expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, August 5, 2015

Nak Dengar Satu Cerita Tak?


Aku sejak kebelakangan ini sedang dalam usaha untuk cuba tidak marah marah, terutama pada anak anak. You know, kita bekerja 8 jam sehari, tidak termasuk travelling time, kerja lebih masa, 6-7 jam waktu tidur, maka masa berkualiti yang boleh dihabiskan dengan anak anak tinggal berapa jam saja. Nak cakap pasal dilema ibu bekerja ni, memang tidak akan berkesudahan dan aku rasa tidak perlulah kita nak meratap nasib atas apa yang kita rasa tak boleh nak diubah, at least buat masa ini.

Jadi aku cuba tanamkan dalam hati, yang tidak adil untuk kita lepaskan penat lelah dan kekecewaan pada apa yang berlaku di tempat kerja terhadap anak anak. They are so innocent, so pure. Kesian, berapa jam je dengan kita, takkan itu pun kita nak habiskan dengan marah marah. Kan?

But of course, it is always easier said than done. Balik kerja ambil anak, masa itulah si Abang buat hal taknak naik tangga sendiri (minta didukung), masa itulah si Adik nak berguling guling lalu terhempap si Abang lalu mereka bercakaran, masa itulah kedua duanya mahu berebut permainan yang sama padahal ada 1,879 lagi permainan lain yang lebih menarik grrrrrr kamu berdua ini dah kenapa??

Aku jenis kurang sabar. 
Suami juga jenis kurang sabar.
Or perhaps, we were just too tired.

Tapi tahukah anda, yang memarahi anak itu membuatkan kita akan rasa lebih penat? Do you know that it takes a lot more energy to be angry than to be happy? So I decided to change the way I react to them. By telling them short stories.

It started one day, bila Abang menjerit berebut permainan dengan Adik dan Adik terus menjerit menangis. I was just beside them reading something on my phone (bad example, don't follow). I straightaway put down my cellphone anyway, dan terus berkata dengan suara yang hampir hampir berbisik.

"Nak dengar satu cerita tak?"

And like a miracle, both of them stopped yelling/crying dan laju datang duduk sebelah Mummy sebab ingatkan Mummy nak cakap pasal hantu hahahahah. 

"Cerita apa? Cerita hantu ke?" Ammar Yusuf bertanya, tidak sabar sabar.

"Bukan, cerita pasal dua adik beradik yang taknak berkongsi mainan," kataku, menahan ketawa.

Kedua-duanya tersipu sipu terasa disindir, dan meminta aku untuk terus bercerita.

"Pada zaman dahulu kan (hehehe permulaan yang sangat stereotaip), ada seorang budak. Nama dia..... emmm.. nama dia Ameng (I started to giggle at this, so did my boys). Dia ada adik, nama dia Adeng (all three of us laughed hysterically at this, couldn't take it anymore HAHAHA I really should be more creative in naming the characters in my stories)."

Habis ketawa, baru aku sambung.

"Ameng ni kedekut. Selalu taknak kongsi toys dengan Adeng. Sebab dia kedekut, bila dia pergi school, semua friends taknak kawan dengan dia. Friends cakap, "Jangan kawan dengan Ameng, dia tak suka kongsi kongsi. Kita nak kawan dengan orang yang suka kongsi kongsi je." Lepas tu Ameng takde kawan. Ameng pun cry..."

Ammar Yusuf tersenyum lebar mendengar, "Lepas tu?"

"Lepas tu, Ameng balik rumah, Ameng pun kongsilah toys dia dengan Adeng. Hari hari Ameng main dengan Adeng sama sama. Lepas tu Ameng tiba tiba dapat hadiah toys lagi. Sebab Allah sayang orang yang berkongsi. Bila kita berkongsi, Allah akan bagi laaaaagi banyak kat kita.."

It worked. It really worked. It was so miraculous that they really listen when we talk softly and gently, compare to yelling and screaming. I was such a screamer, I loss my patience so easily that I yelled a lot to them to get the things done. It was so tiring, menjerit dan memarahi memang membuatkan kita lebih penat. 

Seeing that it was such a successful attempt to get them to behave, I tried again days after that, when they both were fighting over toys (again -___-). I tried my luck and said, "Nak dengar satu cerita tak?"

Alhamdulillah, I think it has been several times already aku guna cara itu and it really do wonders. It was so easy, less tiring, the kids were happy and same goes to the parents. Only that I have to be really creative and really crack my head to come up with one interesting story that would win their attention. The keyword is, be patient. Cara ini mungkin tidak sentiasa berkesan. Membesarkan anak ni memang memerlukan kesabaran yang tinggi kan. Jadilah role model yang baik. Kita taknak anak menjerit terhadap satu sama lain, kita pun janganlah menjerit pada mereka juga. As the saying goes, "You don't want your kids to steal, don't teach them how to do it." Betul tak?

So guys, why don't your try it at home when your kids are out of control. Just five magic words;

"Nak dengar satu cerita tak?"

;)


3 comments: