expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, December 20, 2015

Reading Technique Seminar and Parents Briefing

Semalam kami ibu bapa dijemput untuk menghadiri 'Reading Technique Seminar and Parents Briefing' untuk Little Caliph kawasan Puchong. Masa mula mula dapat WhatsApp notification tu, kami planned nak tinggal Adam Muaz kat rumah pengasuh je sebab hanya ibu bapa dan student ke digalakkan datang, tapi last minute tu emmm takpelah bawa jelah. Sebab kesiannnnn... dia yang lagi excited nak pergi school Abang macam tak sampai hati nak tinggal.


It was held at this secondary school's hall. Sampai sampai je, ibu bapa terus dipisahkan dari anak anak, anak anak kena stay kat bawah hall ada coloring contest di bawah pengawasan teachers yang lain. Aku dengan H panik terus sebab anak anak aku ni tinggal dengan nenek depa pun susah, apa lagi nak tinggal dengan orang lain. Risau kat Ammar Yusuf la kot dia nak buang air kecil ke besar ke, dia dahlah pemalu.

Sebelum ke dewan kami ulang ulang kali juga pesan pada dia (and the teachers) pasal pergi toilet tu, huhu risau betul. Harap the teachers can bear with me :/


Best seminar ini, ibu bapa diajar teknik phonic untuk ajar anak anak. Tujuan seminar ini diadakan supaya teknik ibu bapa ajar anak di rumah synchronize dengan teknik teachers di sekolah. Yelah, kalau tak nanti parents ajar anak 'ae (a)', 'bi (b) and si (c), teachers ajar 'a', 'beh', 'cheh' (phonics) kesian anak anak confused susah nak faham. Something new for both of us.



Setiap huruf diajar dengan bunyi bunyian dan gaya yang pelbagai untuk lebih memudahkan pemahaman anak anak. Seronok jugalah belajar benda ini and I'm glad that H is also here sebab boleh sama sama faham dan tolong anak nanti.

After 2 hours, we stopped to have our brunch, laju aku turun bawah nak tengok keadaan anak anak. Turun turun, nampak dua beradik ni baik je duduk setempat ololo anak siapa ni haha. Teacher cakap Adam Muaz menangis kejap looking for us, and dia nampak je kami terus dia sembamkan muka kat peha Daddy dia dan menangis tersedu sedu. Drama betul awak ni -______-"


Budak manja drama king (ehem.... macam emaknya :p). Abang looked good, takde drama apa apa, I guess we were just underestimate him sebab dia nampak okay je ajak orang berkawan.

We had our brunch provided, nampak kami terus ceria dua orang ini. Abang tunjukkan hasil coloring dia. Cantik kot bagi aku. Tapi dia ni memang suka and pandai mewarna, dari kecil lagi.


Lepas makan masuk dewan balik, terus diumumkan list of pemenang coloring contest. Alaaa kenapa Abang tak hantar to teachers?? Kalau hantar mesti menang tau sebab Abang punya lagi cantik dari semua pemenang tu (annoyingly competetive parents kekeke :p). Takpelah, tampal kat bilik jelah.


Kami semua dipanggil masuk ke dalam dewan untuk briefing pasal sekolah, rules and regulations and collection of school uniforms.


Berebut nak pegang plastik uniforms Abang. Nasib baik this time Abang mood baik, mengalah je dengan Adik. 


My ultimate selfie companion with his favourite rabbit face. Geli hati kalau selfie dengan dia ni.

 Besar dah awak Ammar Yusuf.. Masa dengar briefing pasal sekolah tadi, rasa macam bergenang air mata. Cepat sangatlah anak anak ni membesar. Cukup ke masa yang aku spend untuk dia, cukup ke kasih sayang yang aku curahkan pada dia... He is turning 5 next year, I can't help thinking that adakah 5 tahun pertama dia membesar ini berlalu dengan baik dan bermanfaat, atau berlalu dengan sia sia wuwuwuwu sedihnyaaa. Mummy is not perfect, but Mummy's trying my best Sayang. Semoga segalanya baik baik sahaja untuk anak anak Mummy.




No comments:

Post a Comment