expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, December 5, 2015

Tamparan Hebat


When my sister's Facebook status became viral and even published on this website, I was well aware that there will always be some hateful/negative comments against her by... you know, those affected group.

Well, I agree that tiada siapa minta dijadikan gemuk. Gemuk tak apa lagi, but being obese is a completely different story. I cannot help smirking when I read several comments saying, "Dah buat macam macam cara tapi tak berkesan, bukan kami nak dijadikan gemuk macam ini".

Sebab bagi aku, saiz badan adalah pilihan, bukan takdir. Ayat 'nak seribu daya taknak seribu dalih' itu bukannya rekaan, it is indeed, when there is a will, there is a way. Cumanya, kita ni as human being memang perlukan satu 'tolakan keras', or in this case, 'tamparan hebat' baru kita nak betul betul lakukan dengan bersungguh sungguh takkan lagi aku pandang ke belakang aku yang dulu bukanlah yang sekarang blabla. 

Jujur jelah, sekadar kata kata,

"Cubalah turunkan berat badan tu sikit" 

ataupun sekadar situasi yang kita tidak lagi muat pakaian yang biasa dipakai, itu hanyalah 'tamparan kecil' yang tak seberapa, yang buat kita sedar dan berusaha sekejap lepas tu kita kembali "Ah what the hell lantak ah nanti aku beli baju lain jelah letih aku nak jaga makan/exercise ni". I know, because I was one of those people too! 

Let me tell you my story. I was kinda overweight when I was doing my Diploma; I actually tried to dig up some old photos of mine to publish here as a proof but of course those photos are no longer available yelah gambar gemuk buat apa nak simpan lainlah gambar gojes memang aku print 16 copies bagi kat semua kaum keluarga kahkah!

Anywayssss, I experienced the 'tamparan kecil' like tak muat baju, tak cantik dalam gambar, bila jumpa kawan lama je mesti ayat pertama dengar "Naik eh badan kau?" haa semua semua itulah. So I did some aerobics, cut down my calories intake etc. and I managed to reduce some pounds tapi eleh takat 2-3 kg jeeee lama lama give up malas dah nak teruskan. Alah 'tamparan kecil' je pun I think I can handle it.

Sehinggalah..... satu hari itu... di mana aku menerima satu 'tamparan hebat'... iaitu.... PUTUS CINTA kahkahkah annoyingnya kisah hidupku. Tak diet pun masa tu tapi yelah tak lalu makan berduka nestapa and yang bestnya senang senang turun 8-10kg okayyy! At one point berat badan aku pernah 47kg, and the last time I weighed 47kg is when I was 12 :/ Bear in mind that my healthy weight is around 55-57kg. Masa tu tengah buat Degree kat Shah Alam and I was really kurus at that time terus jadi kegilaan ramai haha tak takkk tipu je ala gurau pun tak boleh.

What I'm trying to say is, please ladies, I know it is super hard, tapi hakikatnya kita sebenarnya belum usaha sehabis habis pun lagi, belum push to the limit lagi, sebab deep inside kita seakan akan nak tunggu kehadiran 'tamparan hebat' itu to push us harder. Jangan. Sebab tamparan hebat itu boleh jadi sangat sangat menyakitkan, dan mungkin akan menghantui kita sepanjang hayat.

Ditinggalkan suami.
Heart attack/Stroke.
Dihina secara terang terangan di khalayak ramai.
Dan paling teruk merujuk pada kes ini, kehilangan anak dalam kandungan kerana kejahilan kita sendiri nauzubillahiminzaalik :(

Don't be too defensive, don't live in denial. Belajarlah dari pengalaman orang lain, bukankah itu yang terbaik? It's never too late to start. I can see that nowadays keeping fit is the 'in' thing. People have started hitting gymnasium, and I like it when my friends uploading their photos at the gym (sebab ada orang tak suka bila orang lain post gambar kat gym eleh at least dia baguslah dari kau yang kutuk kutuk sambil melingkar kat sofa makan nuggets je -____-"). Aku rasa bersemangat bila tengok kawan kawan aktif dalam aktiviti berbasikal, marathon, panjang gunung---hey please  post more of these photos supaya menjadi inspirasi pada orang lain! So that keeping healthy become a lifestyle for our generation!


My bestfriend's.

Jadi berbalik pada topik asal tadi, janganlah anggap status Facebook iti sebagai satu penghinaan kepada warga obese, tapi cuba jadikan ianya sebagai your long-awaited 'tamparan hebat' for you to finally taking your health seriously. Because now it's not only about you, it's about your loved ones who totally depends on you.  Let's keep fit, be healthy and be fabulous *flips tudung*.



3 comments:

  1. I read her post. Akak rasa mmg betul pun. Bahaya sebenarnya bila berat melampau sangat naik. Then tonight I read her post again, ttg intubation. Rs cam bergegar jiwa. Patutlaa tak semua orang layak jadi doktor. Sedangkan langgar anak kucing pun muka lesi dah muka, inikan pulak nyawa manusia. I hope she will continue her post. Sangat2 membuka mata ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's good that you read it with an open heart and mind. Kan? Tak semua orang layak jadi doktor, kita memang out la, tak berani dan tak kuat (plus tak pandai haha!)

      Delete
    2. Betul tu sis. Tp sy pelik bila ada org yg memperlekehkan kerja doktor ni. Lg pulak org2 yg boleh dikatakan 'graduan Google Scholar' yg nampak memang nk mempermudahkan semua benda, termasuklah nk mempertikaikan apa yg doktor ckp. Pd sy, post dia tu bagus, sesuatu yg boleh org bukak mata, kalau dibaca dgn hati & minda yg terbuka. Tp biasa lah, kdg2 org2 ni pasal nk makan apa tghari nnt pun malas nk fikir, inikan pulak benda2 mcm ni.

      Delete