expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, October 12, 2015

School for Ammar Yusuf

Assalamualaikum!

Ammar Yusuf will be 5 next year (2016), so for the past few days we have been studying about potential school for him. For his school, we're looking for a place that practices Islamic approached and speaks English i.e. Islamic montessori. Hasil pencarian kami (which doesn't take so much time pun hehe), inilah sekolah yang menepati ciri ciri yang kami mahukan.

The Little Caliphs Program
Brainy Bunch Islamic Montessori
Genius Aulad
Children Islamic Centre (CIC)

Dan SEMUA sekolah yang disenaraikan di atas ini terdapat di kawasan perumahan kami, dekat je dengan rumah! Jadi kami kecilkan skop pencarian; kalau boleh yang boleh sekali dengan daycare up to at least 6.30pm (I can only manage to fetch him kalau keluar office on time, maybe around 6.10pm boleh sampai, just to be safe 6.30pm will be okay), dan paling penting, kami mahu sekolah yang landed (ada bangunan sendiri / terletak di kawasan perumahan), bukan shop lot. Tak bestlah shop lot. Sebab anak aku ni dahlah duduk apartment, kalau boleh nak dia bersekolah di tempat yang dia boleh pijak tanah, main main kat luar (but still dalam pagar la), kalau shop lot macam terperuk je dalam kelas, kesian dia.

So we came up with this list.


Sejak dari awal lagi memang aku dah interested dengan The Little Caliphs Program (LC) tu, in fact sejak few months back when I discover this school lagi. Sebab dia memang menepati setiap yang kami nak, and even better, the monthly fees is reasonable too. Paling murah compare to yang lain lain. RM420 is considered okay, sebab tak banyak beza dengan upah yang kami bagi babysitter dia sekarang pun.

We made appointment straightaway, and went to see the school last Saturday. The school looks good, the teachers seemed child-friendly and the programs that they presented to us are quite impressive too. I know, it's too early to judge, but I pray to Allah that everything will go smoothly as planned. Ammar Yusuf pun nampak excited, we went to see the classroom, the syllabus, etc. and explained to Ammar Yusuf that this is going to be his school, that he should listen to his teacher, and he will be doing everything by his own there.

Risau juga, sebab anak anak aku ni manja and Ammar Yusuf tends to be bossy sometimes. Dari habis pantang lagi dia dah dijaga oleh Kak Ha yang segala kehendak dituruti, tak pernah bertukar langsung. Macam manalah agaknya. Secara jujurnya, matlamat utama aku menyekolahkan anak ini, lebih kepada pembentukan peribadi dia, belajar bergaul, belajar berdisiplin, to understand that world doesn't revolve around him only, tengok dunia luar dan belajar berdikari. It is more to assist me to educate him, because we know that everything begin at home, you know, a child who's only educated at school, is an uneducated child.

19th December nanti akan ada briefing for parents, aku pula yang berdebar HAHA. Anak sulung katakan, haih dah besar dah anak aku. How time flies!




12 comments:

  1. i think brainy bunch is a great montessori so far.. both of my kids can speak english now.. not too proper sbb baru hntar tahun ni.. tp ok la sbb sblm ni zero kan.. ade solat berjemaah dhuha n zohor.. semua teacher sgt soft spoken.. ade free extra reading class for studs who needs catching up..

    sblm ni al baghdadi playschool.. utk hafazan ok.. d rest kureng sket..

    sharing is caring.. happy schooling ammar

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pun asalnya interested dengan BBIM ni, tapi branch yang area my place tu tak berapa menarik sangatlah locationnya, sebab shop lot yang bawahnya ada kedai tayar kot tak salah. Macam tak best je. Plus RM600++ for a kindergarten macam ridiculous kot. For me la..

      Thank you :)

      Delete
  2. Good luck husna & ammar. Semoga ammar yusuf adapting well and enjoy his new environment :)

    ReplyDelete
  3. Ye lah.. Shop lot x best kan.. Bdk bdk mcm terkurung n mcm kene kurung je. Huhu.. Ape pun.. May Allah ease everything for u n ur family

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah sebab tak tengok dunia luar kan. Thanks! Amiinn :)

      Delete
  4. Ye lah.. Shop lot x best kan.. Bdk bdk mcm terkurung n mcm kene kurung je. Huhu.. Ape pun.. May Allah ease everything for u n ur family

    ReplyDelete
  5. Husna, we are one of the Little Caliphs' operators..
    If u hv anything to ask about the LC Program can ask me or Khalis (Hanis' friend @BMI)
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha yes Hanis ada borak dengan Khalis tadi. It's good to know that we have someone to refer pasal LC ni. Thanks awak! :)

      Delete
  6. I also send my boy to Little Caliphs.. So far I am very satisfied with the outcome.. And like u've mentioned.. it's cheaper yet the quality is maintained.. All the best una and ammar yusuf

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. glad to know the positive feedbacks. Thanks Ilyana :)

      Delete
    2. Alhamdulillah.. glad to know the positive feedbacks. Thanks Ilyana :)

      Delete