orang takdelah kurus sangat, I mean bila tengok perut dan lengan macam berisi juga tapi sebab kaki dia panjang terus nampak kurus. Benci :(


This style is really pretty in my eyes and selalu juga aku pakai pergi kerja, but I usually add a belt to look a little bit more formal. Nasib baiklah tempat kerja aku takde strict sangat bab pemakaian, sebab ada company lain aku pernah dengar dia ada dress code sendiri and very strict pula tu, tak boleh pakai skirt kembang (hanya pencil skirt yang dibenarkan), tak boleh pakai warna yang too striking. Kesian, bosan terus kehidupan. Kalau gomen lagilah, baju kurung je boleh wuwuwuwuwuwuwu aku dahlah tak suka baju kurung. Eh ke gomen sekarang dah flexible??




Hoi cantiknya!

And below are the kind of tops I love to have, because it can be worn as separates with palazzo or jeans for casual looks, and also with skirt for formal events jadi macam mini kurung. Niceee.




Cantik kan cantik kann??

For those who want to portray your feminine side, you can always opt for jubahs and dresses.


Pakai pergi kerja pun boleh, pakai untuk pergi jalan jalan pun boleh. 


I love this color!


This one is denim Jubah, style betul. Adik ipar aku mesti suka ni.


Kalau nak ke majlis formal, pakai macam ini dan tambah dengan clutch sebiji, kalau nak bersiar siar or hangout at the mall, just change to flats and sling bag yang berwarna kontra. Multi-purpose kan?

Sebenarnya kita tak payah nak ada pakaian berlambak lambak sampai kena ada walk-in wardrobe just to be fashionable, you can always mix and match with what you already have in your closet so that you'll look like wearing a new outfit everyday! :)


4 comments:

  1. Cantiknyaaa yang palazzo tuh..mcm akak tak tinggi..tp kaki jenis panjang...sesuai ke pakai palazzo erk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa cantiklah tu kaki jenis panjang! And pakai palazzo mesti pakai high heels, or platform shoes so mesti akan nampak tinggi hehe.

      Delete
  2. gomen masih lagi tak berapa nak dress up.. even jubah pun tak boleh sebenarnya kalau ikut pekeliling. hehe..
    tapi dalam pekeliling boleh pakai 3 pieces tu.. skirt/pant,blaze,shirt :D
    makanya fesyen baju kurung dipelbagaikan..hahaha
    btw thanks for sharing the idea :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo jubah pun tak boleh keee? Sebab macam biasa juga nampak my friend goverment servant pakai jubah. So sekarang boleh pakai baju kurung dengan 3 pieces tu la eh? Takpelah ada juga option lain selain baju kurung huhu.

      Delete